Jarní alergie u diabetika

21. 3. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 10 minut čtení

S alergií se potýká přibližně každý čtvrtý z nás, přičemž potíže se mohou objevit v kterémkoliv věku. Ať už problémy způsobuje bříza, olše nebo trávy, lidé s pylovou alergií neočekávají konec zimy pouze s úsměvem na tváři. Kýchání, rýma, svědění v očích a další alergické projevy dokážou jarní dny značně znepříjemnit. Jak poznat projevy alergie a jak si s nimi poradit? A jak alergie ovlivňuje cukrovku a liší se léčba alergie u diabetiků?

Alergie jako komplikace diabetu

Vystupňovaná, přehnaná reakce těla na látky, se kterými se běžně setkáváme a které jsou pro většinu lidí neškodné. Tak můžeme ve zkratce popsat alergii. Je známkou toho, že imunitní systém nepracuje správně. Pro diabetika se však nejedná pouze o nepříjemnost, alergická reakce u pacientů s cukrovkou totiž může zvýšit riziko zdravotních komplikací.

Jarní alergie u diabetika
Jarní alergie patří mezi nejčastější sezónní alergie, a nevyhýbají se tak ani diabetikům.

Typy alergií

Podle typu látky vyvolávající alergickou reakci (alergenu) můžeme odlišit několik typů alergie. Nejčastěji problémy způsobují pyly stromů, trav a bylin (sezónní pylové alergie). V okolním vzduchu poletují také zvířecí alergeny, roztoči a plísně. Někteří z nás mohou být nadměrně citliví na hmyzí bodnutí nebo kousnutí. Nezřídka se objevují potravinové alergie (mléko, vejce, sója, rajčata, korýši aj.) nebo lékové alergie (některá antibiotika, lokální anestetika aj.).

Pokud se alergen vyskytuje v našem okolí trvale, mluvíme o celoroční alergii. Pokud se alergen vyskytuje pouze ve vybraném ročním období, hovoříme o sezónní alergii.

Související kategorie produktů:

Jarní alergie

  • alergie na pyl jarních stromů (např. bříza, líska, vrba, dub)
  • alergie na trávy (např. bojínek, psárka, lipnice, žito)
  • alergie na byliny (např. hořčice, řepka, pampeliška, vojtěška)

Březen je měsícem, kdy alergiky trápí především pyly ze stromů (líska, olše, topol, bříza aj.). V dubnu stále kvetou zmíněné druhy a rozkvétají i další stromy (vrba, jasan, habr, jilm aj.). Starosti přibývají s některými trávami a bylinami. Květen je pro alergiky často velmi náročný. Velmi silným alergenem je dub, rozkvétá i celá řada trav (bojínek, psárka, lipnice, žito aj.). Z bylin se v květnu probouzejí hořčice, drnavec, jetel, jitrocel, pampeliška, řepka nebo vojtěška. V červnu pomalu končí alergie na stromy (jednou z výjimek je černý bez), v plné síle je však řada trav a velké množství bylin.

Jarní alergie nemusí být vyvolány pouze pylem. Teplé dny lákají k pobytu na chatách a chalupách, které byly doposud zpravidla nedostatečně větrány. Potíže tak často způsobují přítomné plísně a roztoči, na zahradě to může být postupně se probouzející hmyz.

Příznaky jarní alergie

Mezi hlavní příznaky alergie patří:

  • svědění v nose
  • kýchání
  • čirá, vodnatá, tekoucí rýma
  • otok nosní sliznice (ucpaný nos)
  • oční projevy (zarudnutí, slzení, svědění)

Objevit se při alergii na jarní pyly může i svědění v uších, svědění na patře nebo kožní projevy (zarudnutí, svědění, kopřivka). Doprovodným projevem alergie je nezřídka také únava a poruchy soustředění. Pokud se s alergií setkáte poprvé, snadno svůj stav vyhodnotíte jako běžnou virózu. Může vás totiž trápit i suchý, dráždivý kašel, bolesti kloubů a lehce zvýšená teplota.

Diabetes a jarní alergie vyžaduje při nasazení léků vždy konzultaci s ošetřujícím lékařem.
Před vlastním výběrem léku na alergii je důležité poradit se vždy s lékařem, který posoudí možná rizika spojená s ovlivněním hladiny cukru v krvi.

Kdy k lékaři?

Vyšetření u alergologa je tím nejlepším způsobem, jak při opakovaných potížích zjistit, na co přesně alergii máte a jak můžete přítomné příznaky správně léčit.

Zajděte k lékaři při:

  • silné alergické reakci
  • obtížích, které trvají déle než 14 dní nebo se nezlepší do 3 dnů po nasazení léčby
  • hnisavém sekretu nebo změnách ve vidění
  • horečce nad 38 °C, bolestech hlavy (na čele, ve tvářích), dušnosti a déletrvajícím kašli
  • těhotenství

Důležité je mít na paměti, že neléčená alergická rýma se může zhoršovat a může vést až k rozvoji průduškového astmatu. Pacienti s alergickou rýmou častěji trpí i různými nemocemi z nachlazení, jako jsou u dětí záněty středouší či u dospělých záněty dutin.

Co dělat, když se objeví alergické příznaky?

  • Ke zmírnění alergických projevů můžete použít léčivé přípravky známé jako antihistaminika. K tlumení všech projevů můžete použít tablety s obsahem antihistaminika cetirizin, levocetirizin, loratadin, desloratadin nebo bilastin. Pro malé děti jsou dostupné roztoky (kapky) s obsahem účinné látky dimetinden nebo cetirizin.

  • K tlumení alergických projevů přímo v postiženém místě jsou vhodné lokální přípravky s obsahem antihistaminika. Použít můžete oční kapky, nosní sprej nebo kožní gel či krém.
  • Současné užívání tablet a lokálních přípravků je možné a zvyšuje výsledný efekt.
  • Při návratu domů nebo před aplikací nosního spreje proti alergii použijte do nosu salinický nosní sprej, tzv. mořskou vodu. Vyčistí nos od alergenů, prachu a dalších nečistot, které dráždí nosní sliznici. Používání nosní konvičky je další možností, jak účinně proplachovat nos.

Jak se dále chránit před alergií?

  • Pokud je to jen trochu možné, vyhýbejte se vyvolávajícím alergenům. V případě alergie na zvířata nebo potravinové alergie to může být snazší, v případě jarních alergií únik před pylovými zrny je znesnadněný skutečností, že pyl je do určité míry všude. Sledujte však pylové zpravodajství či pylový kalendář a v době nejvyššího výskytu alergenu (mezi 10. až 16. hodinou) omezte pohyb venku.
  • Venku noste sluneční brýle, ať omezíte množství alergenů zachycených v očním okolí.
  • V případě alergie na hmyzí bodnutí zvažujte místa, kudy procházíte. Rozkvetlé louky mohou pro alergika být současně romantika i noční můra. Buďte vždy vybaveni léky pro první pomoc v případě bodnutí.
  • Po příchodu domů se převlečte do domácího oděvu, omyjte si obličej. Večer si vždy umyjte vlasy.
  • Větrejte jen krátce, nejlépe ráno nebo po dešti, dokud není ve vzduchu tolik pylu.
  • Při alergii na domácí alergeny omezte v domácnosti množství koberců, závěsů a dalších lapačů prachu.
  • Často a důkladně vysávejte a pečujte o všechny lůžkoviny často je převlékejte a perte je na vysokou teplotu.
  • Alergeny se ukrývat i v hračkách. Umývejte nejen ty z plastu, ale plyšové hračky pravidelně perte. Než je vložíte do pračky, můžete je také vložit přes noc do mrazáku, díky mrazu roztoče spolehlivě zlikvidujete.
  • Využít můžete čističku vzduchu.

  • Nekuřte, vyhýbejte se i pasivnímu kouření.
  • Dodržujte pestrou a vyváženou stravu, dopřejte si dostatek spánku a vyvarujte se nadměrnému stresu. Buďte aktivní sportujte a otužujte se.

Úskalí jarní alergie u diabetiků

Může alergie ovlivnit hladinu cukru? Odpověď zní ano. Při alergii se v těle uvolňuje látka histamin, která spouští zánětlivou reakci. V těle se následně vyplavuje i celá řada dalších mediátorů zánětu. Pokud alergická reakce trvá delší dobu, naše tělo se přítomnému zánětu brání vyplavením protizánětlivě působícího, stresového hormonu kortizolu. Tento kortikosteroidní hormon má celou řadu životně důležitých funkcí, bez jeho existence by náš život nebyl možný. Při dlouhodobě zvýšených hladinách má však, nejen pro diabetiky, celou řadu nepříznivých efektů. Mezi ně patří zvyšování hladiny glukózy v krvi (tzv. hyperglykémie) a porušení správné funkce cév. Zvýšit krevní hladinu cukru může kromě kortizolu také stres při alergii a nedostatečný spánek.

Jak můžete léčit alergii, pokud máte diabetes?
Diabetikům, kteří trpí sezónní alergií, se v průběhu jara doporučuje pečlivě sledovat hladinu cukru v krvi.

Jak můžete léčit alergii, pokud máte diabetes?

Léčba alergických projevů se u diabetiků a zdravé populace v zásadě neliší. Pokud máte diabetes, řešte svou alergii včas, ať předejdete dlouhodobému zánětu směřujícího přes zvýšení hladiny kortizolu k nežádoucímu zvýšení krevní hladiny cukru. Informujte svého diabetologa o přítomnosti alergie a pravidelně si měřte hladiny glukózy v krvi pomocí domácího glukometru.

Opatrně, některá antihistaminika mohou mít tlumivý efekt, to by mohlo mít za následek i opomenutí dávky diabetické léčby. Pokud se léčíte s diabetem, nejsou pro vás vhodné spreje na uvolnění ucpaného nosu (tzv. dekongestiva), a to ani pro krátkodobé použití.

Jarní alergie u dětí

Alergická onemocnění se dětem nevyhýbají. Ba naopak. Za nárůstem alergií u dětí stojí znečištěné prostředí, chemicky ošetřené potraviny, používání dráždivých mycích látek a aviváží, ale i trvalý pobyt v nadměrně čistém prostředí. Alergické příznaky dětských pacientů a léčebné metody se v zásadě neliší od příznaků dospělých pacientů.

Alergie nás může postihnout v jakémkoliv věku. Podobně jako u diabetu také u alergie platí, že pokud je kontrolovaná a správně léčená, je v převážné většině případů dobře zvládnutelná. Sezóna je v plném proudu, nenechte se zaskočit a připravte se na alergii. Ať se můžete těšit z pěkných jarních dní.



Články k tématu Jarní alergie u diabetika

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Glifloziny a léčba diabetu

    Glifloziny a léčba diabetu

    · 4 minuty čtení
    Glifloziny patří mezi relativně novou skupinu antidiabetik, která účinkují nezávisle na inzulinu a kromě žádoucího poklesu glykemie snižují výskyt fatálních srdečně-cévních komplikací, namáhají poklesu tělesné váhy či krevního tlaku. Jak glifloziny fungují a mohou pomoct v léčbě diabetu i vám?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora