Kojení po císařském řezu – průvodce

2. 6. 2023 · 8 minut čtení

Kojení často maminky probírají již v době těhotenství. Občas se vyskytnou zvěsti, že kojení po císařském řezu vůbec nejde anebo je velmi obtížné. Na toto sdělení je jediná odpověď – když žena opravdu chce, většinou se to podaří. Co udělat pro to, abyste kojit v takovém po „císaři“ mohla i jak kojení podpořit, poradíme v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Kojení po císařském řezu – průvodce

Císařský řez a možnosti kojení

Tělo každé ženy se na kojení chystá již během těhotenství. Za spuštění laktace mohou hormonální změny nejen během těhotenství, ale i při samotném porodu. Matky po císařském řezu, jinak řečeno „císařovny“, jsou bohužel často ihned odděleny od narozeného miminka, a jsou tak připraveny o možnosttzv. bondingu, tedy procesu, kdy se bezprostředně po porodu utváří vztah mezi maminkou a miminkem (položení miminka na matku, kontakt kůže na kůži – skin to skin). Také přisátí miminka k prsu bývá možné až o něco později než při normálním porodu.

Císařský řez patří k největším břišním operacím, proto není divu, že žena mnohdy potřebuje pomoc další osoby. V prvních hodinách je problém postavit se z postele, natož se ihned starat o novorozeně, proto novopečené maminky po „císaři“ uvítají pomoc sester.

Související kategorie produktů:

Jak podpořit kojení

Pokud je to jen trochu možné a porodnice vyjde nastávající mamince vstříc, požadujte bonding. Další neméně důležitou součástí je včasné přiložení novorozence k prsu a jeho nepřetržitý kontakt s matkou. Dalším bodem úspěchu je pokoušet se kojit co nejčastěji (každé 2-3 hodiny), po přeložení z JIP na standardní pokoj mít miminko stále u sebe a vybrat si vhodnou, nejméně bolestivou polohu na kojení.

Bolest po císařském řezu a kojení

Bolesti v místě řezu a oblasti dělohy jsou běžnou záležitostí. Ženě mohou být nasazeny léky proti bolesti. Nebojte se, tyto léky jsou pro děťátko bezpečné. Naopak, pokud by byla maminka v bolestech, spuštění laktace by mohlo být negativně ovlivněno.


Komentář odborníka:

Kojením dostává miminko přátelské bakterie, které osidlují jeho střeva, a příznivě tak ovlivňují imunitu.

Bc. Lucia Berešová, laktační poradkyně a dětská zdravotní sestra
Bc. Lucia Berešová, laktační poradkyně a dětská zdravotní sestra

Dítě po císařském řezu neprojde porodními cestami, tudíž při porodu nedochází k osídlení organizmu miminka přátelskými bakteriemi. Tato tzv. novorozenecká mikroflóra má vliv na osídlení střev dítěte a také na rozvoj jeho imunity. U dětí narozených císařským řezem je potřeba rozvoj mikroflóry podporovat z vnějších zdrojů, ideálně hned po narození prostřednictvím kojení a mateřského mléka. Rozvíjí se u nich totiž s ohledem na způsob narození o něco pomaleji.

Zpožděná produkce mléka

Ukončení porodu císařským řezem je obrovským zásahem do přirozeného průběhu a procesu narození. V důsledku může dojít ke zpožděné reakci těla, a tudíž i laktace. V tomto případě je řešením je brzké a časté přikládání miminka k prsům, čímž se podpoří produkce mléka. Pokud je nutná separace matky a novorozeně na dobu delší než 12 hodin, je vhodné prsa stimulovat k produkci mléka například používáním odsávačky mléka.

Odsávačka mateřského mléka je pro maminky výborným pomocníkem, zejména tehdy, je-li nutná separace miminka od matky.
Výborným pomocníkem na podporu laktace po císařském řezu je odsávačka mateřského mléka.

Polohy při kojení po císařském řezu

Po zákroku musí maminky ležet na zádech. První pokusy o kojení tedy probíhají vleže, kdy je miminko přikládáno bříškem a obličejem k matce. Následující den je vhodné začít hledat nejvhodnější polohu jak pro maminku, tak pro miminko.

Na výběr jsou tyto možnosti:

  • Poloha na boku, kdy je miminko také na boku, hlavička směřuje k prsu, bříško k maminčině břichu a nožičky jsou podél těla.
  • Další polohou je tzv. madona či kolíbka. Jedná se o polohu vsedě, kdy je dítě v náručí, hlavička na paži (hlavička je nad loktem, nožičky směřují od dlaně dolů). Jednou rukou matka přidržuje prs v ústech dítěte a druhou rukou drží miminko na dolních končetinách.
  • Poloha fotbalista neboli boční poloha, je poloha, kdy miminko leží na matčině předloktí opírající se o polštář. Dítě se přiloží z boku, tělíčko směřuje ven od těla procházející pod levou paží. Levou rukou se podpírají ramena miminka, hlavička se drží v dlani, nožičky jsou podél boku a dítě pije z levého prsu.
  • Poloha v polosedě. Matka se opře zády o stěnu a pokrčí nohy, položí na ně miminko a podpírá jej paží.
  • Poloha na tanečníka. Maminka se opře, položí miminko na své předloktí, nožičky jsou na paži, hlavička ve dlani, bříško směřuje k tělu. Druhou rukou se podepře prs a vloží se dítěti do úst. Jedná se o polohu obrácenou k poloze v sedě (madona).

Velice dobrou pomůckou, která usnadní kojení, je kojící polštář. Dítě na něj položíte a získáte volné ruce, které můžete využít k další manipulaci. Když s kojením začínáte, není rozhodující, jestli dítě zcela nakojíte. Podstatné je, že častým kojením se bude tvořit více mléka. Miminko při sání a kontaktu s maminkou vysílá signály, které prostřednictvím hormonů prolaktinu a oxytocinu ovlivňují spuštění a produkci mléka.

Emoce po císařském řezu

Narození miminka doprovází mnoho emocí. Porod jako takový s sebou přináší množství intenzivních pocitů. Ale co když neprobíhá vše tak, jak si maminka vysnila?  Pokud dojde k císařskému řezu, který nebyl plánovaný, nastávající maminka se s ním může těžce vyrovnávat, jak po stránce fyzické, tak psychické. Pocity úplného selhání, smutku a nespravedlnosti mohou narušit přirozený proces kojení. Důležité je o problému mluvit a věřte, že právě kojení může zahnat všechny chmurné myšlenky.

Tipy, jak pomoci s kojením po císařském řezu

  • Základem úspěchu je správná technika kojení. Kojení nesmí bolet – bolest upozorňuje na nesprávnou techniku.
  • Zvolte pohodlnou pozici nejen pro miminko, ale i pro sebe.
  • Začněte kojit co nejdříve po zákroku a  kojte co nejčastěji.
  • Pokud máte nějaké dotazy nebo si nejste v něčem jistá, nebojte se požádat o pomoc laktační poradkyni přímo v nemocnici.
  • Popíjejte kojící čaj, nejen že budete doplňovat pitný režim, ale podpoříte laktaci.
  • Používejte kojící polštář, který pomáhá snižovat tlak na břicho a jizvu.
  • Nestresujte se a neobviňujte se, jestliže se kojení nepodaří nastartovat. I tak budete miminko milovat a ono vás.

Články k tématu Kojení po císařském řezu – průvodce

  • Kyselina listová

    Kyselina listová

    · 8 minut čtení
    V průběhu těhotenství je dostatečný přísun vitaminů důležitější než kdykoliv jindy. Jedním z klíčových je bezpochyby kyselina listová, tedy vitamin B9. Dostatek kyseliny listové je potřebný jak pro správný vývoj miminka, tak pro bezproblémový průběh těhotenství.
  • Vaginální infekce v těhotenství

    Vaginální infekce v těhotenství

    · 6 minut čtení
    Vaginální infekce jsou běžnou zdravotní komplikací u žen. V průběhu těhotenství se bohužel objevují ještě častěji, především v důsledku hormonálních změn. Těhotné ženy by při takových komplikacích měly vždy vyhledat lékaře, a to kvůli riziku předčasného porodu.
  • Bolest v krku nebo chrapot jsou tak běžné zdravotní obtíže, že se nevyhnou ani těhotným a kojícím ženám. Jak v těchto obdobích života bezpečně bolavý krk léčit a čemu se raději vyhnout, abyste se co nejdříve uzdravila, ale zároveň nevystavila své miminko žádnému riziku?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora