Žlučníkové kameny – příznaky a léčba

12. 12. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 7 minut čtení

Ať sníte, co sníte, cítíte se neustále nafouklí, není vám dobře od žaludku a po tučném jídle se dostaví pocit na zvracení? Říkáte si, nic to není, jen jste něco špatného snědli. V tento okamžik je třeba zpozornět, může se jednat o žlučníkové kameny. Jak vznikají a jaké se nabízejí možnosti léčby, vám poradíme v našem článku.


Žlučníkové kameny - příznaky a léčba
Žlučníkové kameny mohou mít velikost od průměru zrnka písku až po golfový míček.

Co je to žlučník?

Žlučník je vakovitý orgán, má tvar hrušky a přiléhá ke spodní straně jater (k jejich pravému laloku). Játra produkují žluč, která se skladuje ve žlučníku. Žluč pomáhá k trávení potravy a vstřebávání tuků. Odstranění žlučníku nemá na produkci žluči vliv, neboť žlučník žluč neprodukuje.

Co jsou žlučníkové kameny a jak vznikají?

Žlučníkové kameny neboli cholelitiáza je onemocněním žlučových cest, které postihuje převážně pacienty středního a vyššího věku, více ženy než muže.

Tvoří se hlavně ve žlučníku, ale odtud mohou putovat i jinam. Kameny vznikají srážením jednotlivých součástí žluči okolo malého jadérka, které je vytvořeno krystalizováním některých žlučových komponent (nejčastější složkou bývá cholesterol), nabalují se další molekuly a vzniká kámen. Vzácněji může dojít k utvoření tzv. písku neboli žlučového bláta.


Druhy žlučníkových kamenů

Žlučníkové kameny mají různý původ, látkové složení a tvar. Podle nejobsáhlejší složky (bilirubin, žlučové kyseliny, vápník) je rozdělujeme na tři druhy:

  • Cholesterolové kameny jsou kulovité, solitární, na řezu paprskovité podle uspořádání krystalů cholesterolu. Mají asi velikost třešně. Vznikají při zvýšené koncentraci cholesterolu ve žluči, která je způsobena příjmem stravy s vysokým obsahem tuků.
  • Pigmentové kameny se objevují ojediněle, a to především u pacientů s chronickým onemocněním žlučníku a jater. Rozlišujeme dva typy – černé (jsou tuhé, vícečetné a vznikají při nákaze žloutenkou) a hnědé (jsou mazlavé, vznikají při problémech s vylučováním žluči neboli cholestáze).
  • Smíšené kameny patří k nejčastěji se vyskytujícím kamenům. Jsou mnohočetné s ostrými hranami a jsou důsledkem chronických zánětlivých změn žlučníku.

Příznaky žlučníkových kamenů

Přítomnost žlučníkových kamenů bývá mnohdy skryta, jindy se ale příznaky objeví. Podle přítomnosti příznaků rozlišujeme tři formy tohoto onemocnění. První z nich je asymptomatická forma, která je nejčastější. Kameny se ve žlučníku nijak neprojevují, lékař je objeví náhodně při vyšetření či operaci. Dyspeptická forma je další variantou, kdy jsou žlučové kameny doprovázeny nespecifickými příznaky, jako je nadýmání, průjmy, bolesti břicha, říhání, nechutenství a pocit plnosti. Poslední formou je koliková, kdy se větší kameny dají do pohybu (po tučném jídle při větším odtoku žluči), zaklíní se ve vývodu žlučníku a dochází ke kolice neboli žlučníkovému záchvatu. Nastává náhlá bolest v pravém podžebří vystřelující pod pravou lopatku, která nutí hledat úlevovou polohu, někdy je doprovázená zvracením nebo nevolností, tachykardií, hypotenzí, schváceností a vzedmutým břichem.


Diagnostika žlučníkových kamenů

Pokud se necítíte ve své kůži, máte pocit na zvracení, objevuje se prudká bolest z pravého podžebří a jste permanentně v předklonu, není čas otálet s návštěvou lékaře. Odhalení žlučníkových kamenů, zejména jedná-li se o koliku, provede lékař při vyšetření břicha pohmatem a poklepem, kdy nahmatá bolestivé místo žlučníku. K potvrzení nálezu se odebere krev a moč. Kameny jsou dobře vidět na ultrazvuku či je lze zobrazit pomocí CT.


Léčba žlučníkových kamenů

Jestliže se jedná o akutní koliku bez infekčních projevů, dodržuje se přísná dieta a klid na lůžku. Pomoci mohou teplé obklady pravého podžebří, léky tlumící bolesta křeče žlučníku (analgetika a spasmolytika).

Dalším způsobem léčby je rozbití kamenů rázovou vlnou neboli litotrypse extrakorporální rázovou vlnou (LERV). Jedná se o neinvazivní metodu spočívající v přivedení tlakové energie, která je dostatečná k narušení struktur kamenů a zároveň nepoškodí ostatní tkáně. Lékaři mohou také rozpouštět žlučníkové kameny pomocí látek k tomu určených.

Poslední možností je operace, prováděná klasicky nebo laparoskopicky za pomoci endoskopických nástrojů, při které trvá hospitalizace od dvou do čtyř dnů. Pokud je žlučník odstraněn, je důležité hlídat si konzumaci tučných jídel.


Dieta při žlučníkových kamenech

Při tomto onemocnění je vhodná dieta s obecnou restrikcí tuků. Při akutní kolice je důležitý dostatečný příjem tekutin (ideálně v podobě čaje). Jídelníček je tvořen suchary, vařeným ovocem, po odeznění pak rýží a těstovinami. Bílkoviny se podávají v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso. Nevhodné jsou vejce, volné tuky (máslo), koření apod. Vhodným masem je kuřecí, rybí a netučné hovězí. Mezi ty nevhodné patří naopak vepřové maso a uzeniny. Ideální způsob přípravy jídel představuje vaření a dušení. Zcela nevhodné je smažení, grilování a vysmažování masových šťáv.


Žlučníková dieta

Existuje tzv. žlučníková dieta č. 4, přísně šetřící dieta s vyloučením volného tuku. Tato dieta není energeticky a biologicky plnohodnotná, proto není možné její dlouhodobé podávání. Pravidla jsou následující: dieta je převážně uhlovodanová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků. Množství bílkovin je do 30 g/den a je hrazeno převážně rostlinnými bílkovinami. Tuky v dietě jsou pod 20 g/den. Volné tuky na mazání a přípravu pokrmů jsou zakázány. Obsah vitaminů a minerálních látek není plnohodnotný vzhledem k povoleným druhům potravin. Podrobnější informace najdete v našem článku věnovaném onemocnění žlučníku.


Žlučníkové kameny u dětí

Příčinou žlučníkových kamenů u novorozenců a malých dětí je nejčastěji totální parenterální výživa, stavy po odstranění části střeva kvůli neprůchodnosti nebo hemolytická onemocnění (onemocnění krve). Kameny u kojenců a malých dětí jsou převážně pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. Při náhodném nálezu kamenů je možné postupovat konzervativně (dietní režim). Při klinických projevech je nejčastěji doporučena laparoskopická operace.



Články k tématu Žlučníkové kameny – příznaky a léčba

  • Jak na nevolnost při cestování?

    Jak na nevolnost při cestování?

    · 4 minuty čtení
    Chystáte se cestovat autem, letadlem nebo vlakem? Pokud patříte mezi ty, kterým se dělá při cestování špatně, trpíte takzvanou kinetózou. Ta dokáže cestování velmi znepříjemnit. Navíc často postihuje děti, takže rodinný výlet se mnohdy změní ve strastiplnou cestu. Jak cestovní nevolnosti předcházet a lépe se jí bránit?
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Až 80 % imunitních buněk se nachází ve střevech, proto je vhodné o ně pečovat už po narození. Dětem je vhodné za tímto účelem podávat probiotika. Která probiotika jsou pro děti nejvhodnější a proč je nejlepší začít s jejich podáváním již od narození?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora