Reflux jícnu – příčiny a léčba

2. 5. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 8 minut čtení

Refluxní choroba jícnu patří mezi časté onemocnění, které není radno podcenit. Postihnout může všechny věkové kategorie, potíže se mohou objevit s různou frekvencí a v různé míře. V našem článku vám vysvětlíme, co to reflux je a jak se s ním vypořádat.

Co je to reflux jícnu?

Gastroezofageální neboli jícnový reflux je poměrně častá porucha trávení způsobená proniknutím obsahu žaludku, tj. části natrávené potravy a žaludečních šťáv, zpět do jícnu.

Reflux jícnu - jak ho poznat
Mezi nejčastější příznaky refluxu jícnu patří poruchy trávení a pálení žáhy.

Při refluxu dochází k tomu, že jícnové svěrače neplní dostatečně svoji funkci, a obsah žaludku se přes oslabený jícnový svěrač dostává zpět do jícnu, kde kyselina chlorovodíková společně s kyselými částmi jídel narušuje sliznici jícnu, hltanu a úst.

Dlouhodobé poškozování sliznice jícnu žaludečními šťávami může vyústit v zánět jícnu, označovaný také jako refluxní ezofagitida.

V západních zemích trpí refluxem 10 % až 20 % populace, nejčastěji osoby ve věku od šedesáti do sedmdesáti let.

Související kategorie produktů:

Příčiny refluxu jícnu

Reflux může být zapříčiněn nevhodným jídlem a pitím, ale také běžně používanými léky (léčba srdce, vysokého tlaku či dýchání). Další možnou příčinou mohou být poškozené nervy nebo jícnová/brániční kýla. Ke zhoršení stavu přispívá obezita, při které se mění anatomické poměry na přechodu jícnu a žaludku.

U těhotných žen je reflux způsoben vlivem hormonálních změn (progesteron uvolňuje hladké svalstvo) a samozřejmě také tlakem rostoucí dělohy. Tento stav není nebezpečný, po porodu obvykle vymizí.

Rizikové faktory refluxu

Jako u všech onemocnění tak i v případě refluxu existují rizikové faktory, které přispívají  k jeho vzniku. Jedná se především o nadváhu, obezitu, pití kávy nebo alkoholu, kouření, konzumaci nadměrně kořeněných, tučných či sladkých jídel, přejídání se, nedostatek pohybu, stres, nošení těsného oblečení, zvedání těžkých břemen nebo práci vykonávanou v předklonu.

Příznaky refluxní choroby jícnu

Hlavním příznakem jícnového refluxu je pálení žáhy neboli pyróza. Tématu pálení žáhy jsme se podrobně věnovali v našem dalším článku. Mezi další charakteristické příznaky patří pachuť v ústech, nakyslý zápach z úst, obtížné polykání, říhání, pocity na zvracení a bolest na hrudi. Pokud se stane, že se žaludeční šťávy dostanou až do dýchacích cest, může se objevit kašel (odkašlávání a zahlenění), dušnost, chrapot, zhoršené astma i zánět plic. Při opakovaném refluxu může ze zánětu vzniknout vřed, stenóza jícnu a po delší době i rakovina.

Prevence refluxu jícnu
Konzumace menších porcí a vynechání jídla dvě až tři hodiny před spaním se při refluxu doporučují jako důležitá preventivní opatření.

Prevence refluxu jícnu

Dodržováním režimových opatření lze reflux zmírnit, někdy dokonce potlačit. Základní antirefluxová opatření jsou:

  • upravte stravovací návyky, vyhýbejte se potravinám, které vaše obtíže zhoršují
  • nekuřte a omezte konzumaci alkoholu,
  • ke spánku se ukládejte až tři hodiny po posledním jídle,
  • v posteli zajistěte zvýšenou polohu horní části těla (o 15 až 20 centimetrů výše než zbytek těla),
  • upřednostňujte spánek na levém boku,
  • nenoste oblečení těsné v pase,
  • máte-li nadváhu, snažte se snížit hmotnost.

Diagnostika refluxu

Nejčastější metodou k diagnostice refluxu je terapeutický test, kdy lékař nasadí lék ze skupiny blokátorů protonové pumpy. Pokud nastane výrazné zlepšení, je reflux velice pravděpodobný. Další možností je endoskopické vyšetření (gastroskopie), pH-metrie jícnu anebo jícnová manometrie, při níž se pozorují tlakové změny v jícnu a relaxace svěračů při průchodu tekutiny.

Léčba refluxu

Základem léčby lehčích refluxů jsou režimová a dietní opatření. Pokud lékař stanoví tuto diagnózu, nejčastěji předepíše lék nebo kombinaci léků na zvládnutí obtíží a potlačení příznaků. Mezi tyto medikamenty patří antacida, která jsou často doporučována ke zmírnění projevů pálení žáhy a dalších mírných projevů refluxu, dále inhibitory protonové pumpy, snižující produkci žaludeční kyseliny, a prokinetika, což jsou léky přispívající k rychlejšímu vyprázdnění žaludku.

Co jíst/nejíst a dieta při refluxu

Hlavním pilířem úspěchu léčby jícnového refluxu je zdravý životní styl, který zahrnuje absenci některých potravin a nápojů, jako jsou sycené limonády, alkohol, kofeinové nápoje, čokoláda, česnek, cibule, smažená a tučná jídla, citrusy, rajčata, pepř a další.

Naopak k neutralizaci žaludečních kyselin jsou doporučovány potraviny jako listová zelenina, okurky, brambory, řapíkatý celer, zásadité minerální vody, ovesná kaše, libové maso, zdravé tuky, lněný, sezamový a olivový olej.

Pomoci mohou i bylinky podporující správné trávení a snižující kyselost: heřmánek, máta, meduňka, proskurník, sléz, řepík a dobromysl.

Reflux u dětí

U dětí do jednoho roku jereflux běžným jevem jedná se o nechvalně známé ublinkávání po krmení. Některé děti trápí intenzivněji a déle, ale není třeba propadat panice, jde v podstatě o normální jev. Od narození do 3. měsíce života se reflux objeví asi u 50 % dětí. Příčinou bývá nedokončený vývoj funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem. Miminkům, která mají výrazné problémy s ublinkáváním, jsou určena speciální antirefluxní kojenecká mléka, označená písmeny AR. O jejich podávání se poraďte se svým pediatrem. Pokud příznaky přetrvávají ještě po 18. měsíci života, je možné tento stav u dětí považovat za nemoc.

Kdy s refluxem k lékaři?

Lékaře je vhodné vyhledat v případech, kdy potíže přetrvávají dlouho a opakovaně i po zavedení základních preventivních opatření.



Články k tématu Reflux jícnu – příčiny a léčba

  • Jak na nevolnost při cestování?

    Jak na nevolnost při cestování?

    · 4 minuty čtení
    Chystáte se cestovat autem, letadlem nebo vlakem? Pokud patříte mezi ty, kterým se dělá při cestování špatně, trpíte takzvanou kinetózou. Ta dokáže cestování velmi znepříjemnit. Navíc často postihuje děti, takže rodinný výlet se mnohdy změní ve strastiplnou cestu. Jak cestovní nevolnosti předcházet a lépe se jí bránit?
  • Žlučníkové kameny – příznaky a léčba

    Žlučníkové kameny – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Ať sníte, co sníte, cítíte se neustále nafouklí, není vám dobře od žaludku a po tučném jídle se dostaví pocit na zvracení? Říkáte si, nic to není, jen jste něco špatného snědli. V tento okamžik je třeba zpozornět, může se jednat o žlučníkové kameny. Jak vznikají a jaké existují možnosti léčby, vám poradíme v našem článku.
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora