Kyselina listová – nepostradatelný vitamin nejen pro nastávající maminky

  • Těhotenství
V průběhu těhotenství je dostatečný přísun vitaminů důležitější než kdykoliv jindy. Jedním z klíčových je bezpochyby kyselina listová, tedy vitamin B9. Dostatek kyseliny listové je potřebný jak pro správný vývoj miminka, tak pro bezproblémový průběh těhotenství.

Což takhle dát si špenát?

Kyselina listová (latinsky acidum folicum) patří do obsáhlé skupiny vitaminů B. Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě a někdy se také označuje jako vitamin B9. Název kyselina listová vznikl z latinského slova „folium“, což znamená list  - a důvodem je, že tato látka byla poprvé izolována v roce 1941 z listů špenátu.

Kyselina listová

Kyselina listová a folát – jaký je rozdíl

U kyseliny listové je třeba se pozastavit u terminologie. Kyselina listová se v našem těle mění na deriváty označované jako foláty a náš organismus je schopen zpracovat pouze tyto aktivní látky. Čili, pokud mluvíme o účincích kyseliny listové, mluvíme vlastně o účincích folátů. Z nich nejdůležitějším je 5-methyl-tetrahydrofolát (5-MTHF), známější pod jednodušším označením metafolin nebo L-metylfolát. Právě tato aktivní forma kyseliny listové se často vyskytuje samostatně nebo společně s kyselinou listovou v doplňcích stravy určených pro těhotné.

Ne každý umí kyselinu listovou správně využít

Problém s kyselinou listovou spočívá v tom, že ne všichni ji dokáží přeměnit na aktivní folát. K tomu je totiž zapotřebí enzym, který se označuje zkratkou MTHFR. Podle některých zdrojů až 40 % žen (a zřejmě i mužů) v Evropě není v důsledku genové mutace, která kvalitu tohoto enzymu snižuje, schopna aktivní folát vytvořit. Plošné testování se neprovádí, tudíž nastávající maminky nemohou vědět, zda se jich tento problém týká či nikoliv. A zde přicházejí ke slovu léky či doplňky stravy obsahující foláty.

Potraviny bohaté na kyselinu listovou

Jak název napovídá, nejvíce kyseliny listové najdeme v listech, lépe řečeno v listech a v zelené zelenině obecně – naprostým favoritem, co se jejího obsahu týká, je kapusta, následuje růžičková kapusta, zelený hrášek, špenát, brokolice, různé druhy salátů, chřest a další. Z ovoce bohatého na kyselinu listovou lze jmenovat pomeranče, višně, jahody, třešně nebo mango. Dobrým zdrojem kyseliny listové jsou také obilné klíčky, ořechy a luštěniny. Pokud bychom dali přednost živočišným zdrojům, kyselinu listovou nalezneme ve vnitřnostech, hlavně v játrech anebo ve vejcích. Bohužel skladováním a vařením dochází k jejím výrazným ztrátám – dokonce 50 až 70 %.

Proč je kyselina listová tak důležitá?

Nejznámějším přínosem kyseliny listové je to, že je nepostradatelná pro správné dělení buněk. Přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, zejména k normálnímu vývoji neurální trubice (defekty neurální trubice jsou obecně známy jako „rozštěpy páteře“ a jedná se o velmi závažné poškození plodu), snižuje riziko potratů a vrozených vad. To ale není jediný význam tohoto vitaminu. Hraje důležitou roli při látkové výměně aminokyselin, nukleových kyselin, bílkovin či fosfolipidů. Svoji úlohu má v procesu krvetvorby - zde spolupracuje s dalším vitaminem ze skupiny B, vitaminem B12, a železem. Přispívá rovněž ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální psychické činnosti. Napomáhá normálnímu metabolismu homocysteinu, při čemž zvýšená hladina homocysteinu může ukazovat na vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění. Kyselina listová je důležitá i pro dobře fungující imunitní systém.

Kyselina listová 2

Jak se projevuje nedostatek kyseliny listové?

Nedostatek kyseliny listové (a následně folátů) se projevuje na buněčných systémech s velmi rychlým dělením. K těmto systémům patří bílé a červené krvinky nebo sliznice střeva či urogenitálního traktu a samozřejmě také embryonální tkáně. Hlavním symptomem dlouhodobého nedostatku folátu je tzv. megaloblastická anémie (=chudokrevnost způsobená nedostatkem kyseliny listové a vitaminu B12).  Anémie se projevuje především zvýšenou únavou, bledostí kůže a slabostí. Dochází k zánětům sliznice jazyka a bukální sliznice, nedostatek kyseliny listové může být jednou z příčin neplodnosti a zejména u starších osob se může se projevit také psychickými obtížemi (deprese, demence).

Doplňování kyseliny listové pomocí doplňků stravy

Doplňování kyseliny listové je doporučováno především v těhotenství jako prevence vrozených vad a  také ženám, které se chystají otěhotnět. V těhotenství je totiž její spotřeba zvýšená. Nejdůležitější je její dostatečný přísun v prvních fázích těhotenství, kdy se tvoří základy páteře a jednotlivých orgánů. Dále se suplementace doporučuje při chorobách trávicího traktu, při nichž je narušeno vstřebávání živin, např. u celiaků (osoby s nesnášenlivostí lepku). Také lidé konzumující větší množství alkoholu by měli na dostatek kyseliny listové dbát. Doporučené dávkování je pro dospělé osoby 400 mikrogramů a pro těhotné 600 mikrogramů kyseliny listové denně. 

 

Zdroje:

/_m2/media/wysiwyg/03.pdf

http://www.praktickelekarenstvi.cz/archiv.php 

 http://www.edukafarm.cz/data/soubory//casopisy/Farmi%201-2015/04%20Proc_suplementovat_folat_nejen_na_zacatku_tehotenstvi_2015.pdf

https://www.generica-bohemia.cz/poznate-rozdil-kyselinou-listovou-folatem-zde-se-dozvite/

https://www.healthline.com/health/pernicious-anemia#symptoms

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625

Referenční hodnoty pro příjem živin dle DACH, v ČR 2. vydání, Společnost pro výživu, z. s., Praha 2019, ISBN: 978-80-906659-3-4.

 

 

 

 

 

 

Články k tématu Kyselina listová – nepostradatelný vitamin nejen pro nastávající maminky

  • Chytře na otoky a křečové žíly v těhotenství

    Chytře na otoky a křečové žíly v těhotenství

    • Zdraví a prevence
    • Těhotenství

    Těhotenství představuje pro ženský organismus zátěž. Otoky končetin, které toto období doprovází, jsou poměrně častým jevem sužujícím většinu nastávajících maminek. Velká většina žen však tento problém záměrně přehlíží. Otoky si zdůvodňují namáhavým dnem nebo změnou tlaku a čekají, až tyto chvíle poleví. Další hrozbou, která přichází ruku v ruce s otoky je vznik křečových žil, které se mohou do...

  • Jak na stravování v těhotenství?

    Jak na stravování v těhotenství?

    • Zažívání
    • Těhotenství

    Během těhotenství prochází Vaše tělo mnoha změnami, které s sebou nesou i větší zátěž pro organismus než dříve. Ale neznamená to jíst „za dva“, jak se dříve tradovalo. Abyste vše zvládla, mohla jste si období těhotenství užít a zároveň jste poskytla svému miminku to nejlepší, je třeba věnovat zvýšenou pozornost příjmu důležitých živin. A víte proč? Je vědecky prokázáno, že Vaše strava v těhotenství...

  • Strava jako prevence proti nachlazení

    Strava jako prevence proti nachlazení

    • Rýma
    • Rýma u dětí
    • Kašel u dětí
    • Kašel
    • Imunita
    • Těhotenství
    • Chřipka a nachlazení

    Nachlazení ročně trápí průměrně 6 – 8krát děti a 2 – 4krát dospělé. Často je slyšet věta: dostal jsem rýmu… Je třeba si ale uvědomit, že rýma a nachlazení se od nikoho za trest nedostává. Buď si budujeme pevné zdraví správným pohybem, výživou a regenerací, anebo se necháme vláčet uspěchaným životním stylem. Pak býváme náchylní k různým nachlazením a nemocem. To, jestli různým virům, bakteriím náš...