Febrilní křeče – příznaky a léčba

2. 5. 2023 · 6 minut čtení

Febrilní křeče bývají následkem extrémně vysoké tělesné teploty organismu. I když se jedná o velice dramatický stav, většinou jde o jednorázovou epizodu bez vážnějších následků. Dá se těmto obtížím předcházet a jak případně postupovat, pokud se křeče objeví?

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Febrilní křeče – příznaky a léčba

Co jsou to febrilní křeče?

Febrilní křeče (convulsiones febriles) jsou horečnaté záchvaty, které se vyskytují hlavně u malých dětí. Jsou to v podstatě křeče, které vznikají jako nepřiměřená reakce těla na prudký vzestup nebo naopak pokles tělesné teploty. Jedná se o pevné svalové kontrakce, která fixují tělo v určité poloze, a svalové záškuby různých částí těla. Febrilní křeče postihnou během života asi 2–5 % dětí, nejčastěji mezi 6. měsícem a 5. rokem věku.

Související kategorie produktů:

Příčina vzniku febrilních křečí

Přesný mechanismus vzniku není znám. Bylo potvrzeno, že existuje genetická predispozice, ohroženy jsou tedy děti rodičů, kteří febrilní křeče v dětství prodělali. Křeče se zpravidla objeví během infekčního onemocnění, během něhož je přítomno prudké zvýšení tělesné teploty.

Febrilní křeče – příznaky

Febrilní křeče přicházejí náhle, nejčastěji v odpoledních nebo večerních hodinách, kdy dochází k vzestupu teploty. Typickým příznakem je ztuhnutí a napětí svalů (prohnutí do luku), oči mohou být stočené v sloup. Po fázi napětí se svaly začínají rychle stahovat a napínat, přicházejí záškuby. Tento stav může doprovázet porucha vědomí. Křeče trvají několik vteřin, ale i minut. Po záchvatu se může objevit zmatenost a spavost.

Rizikové faktory febrilních křečí

Mezi rizikové faktory vzniku febrilních křečí můžeme zařadit první záchvat v kojeneckém věku, opakující se záchvaty febrilních křečí, více než jeden záchvat křečí během 24 hodin, nižší teplota při prvním záchvatu, febrilní křeče v rodinné anamnéze či epilepsie v rodinné anamnéze.

Rozdělení febrilních křečí

Z lékařského hlediska se febrilní křeče dělí na jednoduché (simple febrile seizures), symptomatické (symptomatic febrile seizures) a komplikované (complex febrile seizures)

  • Jednoduché febrilní křeče neboli prosté či nekomplikované, se vyznačují krátkými záchvaty, trvající méně než 5 minut. Jde o křečovité záchvaty, kdy se jedinec ihned vrací do plného vědomí. Těmito křečemi trpí převážně děti ve věku od 6 měsíců do 5 let.
  • Symptomatické křeče vznikají na podkladě akutního onemocnění postihujícího centrální nervovou soustavu. Jedná se například o meningitidu, encefalitidu, sepsi, nebo se mohou objevit při základním neurologickém onemocnění či malformaci centrální nervové soustavy.
  • Komplikované febrilní křeče neboli komplexní, jsou záchvaty trvající déle než 15 minut a/nebo opakované záchvaty, které se dostaví vícekrát během 24 hodin. Jejich záchyt je převážně u dětí mladších 6 měsíců nebo starších 5 let. Po záchvatu mohou nastat další obtíže jako změny svalového tonu, projevy edému mozku, známky meningeálního dráždění.
V případě výskytu febrilních křečí nezapomeňte informovat svého pediatra.
U nekomplikovaných febrilních křečí obvykle stačí posouzení pediatrem, popř. dětským neurologem.

Diagnostika febrilních křečí

Lékaři často stačí detailní popis obtíží a popis situace, která křečím předcházela (co vedlo k rozvoji, jak dlouho křeče trvaly, jaké příznaky se objevily). Febrilní křeče mohou být důvodem k hospitalizaci dítěte. Důležitá jsou fyzikální vyšetření pacienta vedoucí k odhalení příčiny horečky a vyloučení neuroinfekce, dále lze přidat laboratorní vyšetření. Pokud se jedná o komplikované febrilní křeče, přidává se neurologické vyšetření, elektroencefalografie (EEG), vyšetření očního pozadí či zobrazení centrální nervové soustavy. Při klinických či anamnestických známkách neuroinfekce u dětí, u nichž již byla zahájena antibiotická léčba, je možné provést lumbální punkci.

Febrilní křeče a léčba

Velice důležitým úkonem je zabránění rozvoji křečí, který spočívá v terapii horečky. Základem je snížení tělesné teploty pomocí léků (paracetamol, ibuprofen, dětem se nesmí podávat léky s kyselinou acetylsalicylovou, neboť hrozí tzv. Reyův syndrom) a fyzikálního chlazení (sprchování vlažnou vodou, vlažný obklad na čele, v tříslech a nadklíčkové oblasti). Nutný je dostatečný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci.

Pokud však dojde k febrilním křečím, důležité je zachovat klid. Nejbezpečnější je při záchvatu křečí uložit dítě na zem (z postele by mohlo spadnout) a křečím fyzicky nebránit. Pokud zajistíte dítě proti pádu a dušení případnými zvratky (stabilizovaná poloha), není při záchvatu křečí bezprostředně ohroženo na životě. O křečích ale informujte svého pediatra.

Někdy je nutné zavolat záchrannou službu. Jedná se o situace, kdy došlo ke změně stavu vědomí, křeče trvají moc dlouho, dítě přestane dýchat nebo má velké dechové obtíže, křeče doprovází zvracení, těžké bolesti hlavy nebo apatie.

Akutní léčba spočívá v podávání zklidňujících léků (benzodiazepinů), které jsou indikovány u febrilních křečí trvajících déle než 2–3 minuty.

Kdy kontaktovat lékaře?

Lékaře je nutné kontaktovat, pokud se jedná o první případ febrilních křečí, u miminek do 6 měsíců nebo u dětí starších 5 let, pokud se febrilní křeče se objevují pouze na jedné straně těla, záchvaty trápí malého pacienta opakovaně nebo k rozvoji obtíží došlo bez přítomnosti horečky.

Febrilní křeče u dospělých

Febrilní křeče u dospělých jsou poměrně vzácné, jelikož termoregulační systém je dostatečně vyvinutý. Pokud ale stoupne horečka nad 41,4 °C, mohou se tyto obtíže objevit i u dospělých.

Jak správně snižovat horečku u dětí?

Při každém onemocnění je vhodné pravidelně měřit dítěti teplotu, a to i ve spánku. Pokud hodnota dosahuje nad 38° C, je vhodné snižovat teplotu vlažnými zábaly nebo vlažnou sprchou. Při teplotě vyšší než 38,5° C se doporučují podávat antipyretika. Součástí každé terapie je správný pitný režim. Celý postup, jak správně snižovat horečku u dětí, najdete v našem předchozím článku.

Články k tématu Febrilní křeče – příznaky a léčba

  • Horečka a zvýšená teplota

    Horečka a zvýšená teplota

    · 6 minut čtení
    Horečka i zvýšená teplota jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak tělo bojuje s infekcí. Představují pro nás v podstatě varovný signál nástupu virového nebo bakteriálního onemocnění. Mohou přijít ale také po očkování či přehřátí organismu spojeném s dehydratací. V jakém okamžiku je potřeba zvýšenou tělesnou teplotu řešit, jak horečku nejlépe srazit a jsou vždy potřeba léky? 
  • Snižování horečky u dětí a kojenců

    Snižování horečky u dětí a kojenců

    · 10 minut čtení
    Horečka u dětí je je častý zdravotní problém, který maminky malých ratolestí řeší. Zvýšená tělesná teplota je příznakem onemocnění a zároveň obranným mechanismem organismu. Jak správně horečku u miminka, resp. horečku u dítěte srazit, poradíme v článku.
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora