Průjem u kočky – příčiny a léčba

2. 11. 2023 · 11 minut čtení

Ani kočkám se nevyhýbají různé problémy s trávením. Jedním z těch velmi běžných je průjem – akutní i chronický. V následujícím článku se dozvíte, jaké jsou nejčastější příčiny průjmu u koček, jak se průjem léčí, kdy vyhledat veterináře a co můžete pro zdravé trávení své kočičky udělat sami.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Průjem u kočky – příčiny a léčba

Jak poznat průjem u kočky?

Zdravá kočka má pevnou, dobře formovanou stolici 1–2x denně. Pokud se změní konzistence a četnost stolic, hovoříme o průjmu. Průjmovitá stolice je tekutá až vodnatá, může obsahovat hlen nebo stopy krve. Spolu s průjmem mohou být přítomny i další trávicí obtíže, např. zvracení nebo nechutenství. Při závažnějším onemocnění se přidávají další příznaky, např. únava, horečka, změny nálady, neochota hrát si a mazlit se.

Jaké jsou příčiny průjmu u koček?

Průjem u koček může být způsoben mnoha různými faktory od nevhodné volby krmiva až po stres. Nejčastěji se jedná o následující příčiny:

Změny ve stravě
Stres
Otrava
Parazité
Zajistěte své kočce klidné a pohodové prostředí.
Stres může zhoršovat střevní potíže, pokuste se tedy minimalizovat stresové situace. Spokojená kočka vám veškerou péči bohatě vynahradí svým přátelstvím.

Onemocnění, která se u koček projevují průjmem

Průjem u koček může být stejně jako u lidí příznakem různých onemocnění. Mezi ně patří např. tato:

Gastrointestinální infekce
Zánětlivá onemocnění střev
Potravinové alergie
Choroby jater a ledvin
Cukrovka
Hypertyreóza
Nádorová onemocnění
Potravinová alergie u koček může vyvolat průjem i problémy s kůží.
Potravinová alergie u koček se vedle průjmu často projevuje chronickým, celoročním svěděním a záněty kůže.

Jak závažný je průjem u koček?

Průjem u koček nepodceňujte, i když se říká, že kočka má devět životů. Průjem je závažným problémem, zejména pokud přetrvává delší dobu nebo je doprovázen jinými příznaky, jako je zvracení, horečka, úbytek hmotnosti, nechutenství, apatie nebo krev ve stolici. Onemocnění může u kočky rychle způsobit ztrátu tekutin (dehydrataci), což je vážný stav, který může být život ohrožující. Průjem je rizikový zejména u koťat, u starých koček nebo u koček, které jsou jinak nemocné.

V případě mírného průjmu bez alterace celkové zdravotního stavu (normální aktivita a chuť k jídlu) můžete nejprve vyzkoušet dietní opatření v kombinaci s doplňkovými krmivy vhodnými při průjmu a probiotiky určenými pro kočky. Pokud je průjem závažný, doprovázený dalšími obtížemi (zvracení, nechutenství, horečka aj.), nebo pokud kočka nereaguje na podpůrnou terapii, je nutné vyhledat odbornou pomoc.

Je možné podat kočce lék proti průjmu určený pro lidi?
Většina lidských preparátů proti průjmu jsou pro kočky nevhodné, volte preparáty určené speciálně pro kočky.

Jak se léčí průjem u kočky – jak ho zastavit?

Léčba průjmu u koček závisí na jeho příčině. Prvním krokem je tedy správné stanovení diagnózy. Veterinář provede důkladné vyšetření včetně krevních testů, analýzy stolice a zobrazovacích vyšetření (např. rentgen nebo ultrazvuk). Výhodou bude, pokud budete mít v mobilu fotografii stolice kočky pro určení, zda se jedná o průjem vznikající z tenkého nebo tlustého střeva. Po stanovení příčiny průjmu přicházejí na řadu léčebná opatření. Jedná se o následující:

Rehydratace
Dietní opatření
Léčba základní příčiny
Chirurgický zákrok

Tipy pro úpravu trávení

Při rekonvalescenci z průjmu podávejte kočce spíše stravu, která je snadno stravitelná. Zvolit můžete speciální dietní krmivo, které zakoupíte u veterináře, nebo v lékárně. Pokud připravujete krmivo sami, pak je vhodná vařená rýže s kuřecí nebo krůtí prsní svalovinou (bez oleje), což může pomoci uklidnit zažívací systém. Obecně platí, že mokré krmivo je lépe stravitelné než granule. Obnovit zdravou střevní mikroflóru pomohou probiotické přípravky. Podávejte kočce probiotické doplňky, které jsou určeny speciálně pro kočky. Raději se poraďte se svým veterinářem, aby doporučil vhodný přípravek a dávkování. Pokud veterinář zjistí, že trávicí obtíže jsou způsobeny alergií nebo nesnášenlivostí některých složek krmiva, můžete postupně přejít na hypoalergenní krmivo nebo krmivo s bílkovinami z jiného zdroje než doposud.

Často kladené otázky

Průjem u kočky po antibiotikách
Průjem u kočky po odčervení
Průjem u kočky ze stresu
Chronický průjem u kočky


Články k tématu Průjem u kočky – příčiny a léčba

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Začal se váš pejsek nebo kočka častěji drbat nebo si olizovat určité místo na kůži? Pokud ano, měli byste danou část těla pečlivě zkontrolovat. Příčinou by mohla být dermatitida neboli zánět kůže. Co všechno může kožní záněty u zvířat vyvolat, jak se léčí a jak jim předcházet?
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora