Snižování horečky u dětí a kojenců

10. 10. 2022 · PharmDr. Lucie Drábková · 10 minut čtení

Horečka je jedním z nejčastějších zdravotních problémů, který maminky malých dětí řeší. Zvýšení tělesné teploty samo o sobě není nemocí, je pouze příznakem onemocnění a patří k základním obranným mechanismům organismu. Jak správně horečku u dítěte snižovat, jaké léky dítěti proti horečce podat a jaká další opatření přijmout?

Horečka má svůj smysl

Pokud tělesná teplota nepřekročí 38 °C, jedná se pouze o zvýšenou teplotu, u teplot vyšších než 38 °C hovoříme o horečce. Zvýšená teplota nebo horečka patří mezi první signály organismu, že je něco v nepořádku a že tělo se brání. Při zvýšené teplotě se totiž choroboplodné zárodky hůře množí a zároveň dochází k lepšímu prokrvení orgánů a tkání, což umožňuje lepší transport obranných buněk k zánětlivému ložisku. Do teploty 38 °C není zpravidla nutné horečku srážet a přirozený obranný mechanismus brzdit. V případě vysoké horečky je ovšem třeba se mít na pozoru. Malým dětem do pěti až šesti let totiž hrozí při vysokých horečnatých stavech febrilní křeče, které jsou způsobeny menší stabilitou dětského nervového systému a mohou vyústit ve fatální komplikace.

Nejčastější příčina vzniku horečky u dětí

U malých dětí je zvýšená teplota a horečka nejčastěji přítomna při virových či bakteriálních onemocněních až v 90 % případů (záněty horních cest dýchacích, tj. rýma, kašel, bolesti v krku; infekce v oblasti trávicího traktu nebo záněty močových cest, záněty středouší). V případě běžné virové infekce se horečka objevuje obvykle po dobu 23 dnů


Další důvody ke vzniku horečky v dětském věku

Kromě akutně probíhajících infekcí může být horečka reakcí na očkování, kdy tělo nastartuje proces tvorby protilátek. Za běžnou reakci je považována horečka 3 dny po očkování. U některých vakcín (zarděnky, spalničky, příušnice) může horečnatá reakce nastat až 6.–12. den po očkování. Nedoporučuje se podávat léky proti horečce předem, horečku po očkování snižujeme až v případě, že přesáhne 38 °C.

Stejně tak se může horečka objevit v případě přehřátí organismu úpal a úžeh, kterým jsme věnovali celý článek. Vzácněji je horečka průvodním znakem závažnějších onemocnění, jako jsou metabolicko-endokrinní poruchy, hematoonkologická, nádorová, autoimunitní nebo neurologická onemocnění.

Předzvěst horečky u kojenců a batolat

Zkušená maminka na svém dítěti velmi rychle pozná, že něco není v pořádku a že bude lépe přeměřit teplotu. Horečka nebo teplota u kojenců a batolat se projevují např. takto:

  • Únava, mrzutost, spánek v nezvyklou denní dobu
  • Bolest hlavy, nechutenství
  • Pobolívání bříška, u menších dětí průjem
  • Na dotek horká suchá kůže na hlavě a trupu, kůže rukou i nohou naopak chladná
  • Výraznější bušení srdíčka a zrychlený dech
  • Třesavka
  • Větší žízeň

Jak se správně měří teplota u kojenců a malých dětí?

U kojenců a malých dětí měříme teplotu v konečníku. Používáme digitální teploměr s ohebným koncem. Teplota v tělesných dutinách je vyšší, proto v porovnání s měřením v podpaží musíme odečíst 0,5 °C. Neodečítáme pouze u kojenců do 6 týdnů u takto malých miminek je normální teplota v konečníku 36,5–37,2 °C. U větších dětí měříme teplotu v podpaží. Další variantou je měření teploty v uchu nebo na čele bezdotykovým infračerveným teploměremKvalitní teploměr by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Výhodou bezdotykových teploměrů je, že můžeme měřit teplotu dítěti i ve spánku.




Jak srazit horečku u dítěte?

Jak už jsme uvedli v úvodu, zvýšená teplota je přirozeným obranným mechanismem organismu, proto není zcela nutné srážet ji ihned, jakmile překročí 37 °C. Pokud však dítěti silný diskomfort způsobuje i teplota nižší, není třeba se užití vhodného léku za každou cenu bránit. Ke srážení teploty užíváme léky, které souhrnně označujeme jako antipyretika a které mají zároveň i analgetické účinky a pomohou např. proti bolesti hlavy nebo svalů a kloubů při chřipce.

Nejčastěji užívanými léky proti horečce u dětí jsou paracetamol a ibuprofen. Při jejich výběru volte vhodnou lékovou formu. U kojenců jsou nejlepší volbou čípky, které se hodí také v případě, že dítě s horečkou zvrací. U starších kojenců již můžeme zvolit formu sirupu nebo suspenze. Asi od 3 let jsou děti schopné spolknout tabletu.  K dosažení optimálního účinku je třeba dávkování stanovit co nejpřesněji podle tělesné hmotnosti dítěte dle příbalového letáku.

Kombinování nebo současné podávání paracetamolu a ibuprofenu se nedoporučuje. Jiná účinná látka užívaná běžně ke snižování horečky, kyselina acetylsalicylová (Aspirin), se do dětem do 15 let nesmí podávat!


Základní pravidla při podávání léků proti horečce dětem

  • Vybírejte přípravek proti horečce určený speciálně pro děti.
  • Před podáním léku přečtěte příbalovou informaci.
  • Dávkování je závislé na věku a tělesné hmotnosti dítěte a je třeba jej dodržovat, abychom se vyvarovali předávkování, ale i poddávkování. Tabulka s přesným rozpisem dávkování je vždy součástí obalu, obal proto nevyhazujte.
  • Vždy je též nutné sledovat celkové množství užitého léčiva a nepřekročit maximální denní dávku (za 24 hodin). Můžete si zapisovat, kdy a v jaké dávce jste lék podali.
  • Bez porady s lékařem nepodávejte léky déle než 3 dny.

Další metody ke snižování horečky u dětí

Léčbu horečky pomocí léků lze doplnit léčbou fyzikální jedná se buď o zábaly nebo o omývání houbou, tzv. sponging. Při provádění fyzikálních metod by měla být teplota v místnosti cca 24 °C. Pokud se objeví husí kůže či třesavka, procedury ukončete. K těmto metodám nepřistupujte ani v případě, má-li dítě mramorovanou kůži, pupínky, studené ruce a nohy anebo když klade přílišný odpor. Správnou teplotu vody k provádění fyzikálních metod ke snižování horečky vám pomůže zajistit teploměr do vody. Jak se fyzikální metody ke srážení horečky správně provádějí?

Omývání houbou: Do vany či vaničky napusťte 35 cm mírně teplé vody 29–32 °C, dítě posaďte do vody a houbou omývejte trup a končetiny přibližně 10–30 minut.

Zábaly proti horečce: Do vlažné vody cca 25 °C namočte osušku a na 10–15 minut zabalte dítě tak, aby byl zakryt hrudník a břicho. Ruce a nohy nechte volné. Dítě v zábalu už se nepřikrývá. Proceduru lze zopakovat 3x za 2 hodiny.


Kdy s horečkou u dítěte k lékaři?

Pokud se u dítěte projeví některý z následujících stavů, je třeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc:

  • Opakované zvracení
  • Ochablost dítěte, nereaguje na běžná oslovení
  • Poruchy hybnosti, křeče
  • Ztuhlá šíje dítě nemůže předklonit hlavu
  • Mramorovaná kůže
  • Krvavé skvrnky na kůži, které po zmáčknutí neblednou
  • Výrazně chladné ruce a nohy
  • Setrvalá teplota bez poklesu přes 39,5 °C po 24 hodin
  • Neklesající horečka delší než 3 dny
  • Horečka nad 41 °C
  • Horečka u kojence mladšího než 3 měsíce, u dětí do 3 let se vždy poraďte s lékařem alespoň telefonicky

Dítě s horečkou nenechávejte o samotě, pravidelně jej kontrolujte a prohlížejte mu i kůži. Velmi důležitý je dostatečný příjem tekutin a klidový režim. V místnosti by měla být příjemná teplota a dítě by mělo být oblečené do vzdušného oblečení. Při pocení jej pravidelně převlékejte do suchého.

Horečku u dětí bychom neměli ani podceňovat, ani přeceňovat. Zvýšenou pozornost musíme věnovat dětem, které trpí epilepsií nebo již prodělaly febrilní křeče. Pokud vás stav dítěte s horečkou začne jakýmkoliv způsobem zneklidňovat, poraďte se svým pediatrem, který navrhne další postup. 


Zdroje:


Články k tématu Snižování horečky u dětí a kojenců

  • Zarděnky – příznaky a léčba

    Zarděnky – příznaky a léčba

    · 16 minut čtení
    Zarděnky jsou typickým infekčním onemocněním provázeným vyrážkou, které se v ČR díky plošnému očkování objevuje naštěstí jen zřídka. Největším rizikem jsou v těhotenství, protože způsobují těžké poškození plodu nebo potrat. Jak se zarděnky projevují a následně léčí?
  • Příušnice dříve patřily mezi běžná infekční nemoci dětského věku. Od roku 1986 se proti nim povinně očkuje, a díky tomu se jejich výskyt výrazně snížil. Přesto se příušnice stále objevují, naštěstí jen v malých epidemiích. Jak příušnice poznat a jak je léčit?
  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Lucie Drábková
PharmDr. Lucie Drábková
Číst více od autora