Křečové žíly – příznaky, rizikové faktory a léčba

17. 3. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 11 minut čtení

Křečové žíly postihují ve věku nad 60 let dvě třetiny žen a třetinu mužů, často však překvapí i výrazně mladší osoby. Jedná se zpravidla o hlavní příznak chronické žilní nedostatečnosti. Běžně se vyskytují také v těhotenství. Jaké jsou další časté projevy žilní nedostatečnosti? Jak správně léčit křečové žíly a jak jim lze účinně předcházet?

Co to jsou křečové žíly?

Jako křečové žíly (varixy) označujeme nápadně viditelné, rozšířené, klikaté žíly, často vystupující na povrch kůže. Nabývají modré nebo fialové barvy.

Křečové žíly  příznaky a léčba, operace
V případě vzniku křečových žil je na vině zejména genetika, nadváha či opakovaná těhotenství.

Jak křečové žíly vznikají a kde se tvoří?

Tok krve vzhůru je usměrňován činností svalů a žilních chlopní. Pokud se svalová pumpa podél žil oslabí a žilní chlopně se přestávají správně domykat, dochází v žilách k městnání přítomné krve a k nárůstu nitrožilního tlaku. Cévní stěna žil se oslabuje, což může být začátek křečových žil.

Nejčastěji se křečové žíly tvoří v cévách dolních končetin. Na přítomné žíly je zde kladen nejvyšší nárok, protože krev musí směrem k srdci překonat gravitaci, a žilní tlak je zde proto nejvyšší. Velmi typické jsou proto křečové žíly pod kolenem, výjimkou nejsou ani křečové žíly na stehnech.

Související kategorie produktů:

Příznaky křečových žil

Přesnější je mluvit o příznacích chronické žilní nedostatečnosti (chronické žilní insuficience), přičemž křečové žíly jsou hlavním a nejviditelnějším příznakem této nemoci. Oslabení cév vzniká postupně a zprvu nemusí způsobovat žádné výrazné potíže. S postupem času se mohou objevit:

  • metličkové žilky
  • křečové žíly
  • otoky dolních končetin
  • pocity tíhy a únavy dolních končetin
  • křeče, napětí, bolesti v dolních končetinách
Jak vznikají křečové žíly?

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory, které přispívají k rozvoji křečových žil, patří:

  • vyšší věk
  • ženské pohlaví
  • těhotenství
  • dědičnost
  • nadváha a obezita
  • nedostatek pohybu, dlouhé stání nebo sezení
  • chronické zánětlivé stavy (žilní trombóza)     

Někdy se ve vzájemné souvislosti objevují křečové žíly a svědění kůže či ekzém v okolí rozšířených žil. Tyto kožní změny, které mohou v konečném důsledku vést až ke vzniku bércových vředů, doprovází obvykle pokročilá stádia nemoci.

Co pomáhá na křečové žíly?

Cílem léčby křečových žil je posílit oslabenou funkci cév, zabránit dalšímu poškozování žilního systému a ulevit od případných příznaků. Pokud máte déletrvající příznaky (těžké nohy, napětí v nohou, otok, noční křeče) nebo pokud objevíte křečové žíly, zajděte co nejdříve ke svému lékaři. Praktický lékař může doporučit vhodného odborníka cévního lékaře, žilního chirurga nebo kožního lékaře. Samy od sebe bohužel křečové žíly zpravidla nezmizí.

Pravidelné nošení správně vybraných kompresních punčoch je v případě křečových žil základem úspěšné léčby.
Podle stavu a rozsahu křečových žil lze vybrat punčochy lýtkové, polostehenní, stehenní nebo klasické punčochové kalhoty.

Kompresní léčba

Kompresní punčochy do určité míry nahradí oslabenou funkci svalů a žilních chlopní. Vytvářejí na oslabené žíly účinný protitlak, čímž pomáhají dostat krev vzhůru směrem k srdci. Výběr kompresní třídy (účinnosti) punčoch se odvíjí od stavu žilní nedostatečnosti: první kompresní třída se používá při počínající žilní nedostatečnosti, druhá (a vyšší) kompresní třída se používá při rozvinutější žilní nedostatečnosti. Kompresní materiály druhé a vyšší třídy mají při odpovídající indikace a předepsání lékařem schválenou úhradu ze zdravotního pojištění. Preferují se stehenní punčochy nebo punčochové kalhoty nad lýtkovými punčochami. Pravidelné nošení správně vybraných kompresních punčoch je základem každého konzervativního léčebného postupu.


REKLAMA:

Venofarmaka

K léčbě chronické žilní nedostatečnosti se používají léčivé přípravky označované jako venofarmaka (vazoprotektiva). Příkladem léčiva ochraňujícího cévy je Devenal 500 mg. Obsahuje flavonoidy v mikronizované formě, které zvyšují napětí žilní stěny a odolnost krevních vlásečnic. Používá se u dospělých k léčbě příznaků chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin. Užívají se 2 tablety denně s jídlem. Bez porady s lékařem lze přípravek užívat nejdéle 3 měsíce.

Jedna tableta obsahuje flavonoida micronisata 500 mg obsahující 450 mg diosminu a 50 mg dalších flavonoidů vyjádřených jako hesperidin. Léčivý přípravek k vnějšímu použití. Pečlivě čtěte příbalovou informaci. Reklama na léčivý přípravek.


Lokální přípravky

K promazání a ke zmírnění pocitů těžkosti a napětí se používají gely s obsahem přírodních látek jako flavonoidy (diosmin, hesperidin) nebo saponiny (aescin). Často obsahují také menthol pro svůj osvěžující chladivý účinek a antioxidanty. Samotná masáž gelem také stimuluje lymfatický a cévní systém. Aplikují se na postižená místa několikrát denně.

Chirurgická léčba

Alternativou konzervativní léčby (kompresní terapie, venofarmaka) je operativní řešení. To dokáže vyřešit křečové žíly i v pokročilejších stadiích. Od klasických operací, prováděných za hospitalizace v nemocnici při celkové narkóze, se stále častěji přechází k moderním ambulantním miniinvazivním metodám. Zákroky jsou prakticky bezbolestné, probíhají zpravidla v částečné narkóze a za dodržení nařízených opatření můžete po zákroku ihned domů. Po provedení zákroku následuje kontrola v řádu několika dní a poté opakované kontroly jednou ročně. Takto je možné operovat obě nohy zároveň, což vám ušetří čas, opakované obavy a v neposlední řadě i nemalé finance. 

Vnitřní křečové žíly

Křečové žíly jsou obvykle na první pohled jasně patrné. Mohou se však objevit i vnitřní křečové žíly. Žilní systém se totiž skládá nejen z povrchového, ale i z hlubokého žilního systému, který je uložen mezi svaly a který zůstává i při rozvíjející se nedostatečnosti našemu oku skrytý. Při nedostatečné funkci v hlubokém žilním systému dochází k městnání krve a rozvoji vnitřních křečových žil. V žilách se může vytvářet sraženina a vznikat stav označovaný jako hluboká žilní trombóza (flebotrombóza).

Mezi hlavní příznaky počínajících potíží patří otok, bolest zvyšující se při zatnutí svalů a zmodrání končetiny (tzv. cyanóza), které je způsobené hromaděním krve před žilním uzávěrem. Při podezření na výskyt hluboké žilní trombózy okamžitě volejte lékaře. Léčba většinou vyžaduje okamžitou hospitalizaci, podání léků ovlivňující krevní srážlivost (antikoagulancia či trombolytika). Po propuštění je nutné dodržovat doporučená opatření, mimo jiné pravidelně nosit kompresní punčochy (případně obinadla).

Křečové žíly v těhotenství

Křečové žíly dokáží potrápit řadu těhotných žen. Rychlá změna tělesných proporcí, nárůst v objemu tělních tekutin (vyšší zavodněnost), změny v hladinách hormonů, útlak žil zvětšující se dělohou, to vše vede k městnání krve a k možnému rozvoji žilních obtíží.

Potíže může žena zjistit ve druhém nebo třetím trimestru. Vyskytnout se mohou jen otoky dolních končetin a pocity těžkosti, nebo mohou vznikat metličkové či křečové žíly. Objevit se mohou i vaginální varixy. Výskyt křečových žil na nohou nebo v oblasti vulvy, pokud čekáte miminko, proberte se svým gynekologem, který může doporučit návštěvu cévního specialisty. Určitou výhodou křečových žil v těhotenství oproti křečovým žilám souvisejícím s žilní nedostatečností je, že v týdnech následujících po porodu se do jisté míry vrací zpět do normálního stavu.

V drtivé většině případů se preferuje konzervativní léčba venofarmaka a kompresní punčochy. Těhotné ženy často s oblibou využívají těhotenské kompresní punčochové kalhoty (punčocháče). Informace, jak řešit křečové žíly v těhotenství, jsme pro vás nachystali v samostatném článku.

Křečové žíly a prevence

Na zdraví žilního systému máme velký vliv každý den. Dodržováním níže uvedených zásad dokážete zpomalit nebo účinně předcházet jeho samotnému rozvoji.

  • Omezte dlouhé stání nebo dlouhé sezení. Každou půlhodinu se chvilku projděte. Velmi účinné jsou cviky nohou přenášení váhy ze špiček na paty, procházení se střídavě po špičkách a patách, natáhnutí špiček a kroužení v kotnících atd.
  • Pravidelně se hýbejte. Velmi prospěšné je plavání, cyklistika, chůze nebo tanec. Fyzická aktivita napomáhá cirkulaci krve v dolních končetinách, posiluje svalstvo a příznivě působí na celkovou vitalitu žil. Nevhodné jsou však sporty s tvrdým dopadem.
  • Udržujte přiměřenou tělesnou hmotnost. Při nadváze a obezitě dochází ke zvýšení tlaku v žilách, a navíc také k zánětlivému stavu v těle.
  • Nenoste vysoké podpatky, úzké špičky a těsné oblečení v pase. Nevhodná obuv a oděv mohou utlačovat žilní systém a narušovat přirozený krevní oběh.
  • Předcházejte zácpě. Námaha a přílišný tlak při usilovném vyprazdňování může poškodit žíly a chlopně.
  • Při sklonu k otokům nohou nebo při výskytu žilní nedostatečnosti polohujte nohy vzhůru (při sedu i spánku). Krevní oběh podpoříte tím nejjednodušším způsobem gravitací.
  • Prospěšné jsou chladné obklady či střídání teplot ve sprše. Opatření vedou k úlevě od otoku. Při výskytu křečových žil jsou nevhodné horké koupele a saunování.
  • Docházejte pravidelně na kontroly k lékaři.

Častým mýtem, se kterým se můžete setkat, je názor, že křečové žíly jsou především kosmetický problém. Ve skutečnosti, jak jsme si ukázali, se jedná o projev poruchy krevního oběhu, kterou nazýváme chronická žilní nedostatečnost. Neléčené městnání krve může vést k poruchám krevního zásobení dolních končetin, ke změnám v kožní pigmentaci nebo k rozvoji bércových vředů.

Ačkoliv je rozvoj žilních poruch do značné míry ovlivněn věkem a geneticky (nebo přirozenými změnami těla v těhotenství), máme naštěstí k dispozici široké spektrum opatření, která mohou rozvoj onemocnění zastavit. Tato opatření, většinou úzce související s obecnými zásadami zdravého životního stylu, tvoří současně i nedílnou součást správné léčby. Věnujte svým nohám pozornost, kterou si zaslouží, a případné křečové žíly začněte léčit včas.



Články k tématu Křečové žíly – příznaky, rizikové faktory a léčba

  • Metličky, tedy drobné červené až fialové rozšířené žilky na nohou jsou běžným ženským problémem. Odborně se metličky označují jako mikrovarixy a jedná se o nejlehčí formu křečových žil. Co dělat, aby se z kosmetického problému nestal problém zdravotní?
  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • Hemoroidy – příčiny, projevy a léčba

    Hemoroidy – příčiny, projevy a léčba

    · 10 minut čtení
    Nepříjemné, bolestivé, obtěžující, choulostivé. Tak by se daly stručně charakterizovat problémy s hemoroidy. Jednou za život řeší potíže s hemoroidy každý druhý člověk, jejich četnost stoupá s věkem. Jaké jsou příčiny a projevy hemoroidální nemoci a jaké komplikace mohou způsobit? Odpovědi na tyto otázky včetně informací o možnostech léčby a prevence najdete v našem článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora