Vysoký krevní tlak (hypertenze) - příznaky a léčba

25. 10. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 11 minut čtení

Možná vás překvapí, že v České republice trpí vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí až polovina mužů středního věku, v celkové populaci nad 25 let se výskyt tohoto onemocnění odhaduje až na 35 %. Záludnost vysokého krevního tlaku spočívá v tom, že řada osob nemusí pociťovat žádné příznaky, a nemoc je tak rozpoznána až při výskytu komplikací v podobě infarktu, mozkové mrtvice nebo selhání ledvin. Může se vysoký krevní tlak týkat i Vás? Základní informace o hypertenzi, jejích rizikových faktorech a možné léčbě jsme připravili v našem článku.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze
Nebezpečí vysokého krevního tlaku spočívá v tom, že obvykle nevykazuje žádné zjevné příznaky.

Co je to krevní tlak?

Krevní tlak vyjadřuje sílu, kterou protékající krev tlačí na stěnu tepen. Závisí jednak na množství krve, které srdce pumpuje do krevního oběhu, tak i na odporu tepen vůči průtoku krve. Čím více krve srdce pumpuje a čím jsou tepny užší a nepoddajnější, tím vyšší je krevní tlak. Krevní tlak se udává v mm Hg a má dvě hodnoty:

  • Systolický krevní tlak (první uvedené číslo) udává tlak v tepnách, když je krev vypuzována ze srdce při srdečním stahu.
  • Diastolický krevní tlak (druhé uvedené číslo) udává tlak v tepnách mezi jednotlivými tlukoty, když srdce odpočívá a plní se komory.

Za fyziologickou hodnotu se u dospělého považují hodnoty kolem 120/80 mm Hg.

Co je to hypertenze?

Za vysoký krevní tlak (hypertenzi) jsou považovány opakovaně naměřené hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg, a to alespoň u 2 ze 3 měření při dvou různých návštěvách lékaře. Nemusíte se proto obávat, pokud vám lékař jednou naměřil vyšší krevní tlak. Je možné, že jste zrovna byli rozrušení nebo vystoupali do ordinace rychle po schodech.


Co způsobuje vysoký krevní tlak?

Zvýšení krevního tlaku může být způsobeno zvětšením objemu krve, zvětšením odporu v tepnách nebo kombinací obou mechanismů. Lékaři rozlišují 2 základní typy hypertenze:

  • Primární (esenciální) hypertenze jednoznačná příčina vysokého krevního tlaku není známá. Jedná se o soubor dědičných předpokladů a dalších faktorů (obezita, alkohol, kouření, stres, nedostatek pohybu, diabetes, metabolický syndrom, nezdravé stravování, vysoký příjem soli). Tento typ hypertenze je v populaci častější, obvykle se rozvíjí poměrně pomalu.
  • Sekundární hypertenze příčinou jsou obvykle poškozené ledviny, obstrukční spánková apnoe, vrozené srdeční abnormality, poruchy štítné žlázy nebo nadledvin (např. feochromocytom, hyperkortisolizmus). Sekundární hypertenze může být také vedlejším účinkem některých léčiv (např. léků proti zánětu). Speciálním podtypem v této skupině je vysoký tlak během těhotenství. Sekundární hypertenze se zpravidla rozvíjí náhle a má intenzivní průběh.

K rizikovým faktorům pro rozvoj hypertenze patří mimo jiné věk >65 let, genetická predispozice, nadměrná tělesná hmotnost, závislost na tabáku a alkoholu, stres, nadměrná fyzická námaha, pohlaví (náchylnější jsou muži) nebo některé přidružené nemoci (např. diabetes).


Příznaky hypertenze

Arteriální hypertenze nemá žádné specifické příznaky (nebolí). Mohou se objevit bolesti hlavy, ušní šelest, bušení srdce, dechová tíseň, krvácení z nosu, krevní skvrny v očích, závratě, poruchy spánku nebo brunátnost v obličeji a dekoltu, ale to obvykle až při hodně vysokých hodnotách krevního tlaku. Nejčastěji se proto hypertenze zjistí v rámci preventivních lékařských prohlídek, aniž by si byl hypertonik svých potíží vědom. Vysoký krevní tlak však zvyšuje riziko závažných zdravotních problému včetně srdečního infarktu, srdečního selhávání, mrtvice nebo poškození ledvin a zraku.


Léčba hypertenze

V případě esenciální hypertenze představuje základní léčbu úprava životního stylu. Pokud vysoký krevní tlak přetrvává, je třeba pravidelně užívat léky snižující krevní tlak (tzv. antihypertenziva), která zahrnují několik skupin léčiv (diuretika, inhibitory ACE, sartany, blokátory kalciových kanálů, betablokátory, centrálně působící antihypertenziva). Ke zvládnutí vysokého tlaku je většinou nutná kombinace více léků z různých skupin antihypertenziv, které se svými účinky doplňují a podporují. Velmi často se dnes setkáváme s tabletami, které obsahují 2-3 léčivé látky zároveň.


Dynamické zátěžové formy a vytrvalostní druhy sportu jsou pro pacienty s hypertenzí nejvhodnější.
Pro pacienty s hypertenzí jsou vhodné vytrvalostní sporty jako např. pěší turistika.

Máme pro vás několik doporučení, se kterými můžete začít ihned:

  • Choďte na pravidelné lékařské prohlídky. Pořiďte si domácí tonometr, aby bylo možné krevní tlak pravidelně kontrolovat.
  • Minimálně 5krát týdně zařaďte pohybovou aktivitu trvající alespoň 30 minut, stačí například svižná chůze, plavání nebo jízda na kole.
  • V případě nadváhy a obezity snižte svoji hmotnost výrazně tím snížíte riziko rozvoje všech srdečně-cévních onemocnění
  • Čerstvá zelenina a ovoce by měly tvořit největší část vašeho jídelníčku jezte je každý den. Luštěniny si dejte nejméně 3krát týdně.
  • Snižte množství konzumované soli. Nepřisolujte si jídla a omezte konzumaci paštik, salámů nebo jídel připravených z polotovarů a fastfoodů.
  • Zaměřte se na složení tuků ve stravě. Tuky živočišného původu (sádlo, máslo, smetana, uzeniny, tučné maso) nahraďte těmi rostlinnými (řepkový a olivový olej, ořechy).
  • Dostatečně spěte a zvládejte stres pomocí nejrůznějších relaxačních technik.
  • Omezte konzumaci alkoholu.
  • Nekuřte. Kouření přispívá k ateroskleróze, nepříznivě ovlivňuje stav cév a má mnoho dalších zdravotních dopadů. S odvykáním kouření mohou pomoci léky určené k odvykání kouření.
  • Některé rostliny podporují normální stav cévní soustavy, např. česnek, jmelí, hloh.

Hypertenze v těhotenství

Vysoký krevní tlak se objevuje asi u 5-10 % nastávajících maminek. Těhotné ženy mohou mít vysoký krevní tlak již před těhotenstvím nebo se u nich rozvine tzv. gestační hypertenze (obvykle po 20. týdnu těhotenství). Může ohrozit těhotnou ženu i miminko. Nejzávažnější komplikací související s hypertenzí u těhotných žen je tzv. preeklampsie. Obvykle se objevuje náhle, zpravidla až po 20. týdnu těhotenství. Maminka pozoruje neustupující otoky, rychlý tep, bolesti hlavy, poruchy zraku, nevolnosti. V moči se vyskytují bílkoviny.

Kromě preeklampsie může vysoký krevní tlak v těhotenství přivodit předčasné odloučení placenty, snížení průtoku krve placentou, omezení růstu plodu nebo předčasný porod. Naštěstí se tlak pravidelně kontroluje na prohlídkách u lékaře a je možné zasáhnout, kdyby bylo cokoliv v nepořádku. Pokud máte přesto pochybnosti, můžete si krevní tlak měřit i doma a při vyšších hodnotách kontaktujte lékaře. V terapii hypertenze v těhotenství se uplatňují zásady správné životosprávy, nicméně se nedoporučuje výrazné omezovaní soli v potravě nebo redukční diety. Pokud je nutná farmakoterapie, je lékem 1. volby většinou metyldopa.


Hypertenze představuje velmi častý zdravotní problém. Do roku 2030 se odhaduje počet úmrtí v Evropské unii v důsledku kardiovaskulárních onemocnění až 72 milionů obyvatel*. Přitom podle některých odborných názorů lze již dnes až 80 procentům takto zapříčiněných předčasných úmrtí předejít pomocí správné prevence. Její součástí je i pravidelné měření krevního tlaku. To můžete udělat nejen v ordinaci praktického lékaře, ale také v lékárnách nebo v domácím prostředí. Dobrou zprávou je, že v mnoha případech pomůže úprava životního stylu (zařazení zdravějšího jídelníčku, pohybové aktivity aj.) spolu s pravidelným užíváním antihypertenziv. Včasné zahájení léčby vysokého krevního tlaku významně oddálí riziko dalších komplikací, které by už zdaleka nemuselo být bezbolestné.

* závěry organizace European Heart Network, z Evropské kardiologické společnosti a britské výzkumné skupiny Heart Foundation Health Promotion Research Group.



Články k tématu Vysoký krevní tlak (hypertenze) - příznaky a léčba

  • Křečové žíly postihují ve věku nad 60 let dvě třetiny žen a třetinu mužů, často však „překvapí“ i výrazně mladší osoby. Jedná se zpravidla o hlavní příznak chronické žilní nedostatečnosti. Běžně se vyskytují také v těhotenství. Jaké jsou další časté projevy žilní nedostatečnosti? A jak správně křečové žíly léčit a lze jim předcházet?
  • Nízký krevní tlak neboli hypotenze může způsobovat nepříjemné obtíže, jako jsou bolesti hlavy, malátnost, závratě, mdloby nebo dokonce nebezpečné pády. Existuje však řada opatření, které na nízký tlak zabírají a pomohou k jeho zvýšení.
  • Co pomáhá na oteklé nohy?

    Co pomáhá na oteklé nohy?

    · 8 minut čtení
    Oteklé nohy překvapivě trápí zhruba polovinu dospělé populace. I když se tento problém objevuje hlavně v teplém létě, neznamená to, že jeho příčina musí nutně souviset s horkým počasím. Co s otoky nohou dělat, abyste se jich zbavili, poradíme v článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora