Nadýmání při kojení

6. 5. 2022 · Mgr. Radka Grec · 6 minut čtení

Každá maminka by asi potvrdila, že po porodu začíná kolotoč kolem novorozeného miminka. Spěch při jídle, nedostatek pohybu, narušení střevní mikroflóry v kombinaci s některými druhy potravin, u nichž je riziko horší snášenlivosti či stravitelnosti, mají za následek nadýmání a pocity nafouklého břicha. Jak těmto problémům předejít, co konkrétně vám může ulevit a na co si dát pozor, aby vaše problémy s nadýmáním neovlivnily i zažívání vašeho miminka, si přečtěte v našem článku.


Nadýmání při kojení
Příčinou nadýmání v období kojení mohou být některé potraviny, nedostatek pohybu, ale příliš rychlá konzumace jídla.

Proč ženy trpí při kojení na nadýmání?

Nadýmání je zvýšené množství plynu ve střevech. Je provázeno pocity plnosti, nafouknutí, tlaku, křečí a bolestí břicha. Během kojení Vás nadýmání může trápit častěji. Mohou za to hormonální změny, které ovlivňují střevní peristaltiku, omezená pohybová aktivita v šestinedělí a také spěch, v němž často při péči o Vaše miminko jíte.

Obvykle se jedná o krátkodobý problém, u nějž je snadné učit vyvolávající příčinu luštěniny, zelí, či jiná podobná dobrota bývá na vině velmi často. Pamatujte ale, že to, co z potravin nadýmá Vás, může být příčinou nadýmání i u miminka.

Častou příčinou nadýmání je i celodenní sezení. V tomto případě obvykle pomůže procházka, pár dřepů, vyprázdnění a lehčí strava. Dlouhodobá plynatost při kojení bývá způsobena rozhozeným trávením například vlivem některých léků či stresu, obtížemi se žlučníkem, nedostatečnou tvorbou trávicích enzymů či nesnášenlivostí některých potravin (lepek, laktóza). U přetrvávajících obtíží je třeba pátrat po příčině a tu vhodně řešit. Přesto, že jsou nadýmání a křeče v břiše při kojení nepříjemné, nejedná se o vážné zdravotní obtíže. 


Co na nadýmání při kojení

Rychlou úlevu od nadýmání přináší přípravky obsahující simethicon. Je to protipěnivá látka, která působí na bublinky plynu v trávicím ústrojí tak, že se rozpadnou a snáze se vstřebají stěnou střeva. Simethicon působí přímo ve střevě, je bezpečný a vhodný i k dlouhodobému užívání. Stejná látka se dává v kapkách i miminkům, když je trápí prdíky. Schopnost vázat na sebe plyny i různé toxiny má i aktivní uhlí.

Při špatném trávení některých druhů potravin a při pocitu nedostatečného trávení je možné na doporučení lékaře použít i trávicí enzymy. Nadýmání a zácpa při kojení mohou být způsobeny i narušením střevní mikroflóry, například po užívání antibiotik. Pak je vhodné sáhnout i po probioticích, která dodají do trávicího ústrojí probiotické kmeny bakterií a pomáhají tak obnovit a vyrovnat přirozené složení střevní mikroflóry.

Léčbu vhodně doplní i bylinky proti nadýmání. Ve formě čaje proti nadýmání si můžete dopřát fenykl, heřmánek, mátu či meduňku, které přispívají ke správnému trávení. Fenykl navíc spolu s koprem a kmínem pomáhá při tvorbě mateřského mléka.



Kdy jít k lékaři:

  • Vyskytne-li se silná křečovitá bolest na pravé nebo levé straně břicha.
  • Máte-li horečku, průjem, zvracíte-li.
  • Objeví-li se krev ve stolici.
  • Máte-li bolest a ztížené dýchání.
  • Vystřeluje-li Vám bolest do třísla.

Nadýmání během kojení zbaví například anýz či kmín.
Při problémech s nadýmáním během kojení pomůže kmín, anýz i další bylinky.

Režimová a preventivní opatření

  • Jezte pomalu, menší sousta, u jídla nemluvte.

  • Pravidelně se hýbejte.

  • Omezte nadýmavé potraviny jako např. luštěniny, zelí, kapustu, česnek, cibuli, květák, brokolici, celer, mrkev, švestky, hrušky, hroznové víno, meruňky, bílé a kynuté pečivo, kvasnice, mléčné výrobky, cukrovinky, žvýkačky, med.

  • Vyhněte se syceným nápojům a mléku.

  • Pro správné trávení můžete využít i koření, jako například anýz, kopr, kmín nebo majoránku.

    Náš tip: Čaj (odvar) z kmínu a jablek proti nadýmání a na podporu mateřského mléka: 1 malá lžička kmínu + 1 lžíce jablečných slupek (sušených či čerstvých) povaříme 7 minut a louhujeme dalších 10 minut. Doporučuje se vypít 1 šálek 1x až 3x denně.


Články k tématu Nadýmání při kojení

  • Kyselina listová

    Kyselina listová

    · 8 minut čtení
    V průběhu těhotenství je dostatečný přísun vitaminů důležitější než kdykoliv jindy. Jedním z klíčových je bezpochyby kyselina listová, tedy vitamin B9. Dostatek kyseliny listové je potřebný jak pro správný vývoj miminka, tak pro bezproblémový průběh těhotenství.
  • Bolest v krku nebo chrapot jsou tak běžné zdravotní obtíže, že se nevyhnou ani těhotným a kojícím ženám. Jak v těchto obdobích života bezpečně bolavý krk léčit a čemu se raději vyhnout, abyste se co nejdříve uzdravila, ale zároveň nevystavila své miminko žádnému riziku?
  • Zácpa v těhotenství a při kojení

    Zácpa v těhotenství a při kojení

    · 8 minut čtení
    Těhotenství s sebou kromě radostného očekávání přináší i některé zdravotní nepříjemnosti. Mezi typické problémy nastávajících maminek patří zácpa. Potíže s vyprazdňováním trápí každou druhou těhotnou ženu a nezřídka problémy přetrvávají i po porodu.
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora