Vaginální kvasinková infekce při kojení

14. 7. 2022 · Mgr. Radka Grec · 5 minut čtení

V období kojení a zejména v šestinedělí jsou intimní partie žen náchylnější ke vzniku vaginálních infekcí a také určitého dyskomfortu, jakým je zvýšená suchost vaginální sliznice. Mohou za to zejména výkyvy v hladinách ženských pohlavních hormonů. Jak se vaginální kvasinkové mykózy co nejrychleji zbavit a čeho se vyvarovat, aby vás kvasinky v intimní oblasti během kojení netrápily, prozradíme v našem článku.


Vaginální kvasinková mykóza při kojení
Hlavní příčinou obtíží v intimní oblasti jsou během kojení hormonální změny, které nahrávají přemnožení kvasinek a úbytku prospěšných laktobacilů.

Mykóza při kojení

Pálení, svědění, bolest, vaginální výtok a nepříjemný zápach patří mezi charakteristické příznaky vaginálních infekcí, které se bohužel nevyhýbají ani období kojení. Za častější výskyt vaginálních infekcí po porodu může kromě hormonálních změn také snížená obranyschopnost, nedostatečná i nadměrná intimní hygiena či užívání některých léků (např. antibiotik). Na vině může být i nevhodná strava (nadměrný příjem cukru) nebo některá celková onemocnění (diabetes).

Nejběžnějšími původci vaginálních infekcí jsou kvasinky (kvasinková infekce neboli mykóza) a bakterie (bakteriální vaginóza).

Kvasinková infekce se projevuje svěděním, pálením a přítomností bílého tvarohovitého výtoku, který je bez zápachu. Výtok při bakteriální infekci je zabarvený a zapáchá po rybách. Obě infekce je třeba léčit hned v počátku.

Zatímco kvasinkové infekce je možné zvládnout i pomocí samoléčby, léčba bakteriálních infekcí patří do rukou lékaře. Přesto, při podezření na jakoukoliv vaginální infekci, obzvláště v šestinedělí, okamžitě vyhledejte vašeho gynekologa.


Co na kvasinky (mykózu) při kojení

Léčba kvasinky při kojení by měla probíhat vždys vědomím lékaře. Používají se tzv. antimykotika, léky působící proti kvasinkám a plísním. Jsou dostupná ve formě mastí a čípků. Protože jejich vstřebávání a následné vylučování do mateřského mléka nelze vyloučit, měl by o jejich nasazení vždy rozhodnout lékař. Bez obav lze při kojení používat přípravky obsahující antimykotikum nystatin, který se do krevního oběhu nevstřebává.

Přirozenou ochranu proti rozvoji vaginální infekce zajišťuje kyselé poševní pH a přítomnost poševních laktobacilů. Proto jsou vhodným doplňkem léčby i pravidelnou péčí o intimní oblast přípravky zvyšující vaginální kyselost a obsahující probiotika. Hodí se zejména po léčbě kvasinkové infekce i jako pravidelná péče o intimní partie ohrožené častějším rozvojem vaginální infekce. Při zvýšené suchosti vaginální sliznice je vhodné používat i zvlhčující přípravky, například s obsahem kyseliny hyaluronové.

Důležitý je také výběr správného přípravku na intimní hygienu. Vybírejte přípravky obohacené o kyselinu mléčnou a probiotika, i zklidňující a regenerační složky a vyhněte se používání klasického mýdla na intimní oblast.


Režimová a preventivní opatření

Dodržujte pestrou a vyváženou stravu a starejte se o svou imunitu. Omezte konzumaci jednoduchých cukrů, protože ty jsou živnou půdou pro množení kvasinek. Vyvarujte se nošení neprodyšného spodního prádla, těsných kalhot a kalhotek typu tanga. Nevhodné jsou dlouhé teplé (např. vířivka) a pěnové koupele (vysušují poševní sliznici), raději se sprchujte.



Články k tématu Vaginální kvasinková infekce při kojení

  • Vaginální infekce v těhotenství

    Vaginální infekce v těhotenství

    · 6 minut čtení
    Vaginální infekce jsou běžnou zdravotní komplikací u žen. V průběhu těhotenství se bohužel objevují ještě častěji, především v důsledku hormonálních změn. Těhotné ženy by při takových komplikacích měly vždy vyhledat lékaře, a to kvůli riziku předčasného porodu.
  • Bolest v krku nebo chrapot jsou tak běžné zdravotní obtíže, že se nevyhnou ani těhotným a kojícím ženám. Jak v těchto obdobích života bezpečně bolavý krk léčit a čemu se raději vyhnout, abyste se co nejdříve uzdravila, ale zároveň nevystavila své miminko žádnému riziku?
  • Zácpa v těhotenství a při kojení

    Zácpa v těhotenství a při kojení

    · 8 minut čtení
    Těhotenství s sebou kromě radostného očekávání přináší i některé zdravotní nepříjemnosti. Mezi typické problémy nastávajících maminek patří zácpa. Potíže s vyprazdňováním trápí každou druhou těhotnou ženu a nezřídka problémy přetrvávají i po porodu.
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora