Vaginální infekce v těhotenství

5. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 6 minut čtení

Vaginální infekce jsou běžnou zdravotní komplikací u žen. V průběhu těhotenství se tyto intimní problémy bohužel objevují ještě častěji – především v důsledku hormonálních změn. Za normálních okolností lze mnohdy situaci zvládnout samoléčbou, v těhotenství je však třeba vždy postupovat podle pokynů lékaře. Co dělat při podezření na vaginální infekci v těhotenství a jaké jsou možnosti léčby a prevence, poradíme nastávajícím maminkám v našem článku.


Vaginální infekce v těhotenství
Těhotné ženy jsou vystaveny zvýšenému riziku vaginální infekce kvůli hormonálním změnám, únavě či stresu.

Proč jsou vaginální infekce v těhotenství častější?

Kromě hormonálních změn může v těhotenství docházet k častějšímu výskytu vaginálních infekcí v důsledku snížení přirozené obranyschopnosti, únavy, stresu, nedostatečné, ale i nadměrné intimní hygieny nebo při užívání některých léků, např. antibiotik. Za častější výskyt kvasinkové infekce v těhotenství může i nadměrný příjem cukru či některá celková onemocnění, zejména diabetes.

Kvasinky nebo bakterie?

Nejběžnějšími původci vaginálních infekcí jsou kvasinky (kvasinková infekce, též mykóza či kandidóza podle nejčastějšího původce, jímž je Candida albicans) nebo bakterie (bakteriální vaginóza).

Kvasinková infekce se projevuje svěděním, pálením a přítomností bílého tvarohovitého výtoku, který je bez zápachu. Výtok při bakteriální infekci je zabarvený a zapáchá po rybách. Obě infekce je třeba léčit hned v počátku. Neléčené kvasinky v těhotenství mohou infikovat plodovou vodu a mít tak negativní vliv na plod, a bakteriální vaginóza může vést až k předčasnému porodu.


S vaginální infekcí v těhotenství vždy k lékaři

Přestože za běžných okolností lze gynekologické obtíže řešit samoléčbou, v těhotenství je vhodné při podezření na vaginální infekci konzultovat gynekologa, který s jistotou určí typ infekce a vhodnou léčbu. Lékařskou pomoc vyhledejte bezodkladně, pokud gynekologické obtíže provází:

  • bolesti v podbřišku
  • horečka
  • příznaky zánětu močových cest
  • vaginální krvácení
  • bolest při pohlavním styku

Co na kvasinky (mykózu) či vaginózu v těhotenství

Léčba vaginálních infekcí v těhotenství by měla probíhat vždy s vědomím lékaře. Používá se několik typů přípravků, jsou to:

  • Lokální antimykotika, přípravky působící proti kvasinkám a plísním (klotrimazol, ekonazol, nystatin). Jsou dostupná ve formě mastí, čípků či globulí. Masti se zevně mohou používat po celé těhotenství, čípky nebo globule je potřeba v těhotenství zavádět bez použití aplikátorů, aby nedošlo k poranění.
  • Protizánětlivé léky – látky, které při místním podání působí proti bakteriím i plísním, mírní projevy zánětu, jako je pálení a začervenání.
  • Globule s kyselinou boritou – mají slabý lokální protizánětlivý přípravek, účinný především na kvasinky, lze použít pod dohledem lékaře v I., II. i III. trimestru těhotenství.
  • Benzydamin hydrochlorid – je dostupný v podobě roztoku, který má protizánětlivý i lokálně anestetický (uklidňující) účinek a rychle odstraňuje pocity svědění a pálení. V těhotenství se užívá pouze zevně k oplachům rodidel, nikoliv k výplachům pochvy.
  • Přípravky upravující kyselost poševního prostředí (kyselina mléčná či askorbová + prebiotikum). Kyselé prostředí usnadňuje osídlení pochvy laktobacily a potlačuje růst mikroorganismů zodpovědných za bakteriální vaginózy, prebiotická složka podporuje růst prospěšných bakterií.
  • Vaginální probiotika – přirozenou ochranu proti rozvoji vaginální infekce zajišťuje kyselé poševní pH a přítomnost poševních laktobacilů. Proto jsou tyto přípravky vhodným doplňkem léčby i pravidelnou péčí o intimní oblast. Probiotika se podílí na tvorbě kyseliny mléčné, upravují pH v pochvě a obnovují přirozenou obranyschopnost vaginální sliznice. Hodí se proto po léčbě kvasinkové infekce, a to nejen v těhotenství.

Při léčbě vaginálních infekcí v těhotenství dodržujte doporučená pravidla.
Při vaginální infekci v těhotenství nezkracujte doporučenou délku léčby, ani v případě odeznění příznaků.

Jak správně používat vaginální přípravky v těhotenství

Pokud vám lékař doporučí k léčbě problému vaginální přípravek, je třeba v těhotenství pečlivě dodržovat některá pravidla:

  • Před použitím vaginálních přípravků si pečlivě umyjte ruce.
  • Vaginální čípky, globule či tablety aplikujte pouze rukou, bez použití aplikátoru, aby při neopatrnosti nedošlo k poranění pochvy. Pro snazší zavedení do pochvy je možné navlhčit čípek nebo globuli vodou.
  • Léčivé krémy se aplikují na zevní rodidla až k análnímu otvoru.
  • V průběhu léčby vaginálními přípravky se doporučuje používat slipové vložky kvůli možnému špinění prádla.
  • Během léčby vaginálních infekcí je nutná sexuální abstinence. Mnohdy je třeba přeléčit i partnera kvůli opakovanému přenosu infekce.
  • Dodržte vždy doporučenou délku léčby, i když již došlo k úlevě od příznaků.
  • Pokud si holíte intimní partie, po prodělání vaginální infekce nazapomeňte vyměnit žiletku.

Další opatření proti vaginálním zánětům v těhotenství

Pro zachování vaginálního komfortu v těhotenství je důležitá správná intimní hygiena. Základem je výběr správného přípravku na intimní hygienu. Vybírejte přípravky obohacené o kyselinu mléčnou, probiotika či zklidňující a regenerační složky a vyhněte se používání klasického mýdla. Nevhodné jsou dlouhé teplé (např. vířivka) a pěnové koupele (vysušují poševní sliznici), raději se sprchujte.

Probiotika ve formě doplňku stravy – jsou vhodné jak pro ženy, u nichž se mikrobiální nerovnováha již projevila, tak pro ty, které jí chtějí předejít. Mohou se podávat i dlouhodobě. Přirozeným zdrojem probiotik jsou kvašené potraviny (kysané mléčné výroby jako jogurt, kefíry, kvašená zelenina).



    Jak předcházet vaginálním infekcím v těhotenství

    Vzhledem k tomu, že vaginální infekce mohou mít v těhotenství závažné následky, je na místě pečlivě dbát na prevenci. Zde je několik tipů, jak riziko vaginální infekce v těhotenství můžete snížit.

    • Jezte pestrou a vyváženou stravu bohatou na ovoce a zeleninu. Omezte konzumaci sladkostí.
    • Kromě vyváženého jídelníčku pečujte o svoji imunitu pobytem na čerstvém vzduchu, přiměřeným pohybem a dostatek spánku.
    • V případě koupání se vždy ihned převlečte do suchých plavek.
    • V těhotenství neprovádějte žádné výplachy pochvy.
    • Správná technika očisty u žen po stolici by měla být zepředu dozadu.
    • Používejte šetrné, nedráždivé a nejlépe neparfémované intimní mycí přípravky.
    • Používejte prodyšné bavlněné spodní prádlo, vyvarujte se nošení spodního prádla ze syntetických materiálů, těsných kalhot a kalhotek typu tanga.
    • Denně vyměňujte spodní prádlo.
    • Pravidelně měňte slipové vložky.


    Články k tématu Vaginální infekce v těhotenství

    • Vitaminy v těhotenství

      Vitaminy v těhotenství

      · 7 minut čtení
      V prvním trimestru se doporučuje užívat kyselinu listovou ve formě tabletek, ale co dál? Jaké vitaminové doplňky stravy v těhotenství zvolit, kdy je brát a jsou vůbec zapotřebí? Lékárníci z Dr. Max pro vás připravili malé shrnutí.
    • Připravili jsme pro vás stručný přehled všech základních vyšetření, která vás během celého těhotenství čekají. Přečtěte si, co vás čeká v jednotlivých trimestrech a jaká vyšetření mohou předejít genetickým a vývojovým vadám plodu.
    • Těhotenské nevolnosti, zácpa, pálení žáhy, nadýmání a otoky. Pětice zdravotních obtíží, které jsou sice v těhotenství obvyklé, ale nemusíte se s nimi smířit. Jak jim předcházet a jak je zmírnit, si můžete přečíst v novém článku na Dr. Max BABY.
    O autorovi
    Mgr. Radka Grec
    Mgr. Radka Grec
    Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Radka Grec
    Mgr. Radka Grec
    Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
    Číst více od autora