Technologie hýbou světem – anebo diabetem?

1. 11. 2023 · 6 minut čtení

Život s diabetem je s technologiemi většinou úzce spojený. S těmi na měření, kontinuální monitoraci anebo algoritmy v inzulinových pumpách. Využití technologií má vést k jedinému cíli: usnadnit život s diabetem a pomoci zlepšit kompenzaci. Přinášejí tyto inovace vždy jen samá pozitiva, na co si je třeba dávat při jejich používání pozor a jak se rozhodovat při jejich výběru, vám poradíme v našem článku.

Mgr. Judita Konečná
Mgr. Judita Konečná
Technologie hýbou světem – anebo diabetem?

Technologie – benefit nebo riziko?

Vývoj je v tomto ohledu velmi dynamický, a tak si člověk s diabetem za dobu své léčby mnohdy vyzkouší i několik technologií. Přestože jsou obrovskou pomocí v léčbě diabetu, nesmíme opomínat ani další faktor – zátěž na psychiku, kterou může užívání technologií přinášet, anebo může dokonce bránit využití všech benefitů, jež tyto inovace přináší. Koneckonců to, jak budou technologie využívány, stále záleží na jejich uživateli.

Související kategorie produktů:

Neztraťte kontakt s vlastním tělem

Technologie nám šetří mnoho kognitivní zátěže i v běžném životě. Například když si nastavíme budík či upomínku, nemusíme se strachovat, že zaspíme nebo něco zapomeneme vyřídit. Pustíme to z hlavy. Takový luxus si člověk s diabetem nemůže (anebo by neměl?) dovolit. Pokud je člověk s diabetem uživatelem monitorovací technologie, je dobré, když jí důvěřuje a dokáže se na ni spolehnout. Neznamená to však, že by jí měl slepě věřit. Vezmeme-li to prakticky, člověk s diabetem si aplikuje senzor na kontinuální měření glykemie a hodnota mu ukazuje 6,0 mmol/l, ale cítí se malátný, unavený. V takovém případě by si měl informaci ověřit ještě jiným přístrojem. Jinými slovy, na prvním místě by se měl vždy řídit vlastními prožitky než jen slepě důvěřovat číslu na monitoru.

Jak se vyrovnat s přemírou informací?

Být informován znamená mít kompetenci s aktuálním stavem něco dělat. Senzory na kontinuální monitoraci v tomto ohledu prokazují oproti glukometru obrovskou službu. Člověk je informován, má přehled, jak jeho hodnoty reagují například na jídlo, pohybovou aktivitu nebo stres. S glukometrem tyto informace nezíská.

Na druhou stranu málokdo vnímá číslo pouze jako informaci, která vznikla souhrou mnoha faktorů. Častěji se setkáváme s tím, že v případě nežádoucí hodnoty začne přemýšlet, kde udělal chybu, zda situaci mohl předvídat, nebo ne, a na scénu nastupují pocity viny, výčitky a beznaděj. Ne vždy, ale je to jeden z negativních důsledků, které může používání technologií přinášet.

Jak situaci řešit?
Rozhodně je nepřestávejte využívat, ale zkuste se podívat na hodnotu z jiného úhlu pohledu. Zřejmě málokdo chce cíleně nežádoucí hodnoty dosáhnout. Proto lze předpokládat, že se stala třeba chyba ve výpočtu sacharidů v jídle, anebo musel člověk dobíhat na tramvaj, a než na ni šel, zapomněl v práci na stole svačinu. To jsou situace, které se běžně stávají, a člověk bez diabetu by je vůbec neřešil. Proč by si jejich „nezvládnutí“ měl člověk s diabetem vyčítat?

Technologie a podpora kompetencí

Proto se zkuste podívat na číslo vždy jako na něco, co zachycuje aktuální hodnotu glykemie. Nic víc, nic míň. Teď a tady. Neznamená to, že jste „špatný“ člověk s diabetem, neukázněný nebo nepoučitelný pacient. Je to jen číslo, na které díky tomu, že ho znáte, můžete reagovat. Navíc se lze z podobných situací poučit a být tak kompetentnější pro případné další takové.

U kompetencí ještě zůstaneme, a to z pohledu výběru technologie. Ne každý bude šťastný s inzulinovou pumpou a ne každý bude šťastný s aplikací inzulinu pomocí per. A ani jedno není špatně. Při rozhodování, zda přejít na jinou technologii, anebo kterou vůbec zvolit, je důležité udělat tzv. kvalifikované rozhodnutí. Znamená to, že má člověk dostatek informací k tomu, aby zvážil pro a proti, a rozhodl se tak na základě vlastních preferencí. Pokud máte pocit, že jich nemáte dostatek, ptejte se. Odborníků, ostatních lidí s diabetem na zkušenosti (zde ale vždy zapojte vlastní kritické myšlení) anebo edukátorů. Nebojte se vyjádřit své pochyby či strach. Pravděpodobně už je vyjádřil někdo před vámi, a tudíž na to můžete dostat odpověď, která vás uklidní anebo pomůže při výběru. Ideální řešení je takové, které vyhovuje vám a nezpůsobuje v léčbě další stres.

V případě změny technologie je důležité se připravit na to, že je to prostě jako s každou jinou změnou. Chvíli může trvat, než si na ni zvyknete, proto nedělejte závěry hned v začátku užívání technologie. Zároveň nečekejte, že „odteď“ to bude vše fungovat, jak si představujete. Stále je to jen technologie, která má pomoci a usnadnit léčbu, ale je to člověk, který se s ní nejprve musí naučit efektivně pracovat. Proto i v tomto ohledu není selháním, když se kompenzace okamžitě nezlepší, protože nejnovější možnosti technologií automaticky neznamenají nejlepší výsledky. Naopak pokud se něco nedaří anebo máte pocit, že to nefunguje, proberte vše s odborníkem, kterému důvěřujete.

Dejte číslům význam

A u odborníků ještě chvíli zůstaneme. Zkuste se zamyslet, jak prožíváte kontrolu u lékaře, který hledí do grafů a výsledků z laboratoří. Pokud pociťujete stud, strach z hodnocení, zkuste opět pomyslet na to, že to jsou „jen“ čísla. Ano, každý je zodpovědný za vlastní výsledky léčby, nicméně vztah s diabetologem je většinou dlouhodobý. A stejně jako v jiném dlouhodobém vztahu má své pomyslné krize, které je dobré řešit, a naopak klidná a příjemná období. Pokud procházíte nějakým náročným obdobím, které se odráží ve výsledcích, řekněte to. Když nerozumíte tomu, proč máte hodnoty, které tam vidí, řekněte to. Dejte význam číslům, která tam vidí.

Alarm fatigue – když je technologie příliš

Alarm fatigue neboli únava z alarmu je stav, který se v poslední době skloňuje v souvislosti s užíváním alarmu. Popisuje se jako situace, kdy je člověk zahlcen četnými alarmy senzoru, jež ho upozorňují na nežádoucí hodnotu glykemie. Tato upozornění ho navíc vyrušují napříč celým dnem včetně důležitých událostí, chvil, kdy se potřebuje na něco soustředit, anebo narušují spánek. Alarm fatigue navíc mohou přeneseně pociťovat také blízcí člověka s diabetem. Riziko tohoto stavu spočívá v tom, že člověk postupně přestává alarmům věnovat pozornost, jakou by měl, případně si zcela přenastaví anebo vypne upozornění. Není to vždy z důvodu, že by chtěl diabetes ignorovat. Frustraci způsobují například situace, když ví, že má vyšší hodnotu, ale zároveň sleduje trendovou šipku a chystá se jít pěšky z práce. Jinými slovy, alarm dokáže umocnit frustraci ze situace, která je sama o sobě psychicky náročná, avšak člověk už ji aktivně řeší.

 

Moderní technologie mohou být dobrým sluhou a zlým pánem, ovšem v případě léčby diabetu benefity převažují nad negativy. Psychickou zátěž přinášet sice mohou, pořád je to ale lépe řešitelný stav než chronické komplikace diabetu.

 


Články k tématu Technologie hýbou světem – anebo diabetem?

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Judita Konečná
Mgr. Judita Konečná
Působí jako psycholožka v rámci 3. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, na klinice endokrinologie a metabolismu a spolupracuje s Centrem kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně. V rámci své činnosti se zaměřuje na pacienty s diabetem a obezitou, v rámci doktorského studia na 1. LF UK se pak výzkumně zabývá problematikou diabetického distresu a psychologických aspektů diabetu.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Judita Konečná
Mgr. Judita Konečná
Působí jako psycholožka v rámci 3. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, na klinice endokrinologie a metabolismu a spolupracuje s Centrem kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně....
Číst více od autora