Kyselina listová

4. 6. 2020 · Mgr. Barbora Jedličková · 8 minut čtení

V průběhu těhotenství je dostatečný přísun vitaminů důležitější než kdykoliv jindy. Jedním z klíčových je bezpochyby kyselina listová, tedy vitamin B9. Dostatek kyseliny listové je potřebný jak pro správný vývoj miminka, tak pro bezproblémový průběh těhotenství. Jaké další funkce v našem těle kyselina listová podporuje a jakou formou ji našemu organismu nejlépe dodat, vám prozradíme v našem článku.


Kyselina listová je obsažena především v listové a tmavě zelené zelenině.
Kyselina listová se typicky vyskytuje v tmavě zelené a listové zelenině.

Což takhle dát si špenát?

Kyselina listová (latinsky acidum folicum) patří do obsáhlé skupiny vitaminů B. Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě a někdy se také označuje jako vitamin B9. Název kyselina listová vznikl z latinského slova „folium“, což znamená list  - a důvodem je, že tato látka byla poprvé izolována v roce 1941 z listů špenátu.

Potraviny bohaté na kyselinu listovou

Jak název napovídá, nejvíce kyseliny listové najdeme v listech, lépe řečeno v listech a v zelené zelenině obecně – naprostým favoritem, co se jejího obsahu týká, je kapusta, následuje růžičková kapusta, zelený hrášek, špenát, chřest, brokolice, různé druhy salátů a další. Z ovoce bohatého na kyselinu listovou lze jmenovat pomeranče, višně, jahody, třešně nebo mango.

Dobrým zdrojem kyseliny listové jsou také obilné klíčky, ořechy a luštěniny. Kyselina listová se přidává i do některých druhů pečiva a snídaňových cereálií. Pokud bychom dali přednost živočišným zdrojům, kyselinu listovou obsahují vnitřnosti, hlavně játra nebo vejce. Bohužel skladováním a vařením dochází k jejím výrazným ztrátám – dokonce 50 až 70 %.


Kyselina listová a folát – jaký je rozdíl

U kyseliny listové je třeba se pozastavit u terminologie. Kyselina listová se v našem těle mění na deriváty označované jako foláty a náš organismus je schopen zpracovat pouze tyto aktivní látky. Čili, pokud mluvíme o účincích kyseliny listové, mluvíme vlastně o účincích folátů. Z nich nejdůležitějším je 5-methyl-tetrahydrofolát (5-MTHF), známější pod jednodušším označením metafolin nebo L-metylfolát. Právě tato aktivní forma kyseliny listové se často vyskytuje samostatně nebo společně s kyselinou listovou v doplňcích stravy určených pro těhotné.

Ne každý umí kyselinu listovou správně využít

Problém s kyselinou listovou spočívá v tom, že ne všichni ji dokáží přeměnit na aktivní folát. K tomu je totiž zapotřebí enzym, který se označuje zkratkou MTHFR. Podle některých zdrojů až 40 % žen (a zřejmě i mužů) v Evropě není v důsledku genové mutace, která kvalitu tohoto enzymu snižuje, schopna aktivní folát vytvořit. Plošné testování se neprovádí, tudíž nastávající maminky nemohou vědět, zda se jich tento problém týká či nikoliv. A zde přicházejí ke slovu léky či doplňky stravy obsahující foláty.

Proč je kyselina listová tak důležitá?

Nejznámějším přínosem kyseliny listové je to, že je nepostradatelná pro správné dělení buněk. Přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, zejména k normálnímu vývoji neurální trubice (defekty neurální trubice jsou obecně známy jako „rozštěpy páteře“ a jedná se o velmi závažné poškození plodu), snižuje riziko potratů a vrozených vad. To ale není jediný význam tohoto vitaminu. Hraje důležitou roli při látkové výměně aminokyselin, nukleových kyselin, bílkovin či fosfolipidů. Svoji úlohu má v procesu krvetvorby - zde spolupracuje s dalším vitaminem ze skupiny B, vitaminem B12, a železem. Přispívá rovněž ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální psychické činnosti. Napomáhá normálnímu metabolismu homocysteinu, při čemž zvýšená hladina homocysteinu může ukazovat na vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění. Kyselina listová je důležitá i pro dobře fungující imunitní systém.


Příjem kyseliny listové je vhodné zvýšit několik měsíců před plánovaným otěhotněním.
Pokud plánujete miminko, je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové už půl roku před otěhotněním.

Doplňování kyseliny listové pomocí doplňků stravy

Doplňování kyseliny listové je doporučováno především v těhotenství jako prevence vrozených vad a také ženám, které se chystají otěhotnět. Nejdůležitější je její dostatečný přísun v prvních fázích těhotenství, kdy se tvoří základy páteře a jednotlivých orgánů. Dále se suplementace doporučuje při chorobách trávicího traktu, při nichž je narušeno vstřebávání živin, např. u celiaků (osoby s nesnášenlivostí lepku). Také lidé konzumující větší množství alkoholu by měli na dostatek kyseliny listové dbát. Doporučené dávkování je pro dospělé osoby 400 mikrogramů a pro těhotné 600 mikrogramů kyseliny listové denně

Jak se projevuje nedostatek kyseliny listové?

Nedostatek kyseliny listové (a následně folátů) se projevuje na buněčných systémech s velmi rychlým dělením. K těmto systémům patří bílé a červené krvinky nebo sliznice střeva či urogenitálního traktu a samozřejmě také embryonální tkáně. Hlavním symptomem dlouhodobého nedostatku folátu je tzv. megaloblastická anémie (=chudokrevnost způsobená nedostatkem kyseliny listové a vitaminu B12).  Anémie se projevuje především zvýšenou únavou, bledostí kůže a slabostí. Dochází k zánětům sliznice jazyka a bukální sliznice, nedostatek kyseliny listové může být jednou z příčin neplodnosti, u starších osob se může se projevit také psychickými obtížemi.





    Články k tématu Kyselina listová

    • Jak zastavit nevolnost a zvracení

      Jak zastavit nevolnost a zvracení

      · 4 minuty čtení
      Nevolnost vnímáme jako nepříjemný pocit, při kterém dochází k závrati a nutkání na zvracení. Provází ji bolesti břicha, slabost, bledost, pocení, někdy i třes a pokles krevního tlaku a nechutenství. Zvracení je důležitý obranný reflex, který chrání organismus před škodlivými látkami, a může být příznakem i řady zdravotních potíží.  
    • Kojení

      Kojení

      · 7 minut čtení
      Setkání s novorozencem v člověku pokaždé vyvolává přirozenou touhu chránit ho a poskytnout mu tu nejlepší možnou péči. Jedním z klíčových faktorů, které život nově narozeného dítěte ovlivňují nejzásadněji, je kojení. V čem je tak jedinečné a jaké největší výhody přináší? Odpovědi nejen na tyto otázky jsme pro vás připravili v přehledném článku.
    • Vitaminy v těhotenství

      Vitaminy v těhotenství

      · 7 minut čtení
      V prvním trimestru se doporučuje užívat kyselinu listovou ve formě tabletek, ale co dál? Jaké vitaminové doplňky stravy v těhotenství zvolit, kdy je brát a jsou vůbec zapotřebí? Lékárníci z Dr. Max pro vás připravili malé shrnutí.
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora