Horečka a zvýšená teplota

2. 10. 2022 · Mgr. Radka Grec · 6 minut čtení

Horečka i zvýšená teplota jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak tělo bojuje s infekcí. Představují v podstatě varovný signál nástupu virového nebo bakteriálního onemocnění. Mohou přijít ale také po očkování, přehřátí organismu spojeném s dehydratací nebo během prořezávání dětských zoubků. V jakém okamžiku je potřeba zvýšenou tělesnou teplotu řešit, jak horečku nejlépe srazit a jsou vždy potřeba léky? Poradíme vám v našem článku.


Co mám dělat, když mám horečku?

Normální tělesná teplota se pohybuje okolo 35,5-36,9 °C. Při vzestupu nad 37 °C mluvíme o zvýšené teplotě, nad 38 °C jde o horečku. Příliš vysoká tělesná teplota může mít na naše tělo negativní dopady (křeče, poruchy vědomí) a významně se při ní zvyšují ztráty tekutin. Proto je třeba horečku tlumit pomocí léků, případně je vhodné přidat i další metody snižování horečky, jako jsou zábaly.

Horečka probíhá ve dvou fázích. V první fázi se projevuje pocitem chladu až zimnicí, kůže je bledá a ruce jsou studené. V další fázi se tělo zahřeje, kůže je teplá a červená, dostaví se malátnost, pocení, sucho v ústech, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Horečka u dětí může vyvolat febrilní křeče – stav podobný epileptickému záchvatu, s náhlou ztrátou vědomí a záškuby v rukou i nohou.

Horečku proto nepodceňujte a v případě, že trvá déle než 24 hodin, nereaguje na léčbu, nebo ji provází další příznaky, jako je zvracení, průjem, křeče, malátnost, bolest na hrudi, výrazná bolest hlavy, ztuhlost šíje nebo mramorovaná kůže, navštivte okamžitě lékaře.


Když přijde horečka

Horečka a zvýšená teplota nejsou samy o sobě nemocí, ale příznakem, který často provází chřipku, nachlazení i jiná onemocnění (např. zánět středního ucha či zánět močových cest). Zvýšení tělesné teploty je obranným nástrojem našeho těla, který brání množení a růstu mikroorganismů vyvolávajících infekci. Proto není žádoucí mírně zvýšenou teplotu (do 38 °C) snižovat pomocí léků.


Co na horečku

Při teplotě do 38 °C není třeba nasazovat žádné léky. Již v této fázi je ale třeba výrazně navýšit příjem tekutin a doplnit vitaminy a minerály důležité pro správnou funkci imunitního systému (vitamin Ca D, zinek). Léky na snížení teploty se doporučují nasadit až při horečce, tj. teplotě nad 38 °C. Obsahují nejčastěji paracetamol nebo ibuprofen. Pro dospělé a větší děti jsou vhodné tablety, pro kojence a malé děti čípky nebo sirup. Nezapomeňte také na léčbu doprovodných příznaků, jako je rýma, kašel a další příznaky chřipky a nachlazení.

Další možnost, jak srazit horečku zejména u dětí je omývání vodou nebo zábaly při horečce. Voda nesmí být ledová, ale vlažná. Do vany napusťte 3-5 cm vlažné vody (29-32 °C), dítě posaďte a omývejte trup a končetiny. Při zábalech namočte do vody (cca 25 °C) osušku a na 10-15 min zabalte dítě, aby byl zakryt hrudník a břicho, ruce a nohy nechte volné. Tyto metody nepoužívejte, pokud jsou ruce a nohy dítěte chladné a kůže je mramorovaná.


Režimová a preventivní opatření

Při zvýšené teplotě i horečce je nezbytné hodně pít a odpočívat. V případě propocení se ihned převlečte do suchého oblečení. Vybírejte si lehce stravitelná jídla bohatá na vitaminy a jezte raději častěji po menších porcích. Vhodné je také větrat, čistit a zvlhčovat vzduch v místnostech.

Abyste horečce z chřipky a nachlazení předcházeli, starejte se o svou imunitu, vyvarujte se stresu a pravidelně se hýbejte. Také se vyhýbejte místům, kde se pohybuje větší množství lidí, důkladně si umývejte ruce, dopřejte si dostatek spánku a podpořte imunitu stravou bohatou na ovoce a zeleninu. Zejména u školkových dětí je vhodné pravidelné čištění nosu mořskou vodou. Další možností prevence je očkování – např. proti chřipce nebo proti rotavirovým infekcím u dětí.


  • Dr. Max Non-contact Thermometer

    čelní teploměr 1 ks
    5.0
    (8)
    Přesně, spolehlivě a rychle změří vaši tělesnou teplotu.
  • 4.2
    (10)
    Digitální teploměr s vysokou přesností, alarmem při horečce a pružnou špičkou.
  • Veroval Duo Scan

    dotykový infračervený teploměr
    5.0
    (1)
    Pro rychlé a snadné měření teploty v uchu či na čele
  • Truelife Care Q7

    bezkontaktní teploměr
    5.0
    (8)
    Teploměr měří tělesnou teplotu i teplotu různých povrchů (0–100 °C).

    Kompletní nabídka produktů:



    Články k tématu Horečka a zvýšená teplota

    • Snižování horečky u dětí a kojenců

      Snižování horečky u dětí a kojenců

      · 10 minut čtení
      Horečka u dětí je je častý zdravotní problém, který maminky malých ratolestí řeší. Zvýšená tělesná teplota je příznakem onemocnění a zároveň obranným mechanismem organismu. Jak správně horečku u miminka, resp. horečku u dítěte srazit, poradíme v článku.
    • Febrilní křeče – příznaky a léčba

      Febrilní křeče – příznaky a léčba

      · 6 minut čtení
      Febrilní křeče bývají následkem extrémně vysoké tělesné teploty organismu. I když se jedná o velice dramatický stav, většinou jde o jednorázovou epizodu bez vážnějších následků. Dá se těmto obtížím předcházet a jak případně postupovat, pokud se křeče objeví?
    • Horečka v těhotenství a při kojení

      Horečka v těhotenství a při kojení

      · 7 minut čtení
      Ačkoli horečka není typicky nebezpečná, když se objeví během těhotenství, nastoupí u každé nastávající maminky obavy, zda nemůže uškodit vyvíjejícímu se plodu. Kdy je potřeba horečku začít srážet léky a v jakém případě zavolat lékaře, poradíme v našem článku.
    O autorovi
    Mgr. Radka Grec
    Mgr. Radka Grec
    Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Radka Grec
    Mgr. Radka Grec
    Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
    Číst více od autora