Zánět spojivek u dětí – příznaky a léčba

5. 1. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Zánětem spojivek trpí děti každého věku, od miminek přes batolata až po starší děti. Zdánlivě banální oční onemocnění může mít vážné následky, proto je důležité zánět nepodceňovat a začít ho včas léčit. Jak se zánět spojivek projevuje a jak se léčí, vám popíšeme v našem článku.

Co to je zánět spojivek?

Zánět spojivek neboli konjunktivitida je zanícení spojivky, což je tenká průsvitná blanka pokrývající zevnitř oční víčko a zvnějšku oční bulvu. Konjunktivitida se může objevit jen v jednom oku, ale může být přenesena i do druhého oka, či dokonce na jiného člověka.

Zánět spojivek mohou podnítit i faktory vnějšího prostředí.
K zánětu spojivek u dětí může přispět i vnější prostředí (UV záření, chlorovaná voda v bazénu, prach, pylové alergeny).

Jak se zánět spojivek projevuje u dětí?

Zánět spojivek může vzniknout z mnoha příčin nejčastěji za ním stojí virové, bakteriální nebo alergické faktory. Mezi hlavní projevy zánětu spojivek řadíme začervenání oka, občas spojené s otokem víček. Infekční zánět spojivek vyvolaný viry či bakteriemi doprovází bílý, žlutý nebo průhledný hlenovitý výtok, který slepuje po ránu řasy k sobě. U bakteriální konjunktivitidy se většinou bakterie rozšíří do celého těla a způsobí celkové příznaky zánětu v těle, jako je například teplota. Dále může být přítomno svědění, pálení očí a světloplachost. Naopak, alergický zánět spojivek nebo podráždění cizorodými látkami nejsou provázeny hlenovitým výtokem, typické je spíše zarudnutí spojivky, slzení a pálení očí.

Související kategorie produktů:

Se zánětem spojivek u dětí vždy k lékaři

Zánět spojivek u dětí nikdy nepodceňujte. Lékaře navštivte vždy, pokud máte i sebemenší podezření na zánět. Neléčený zánět může způsobit poškození rohovky, očních víček nebo jiné komplikace

Inkubační doba zánětu spojivek

Inkubační doba zánětu spojivek je 36 až 48 hodin, infekčnost přetrvává po celou dobu onemocnění, při dobře zvolené léčbě obvykle 2 týdny.

Opatření a prevence zánětu spojivek u dětí

Dítě s infekčním zánětem spojivek by nemělo po dobu nemoci navštěvovat školu nebo školku, neboť je toto onemocnění velmi nakažlivé. Ostatní by si měli často umývat ruce, nedotýkat se očí a používat pouze vlastní ručníky apod. Při aplikaci kapek se nedotýkejte kapátkem oka a jedny kapky nepoužívejte mezi více členy rodiny. Pokud má dítě zánět a venku svítí sluníčko, je dobré nosit ochranné sluneční brýle

Více o zánětu spojivek se dočtete v našem dalším článku.

Jak se zánět spojivek projevuje u dětí?
U bakteriální konjunktivitidy se nejčastěji objevuje slzení, hlenohnisavá sekrece a překrvení oka.

Jak se léčí zánět spojivek u dětí?

Ideální je návštěva pediatra nebo oční ambulance, kde poradí a nastaví vhodnou léčbu. Nejdůležitější je odhalení příčiny, tedy zda se jedná o bakteriální, virovou či jinou infekci. U dlouhotrvajících neustupujících nebo opakovaných zánětů je vhodné laboratorní vyšetření, které určí příčinu zánětu, a díky tomu se zvolí adekvátní léčba.

U alergických zánětů je nutné odstranit alergen, poté se používají přípravky k tlumení alergické reakce. Bakteriální zánětse léčí antibiotiky ve formě kapek a mastí, u závažných případů jsou nasazena i celková antibiotika. Při infekčním zánětu je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla, aby nedošlo k dalšímu rozšíření onemocnění.

Novorozenecký zánět spojivek

Zánět spojivek se objevuje i u novorozenců, kdy je infekce přenesena do očí miminka z porodních cest. Novorozenecká konjunktivitida může mít spoustu původců. Při porodu může dojít např. k přenosu chlamydiové infekce (původce Chlamydia trachomatis) nebo viru herpes simplex (HSV), který je původcem oparu. Chlamydiové infekce se u kojenců léčí pomocí antibiotických erytromycinových kapek. Novorozenecká konjunktivitida způsobená HSV se léčí pomocí oční masti s aciklovirem. Velmi nebezpečné jsou gonokokové infekce (kapavka), oční zánět vyvolaný gonokoky se nazývá gonoblenorea a léčí se penicilinem.

Jako preventivní opatření se do očí novorozenců ihned po porodu kape antibakteriální prostředek. Vhodné je též proplachování očí (např. sterilní fyziologický roztok). Po aplikaci kapek se oči novorozenců otírají sterilní gázou nebo buničitou vatou na jedno použití, a to vždy od zevního koutku směrem k vnitřnímu.



Články k tématu Zánět spojivek u dětí – příznaky a léčba

  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Bolest v krku dokáže pořádně potrápit dospělé, natož pak děti. Projevuje škrábáním a pálením, ztíženým polykáním a někdy i chrapotem. Velmi často je projevem virového zánětu horních dýchacích cest. Co při takové variantě onemocnění dělat a která opatření mohou vašemu dítěti ulevit, poradíme v našem článku.
  • Epilepsie u dětí – příznaky a léčba

    Epilepsie u dětí – příznaky a léčba

    · 13 minut čtení
    Epilepsie a záchvaty se mohou vyvinout u každého člověka v jakémkoli věku a bohužel se běžně vyskytují již u novorozenců. Prodělání záchvatu však ještě nemusí znamenat rozvoj epilepsie. Jak poznat epileptický záchvat? Co může vyvolat epilepsii a jaké jsou zásady správné léčby? Odpovědi na tyto otázky včetně návodu, jak postupovat, pokud jste svědkem epileptického záchvatu u dítěte, jsme pro vás...
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora