Oxytocin – jaké má účinky při porodu a kojení?

9. 7. 2024 · 4 minuty čtení

Oxytocin, často nazývaný hormonem lásky, podporuje důvěru a vztahové pouto mezi lidmi. Jedná se o přirozený hormon, který sehrává důležitou úlohu při porodu a laktaci. Jak konkrétně oxytocin v těchto procesech pomáhá, co je syntetický oxytocin a co dalšího v našem organismu ovlivňuje, se dozvíte dozvíte v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Oxytocin – jaké má účinky při porodu a kojení?

Co to je oxytocin?

Oxytocin je hormon, který je tvořen v hypothalamu a je skladován v neurohypofýze (zadní lalok hypofýzy). Najdeme ho u mužů i žen, ale podstatný význam má právě u žen z hlediska reprodukce.

Syntetizovaný oxytocin
Oxytocin je tvořen devíti aminokyselinami. Aminokyselinovou sekvenci odhalil v roce 1953 Vincent du Vigneaud, který ho o něco později syntetizoval. V roce 1955 obdržel za svoji práci Nobelovu cenu. Syntetický oxytocin se stal dostupnějším a levnějším, čímž se otevřely dveře pro jeho rozsáhlé lékařské využití.

Oxytocin a jeho funkce

Závěr těhotenství, porod
Kojení
Partnerské vztahy
Psychika
Gastrointestinální trakt
Jaké jsou další účinky oxytocinu?
Další neméně důležitou funkcí oxytocinu je fakt, že zvyšuje empatii a navozuje pocity klidu a bezpečí. Zvyšuje také naši štědrost, napomáhá učení, zlepšuje paměť a podporuje oční kontakt.
Oxytocin má důležitou roli v průběhu porodu.
Oxytocin hraje klíčovou roli v regulaci fyziologických procesů během porodu, jako jsou kontrakce nebo vypuzení placenty.

Oxytocin a porod

Když dítě přichází pomalu na svět, tlačí svojí hlavičkou na matčin děložní čípek. Vzniklé nervové impulsy jsou přenášeny do mozku matky, kde stimulují hypofýzu, aby uvolnila oxytocin do krevního oběhu, jež dává signál pro vznik kontrakcí. Tyto děložní kontrakce zase způsobují, že hypofýza uvolňuje více oxytocinu, což vede ke zvýšení intenzity i frekvence kontrakcí. Oxytocin také zvyšuje produkci prostaglandinů, které posouvají porod, a ještě více zvyšují kontrakce.

Někdy je bohužel nutné vyvolat porod uměle. K tomu se využívá syntetický oxytocin, známý jako Pitocin. Zadní hypofýza v mozku uvolňuje oxytocin přirozeně do krevního řečiště v přerušovaných pulzech, což umožňuje děloze odpočívat mezi kontrakcemi. Vzhledem k tomu, že se Pitocin aplikuje intravenózně, může tak být podáván nepřetržitě, což může způsobit hyperstimulaci dělohy. Pitocin se má používat pouze tehdy, je-li to z lékařského hlediska nezbytné, a s nepřetržitým monitorováním plodu, aby se zajistilo, že dítě dostává dostatek kyslíku. K jeho aplikaci se přistupuje v případech, jako je například větší porodní hmotnost miminka, pacientka přenáší a plodová voda se může začít kazit, plodová voda odtekla, ale děložní čípek není správně roztažený, při známkách hypotonické necitlivosti dělohy, preeklampsie, předčasná ruptura plodových obalů apod. Jako u každého přípravku, i zde hrozí rizika a případné komplikace. Může se jednat o krátkodobou hypotenzi, reflexní tachykardii, poškození měkkých tkání, hypertonii dělohy, tetanické kontrakce, změny srdeční frekvence plodu, nízké skóre Apgar, intoxikace vodou a hyponatremie, retinální krvácení, tíseň plodu (dítě vykazuje známky stresu), asfyxie (přerušení dodávky kyslíku), poranění mozku, úmrtí plodu.

Pokud není indukce porodu lékařsky nezbytná, je často lepší nechat porod probíhat samovolně. Jestliže je vám ale indukce doporučena, nebojte se – komunikujte s lékařem, abyste se ujistila, že víte, co se děje. Tento krok vám může pomoci bezpečně a šťastně porodit.

Zvýšení hladiny oxytocinu

Oxytocin v potravinách bohužel nenalezneme, hladinu oxytocinu lze zvýšit například těmito způsoby: fyzický kontakt – k produkci dochází při intimním kontaktu (polibek, objetí nebo sex), masáže, kojení - pravidelné kojení nejen posiluje vazbu mezi matkou a dítětem, ale také podporuje produkci oxytocinu v matčině těle, meditace a jóga, zvířata - mazlení se zvířaty může zvýšit hladinu oxytocinu, smích – může snížit hladinu stresových hormonů a zvýšit hladinu oxytocinu, kvalitní spánek - je klíčový pro udržení hormonální rovnováhy v těle.

Oxytocin, přezdívaný hormon „lásky a důvěry“, představuje neurotransmiter rozhodující roli ve formování našich mezilidských vztahů od lásky přes přátelství až po mateřství a péči. Některé výzkumy z poslední doby dokonce poukazují na to, že by mohla existovat souvislost mezi oxytocinem a autismem (autistické děti mají nižší hladinu oxytocinu než jejich vrstevníci).

 


Články k tématu Oxytocin – jaké má účinky při porodu a kojení?

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora