Poporodní deprese – příznaky a léčba

2. 9. 2023 · 5 minut čtení

Narození miminka je ve většině případů radostnou událostí v životě každého člověka. Příchod potomka přináší velkou životní změnu, která zásadním způsobem mění život každého z rodičů. Někdy se ale mohou pocity absolutního štěstí změnit ve stavy smutku, beznaděje a neutichajícího pláče. Co je to poporodní deprese, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám přiblížíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Poporodní deprese – příznaky a léčba

Co to je poporodní deprese?

Poporodní deprese patří k nejčastějším duševním poruchám, které maminkám hrozí po narození dítěte. Tento duševní stav často provází stres, obavy o dítě i pocit vlastní neschopnosti. Statistická čísla udávají, že poporodní depresí po porodu trpí zhruba 13 % matek. Velmi často se ale stává, že novopečené maminky se bojí o svých problémech mluvit, nikomu se nesvěří, neboť se za své pocity stydí. Skutečné číslo postižených tak může být ve skutečnosti mnohonásobně vyšší.

Co způsobuje poporodní depresi?

Po porodu dochází k prudkému poklesu hormonů estrogenu a progesteronu, tím i ke změně nálady. Další příčinou mohou být psychosociální stresy objevující se už v průběhu těhotenství či po porodu, dále bývá poporodní deprese častější u prvorodiček a žen s premenstruačním syndromem. K poporodní depresi může dopomoci velký stres, nedostatek spánku, snaha o přizpůsobení se nové roli matky, strach o potomka a pocit velké životní změny.

Jak rozpoznat poporodní depresi?
Běžné poporodní splíny (například plačtivost, podrážděnost, úzkostné pocity, výkyvy nálad…) trvají jen několik dní po porodu. Jestliže nedochází ke zlepšení stavu ani do tří týdnů od narození miminka, může se jednat o poporodní depresi. Poporodní deprese patří mezi nemoci, proto je nutné vyhledat pomoc lékaře. Žena se totiž může stát nebezpečná sama sobě i vlastnímu dítěti.

Rizikové faktory

Některé faktory zvyšují riziko poporodní deprese, jedná se o zejména:

  • dědičnost
  • deprese nebo úzkost v graviditě
  • vyšší nebo naopak velmi nízký věk matky
  • hormonální změny po porodu, poruchy spánku
  • předchozí úmrtí plodu či přirozený potrat
  • kouření
  • nedostatečná podpora z okolí, partnerské neshody, neplánovaná nebo nechtěná gravidita

Jestliže se v osobní či rodinné anamnéze vyskytla jakákoli forma deprese, je zvýšené riziko pro vznik i té poporodní.

Poporodní deprese a její příznaky

Nejčastějšími příznaky poporodní deprese jsou plačtivost, smutek, apatie, strach či úzkost, odmítavý postoj k sexu, sebepodceňování, vyčerpanost, podrážděnost, poruchy spánku a příjmu potravy (hladovění nebo naopak přejídání), nenávist k vlastnímu tělu. Plačtivost přichází nečekaně, nejde zastavit a vyvolá ji maličkost. Pláč a smutek bývají důsledkem hormonálních změn, ale i nedostatkem spánku a vyčerpání.

Dalším příznakem jsou úzkostné pocity pramenící ze strachu o novorozence, jeho bezpečí a pochyby o schopnosti se o něj postarat. Pomyšlení na ublížení vlastnímu dítěti je pro většinu matek naprosto nepřípustné, pacientky trpící poporodní depresí tyto myšlenky ale mohou mít. Některé mají touhu celou rodinu opustit.

Některé maminky tyto příznaky nemají. Poporodní deprese se u nich projevuje pocitem prázdnoty, otupělosti, samoty (i když jsou obklopené lidmi), jsou bez radosti, necítí ke svému dítěti žádnou vazbu, mají pocit, že jejich život skončil.

Fyzické příznaky zahrnují problémy se spánkem, vyčerpání, neschopnost vykonávat běžné denní aktivity, stravovací poruchy, bolesti hlavy, bolesti zad nebo žaludeční nevolnost.

Příznaky poporodní deprese podle řady studií snižují s postupujícím věkem a také opakovaným mateřstvím.
Poporodní depresí bývají častěji postiženy prvorodičky a ženy nižšího věku.*

Diagnostika poporodní deprese

Diagnózu stanovuje lékař psychiatr na základě jednotlivých symptomů poporodní deprese. Jedním z příznaků musí být depresivní nálada anebo neschopnost prožívat kladné pocity. K diagnostice se využívá test - tzv. Edinburská škála poporodní deprese, Škála poporodních depresí či Beckův depresivní inventář.

Léčba poporodní deprese

Léčba zahrnuje tři základní postupy – léčbu farmakologickou, hormonální a psychoterapii. Farmakologická léčba spočívá v podávání antidepresiv, především v případech těžké poporodní deprese. Nevýhodou je, že účinná látka proniká do mateřského mléka, a tak pacientky nemohou kojit. Ke zlepšení stavu by mělo dojít do 6 týdnů od zahájení léčby. Léčba by měla být ukončena nejdříve 6 měsíců po vymizení příznaků.

Další možností je hormonální léčba, jedná se o estrogenovou terapii. Nástup účinku je zhruba po 12 týdnech užívání. Tato metoda by neměla být použita, pokud má pacientka zvýšené riziko tvorby krevních sraženin (to má ale po porodu každá žena).

Nejvhodnější je použití psychoterapie, ať už skupinové nebo individuální. Léčba může probíhat i několik měsíců.

Jak dlouho může trvat poporodní deprese?
Deprese může mít několik forem, různou intenzitu a délku trvání. Běžná poporodní deprese se projevuje první tři měsíce po porodu a po šesti měsících léčby odchází. Pokud ale trvá déle než jeden rok po porodu, jde spíše o vygradování předchozího depresivního stavu nebo jiné psychické poruchy.

Poporodní deprese u mužů

Ano, i muži mohou trpět poporodní depresí. Příčiny vzniku poporodní deprese jsou různé. Nejčastěji se jedná o existenční starosti, ztrátu svobody, omezení v dosavadním životním stylu, příval zodpovědnosti, strach o partnerku a dítě apod. Projevy bývají podobné jako u žen. Jedná se o smutek, úzkost, pocit beznaděje, změnu spánkového režimu, pocity nedostatečnosti, vyčerpání, otupělost, frustrace, podrážděnost, změny nálady. Některé muže postihne tzv. Madonin komplex a nemohou se své ženy ani dotknout. Muži si často z principu nepřiznají, že mají nějaký problém a situaci neřeší. Pro partnerku se nestanou oporou, a tím selhávají jak v roli manžela, tak i otce.

Své pocity neskrývejte

Každý člověk má jinou hranici únosnosti. Nejdůležitější je váš pocit, zda situaci zvládáte či nikoliv. Dostaví-li se nepříjemné nebo přímo depresivní pocity, nepotlačujte je. Nestresujte se a mluvte o tom, jak vám je. Pokud ale stále nenacházíte úlevu, vyhledejte lékaře.


Články k tématu Poporodní deprese – příznaky a léčba

  • Kyselina listová

    Kyselina listová

    · 8 minut čtení
    V průběhu těhotenství je dostatečný přísun vitaminů důležitější než kdykoliv jindy. Jedním z klíčových je bezpochyby kyselina listová, tedy vitamin B9. Dostatek kyseliny listové je potřebný jak pro správný vývoj miminka, tak pro bezproblémový průběh těhotenství.
  • Kašel v těhotenství a při kojení

    Kašel v těhotenství a při kojení

    · 11 minut čtení
    Kašel v těhotenství, stejně jako kašel při kojení je velmi vyčerpávající. V období gravidity narušuje už tak křehký spánek, zvyšuje napětí dělohy, a může být příčinou předčasných kontrakcí. Jaké jsou možnosti léčby během těchto křehkých životních etap?
  • Bolest v krku nebo chrapot jsou tak běžné zdravotní obtíže, že se nevyhnou ani těhotným a kojícím ženám. Jak v těchto obdobích života bezpečně bolavý krk léčit a čemu se raději vyhnout, abyste se co nejdříve uzdravila, ale zároveň nevystavila své miminko žádnému riziku?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora