Kandidóza – příznaky a léčba

8. 9. 2023 · 7 minut čtení

Kandidóza je infekční onemocnění sliznice nebo kůže vyvolané kvasinkou rodu Candida. Přestože v drtivé většině případů nebývá kvasinková infekce závažným onemocněním, měla by být léčena hned v počátku, aby nedošlo k jejímu dalšímu šíření po těle či u dalších členů domácnosti. Kde se kandidóza může objevit, jaké jsou nejčastější příznaky této infekce a jak se léčí, vám poradíme v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Kandidóza – příznaky a léčba

Co to je kandidóza?

Candida albicans je kvasinka přirozeně se vyskytující na našem těle – v ústní dutině, na vaginální sliznici, ve střevě či na kůži. U zdravého člověka je v rovnováze s ostatními mikroorganismy, které osídlují povrch sliznic a kůže, a nezpůsobuje potíže. Pokud se podmínky na sliznici či kůži změní způsobem, který je pro kvasinku nepřiměřeně výhodný, přemnoží se a vyvolá zánět spojený s nepříjemnými příznaky.

Související kategorie produktů:

Příznaky kandidózy

Projevy nemoci se liší podle místa výskytu obtíží. Mezi nejčastější příznaky kvasinkových infekcí patří svědění, pálení, zarudnutí a otok. K nim se přidávají projevy charakteristické pro danou oblast (např. vaginální výtok při poševní infekci). Podrobněji se s příznaky můžete seznámit v příslušných podkapitolách níže.

Koho kandidóza postihuje?

Tyto infekce mohou vznikat v důsledku snížené imunity, narušení přirozeného bakteriálního osídlení (mikrobioty), hormonálních změn, nedostatečné či nevhodné intimní hygieny, užívání některých léků či z řady dalších důvodů. Rozvoj kvasinkové infekce podporuje teplé, vlhké prostředí.

Kdo konkrétně je kandidózou ohrožen?
Mezi rizikové skupiny patří nejmenší děti a senioři, těhotné ženy a ženy po porodu, obézní lidé a diabetici. Kandidóza má také vyšší šanci propuknout u lidí užívajících antibiotika, kortikosteroidy či léky oslabující imunitní systém. Ohrožuje více i ty, kteří využívají koupání ve společných bazénech a koupalištích, pracují ve vlhkém prostředí nebo se nadměrně potí.

Výskyt kandidózy

Nejčastější oblastí výskytu kandidózy je vaginální sliznice. Mykotická infekce kvasinkou Candida albicans je nejtypičtějším vaginálním zánětem. Méně často může vyvolat zánět na penisu. Kandidóza se může objevit také na kůži, a to především v oblastech s vlhkou zapářkou. Kůži mimo zapařená místa nebo nehty častěji infikují jiné druhy plísní, než je Candida. U malých dětí nebo u pacientů s poruchami imunity se můžeme setkat s kvasinkovou infekcí v ústní dutině (tzv. moučnivka). Ve vzácných a závažných případech může Candida albicans infikovat i vnitřní prostředí těla. Nebezpečná je kandidóza jícnu, kandidóza ve střevech nebo kandidóza konečníku. Tyto infekce jsou doprovázeny trávicími obtížemi, nevolností, svěděním konečníku, objevit se může i horečka a další příznaky celkové infekce.

Formy kvasinkových infekcí

Vaginální kvasinková infekce
Mykóza penisu
Kožní kandidóza
Kandidóza v ústech
Ústní kandidóza se často projeví krémově bílými skvrnami na jazyku.
Na ústní kandidózu často upozorní krémově bílé skvrny a puchýřky na jazyku.

Léčba kandidóz

K léčbě vaginální i kožní kandidózy se používají antimykotické léčivé přípravky. Pro úspěšný výsledek léčby je nezbytné používat tato léčiva pravidelně a dle instrukcí uvedených v příbalovém letáku. V případě orální kandidózy (moučnivky) se ústa tradičně vytírají 0,5% roztokem genciánové violeti (tzv. fialkou). V současnosti je někdy nahrazována šetrnějšími přípravky. Při větších potížích lze v lékárně na základě lékařského předpisu připravit suspenzi s lokálním antimykotikem (např. nystatinem), jež se nanáší na sliznici úst.

Kdy zajít k lékaři?

  • Neustupující či opakující se obtíže
  • Zabarvený či zapáchající výtok (= příznaky bakteriální infekce)
  • Bolest v podbřišku či při pohlavním styku
  • Mykóza v ústech či ve vlasové pokožce
  • Únava, horečka

Další praktické tipy

  • Dbejte na pravidelnou, důkladnou, a přitom šetrnou intimní hygienu. Místo koupele se raději sprchujte. Vhodným přípravkem jsou mycí gely, které jemně myjí a respektují pH a přirozenou mikroflóru v intimních partiích.

  • Po osprchování důkladně osušte všechny části těla včetně záhybů, kde se drží vlhkost. Při otírání ručníkem na kůži opatrně poklepávejte, abyste ji přílišným třením nepodráždili.

  • Noste prodyšné, bavlněné spodní prádlo. V případě koupání v bazénu, moři či na koupališti se vždy ihned převlečte z mokrých plavek.

  • Ve společných prostorách (šatny, sprchy) vždy používejte vlastní přezůvky. Při zvýšeném pocení nohou používejte antiperspirant na nohy, obuv zbavíte vlhkosti pomocí filtrů do bot.

  • Používejte osobní věci – nesdílejte oblečení, obuv, ručníky ani ložní prádlo ani nástroje k péči o nehty.

Kandidóza a strava

Vznik nebo rozvoj infekce můžete ovlivnit i vhodnými stravovacími návyky. Zaměřte se na pestrou a vyváženou stravu s vysokým obsahem vitaminů (B, C, D) a minerálů (zinek, hořčík, železo). Naleznete je především v čerstvé zelenině a ovoci, v semínkách, ořeších a mořských rybách. Přidejte do svého jídelníčku podmáslí, kefír, acidofilní mléko nebo jogurty s deklarovaným počtem živých mikroorganismů. Omezte konzumaci tzv. jednoduchých cukrů, kterými se Candida ráda živí. Vedle sladkostí a slazených nápojů je to namátkou bílé pečivo, sladké jogurty či různá dochucovadla. Kandidóza a pití alkoholu též nepatří k sobě.

Věděli jste, že...
...na zdraví vaginální mikroflóry se podílí také probiotika? Jsou důležitá mimo jiné pro přirozenou odolnost proti vaginálním infekcím. Kromě probiotických potravin je lze přijímat ve formě doplňků stravy.

Kandidózy patří mezi nemoci, které neohrožují život, ale dokážou jej značně znepříjemnit. Základem léčby je pravidelné a dostatečně dlouhé používání antimykotického přípravku. Antimykotikum na kandidózu vždy podpořte dodržováním dalších zásad. Pomohou odstranit zapářku, posílí přirozenou funkci kůže a sliznic a v neposlední řadě pomohou snížit riziko přenosu kvasinkové infekce na ostatní členy vaší domácnosti. Tak se s kvasinkami vypořádáte nejlépe a natrvalo.

 


Články k tématu Kandidóza – příznaky a léčba

  • Vaginální suchost

    Vaginální suchost

    · 5 minut čtení
    Vaginální suchost trápí čas od času v produktivním věku minimálně každou druhou ženu. Na vině jsou především výkyvy v hladinách ženských pohlavních hormonů, estrogenů. Jaká je nejúčinnější pomoc a čeho se v péči o intimní partie vyvarovat, vám poradíme v našem článku.
  • Co pomůže při vaginální mykóze?

    Co pomůže při vaginální mykóze?

    · 3 minuty čtení
    Vaginální mykóza je nepříjemné onemocnění vaginy a jejím nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky jsou součástí běžné mikroflóry a neškodí, dokud se nepřemnoží. Až 75 % žen onemocní alespoň jednou za život vaginální mykózou. U mnoha z nich dochází k tomuto onemocnění opakovaně.
  • Vaginální kvasinková infekce, též vaginální mykóza, je onemocnění, s nímž se alespoň jednou v životě setká valná většina žen. Původcem obtíží je nejčastěji kvasinka s názvem Candida albicans, proto se také někdy hovoří o kandidóze.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora