Zánět spojivek – přiznaky a léčba

14. 11. 2019 · 6 minut čtení
Hlavním projevem, který upozorní na zánět spojivek, je výrazné zarudnutí očí a hnisavá či vodnatá sekrece z očí. Zánět spojivek (konjunktivitida) je nejčastěji infekčního původu, může ale také souviset s poraněním nebo podrážděním oka či alergií. Červené oči bývají nezřídka také projevem syndromu suchého oka. Zánět spojivek patří mezi nejběžnější postižení oka, a proto by v domácí ani cestovní lékárničce neměly chybět základní oční přípravky.

Co jsou to spojivky?

Spojivka (latinsky tunica conjunctiva) je tenká sliznice, která pokrývá vnitřek víček a viditelnou část bělimy. Svůj název spojivka dostala, protože jednoduše spojuje oční bulvu s víčky. Oblast mezi okem a víčkem označujeme jako spojivkový vak. Spojivka je důležitá pro hladké klouzání víček při mrkání a pohybu očí, ale má i významnou funkci ochrannou, protože se v ní nachází několik typů buněk imunitního systému, které jsou klíčové pro ochranu před průnikem patogenů (viry, bakterie, plísně, škodliviny) z vnějšího prostředí. Spojivka je protkána sítí tenoučkých cév, které jsou pouhým okem jen těžko viditelné, při zánětu se ovšem silně prokrví a vzniká syndrom červeného oka.   

 

Jak se zánět spojivek projevuje?

Kromě již zmíněného zarudnutí oka patří mezi příznaky zánětu spojivek:

  • Slzení očí, vodnatá sekrece
  • Svědění, pálení či řezání v očích
  • Pocit cizího tělíska v oku
  • Světloplachost
  • Hnisavá sekrece, zalepené oči po probuzení
  • Může být přítomen otok víček
  • Při běžném zánětu spojivek nedochází ke zhoršení ostrosti zraku.
  • Příznaky se mohou objevovat buď u jednoho, nebo u obou očí.

Proč dochází k zánětům spojivek?

Nejčastěji je příčinou zánětu spojivek virová nebo bakteriální infekce. Záněty spojivek často souvisejí se záněty dýchacích cest. Bakteriální infekce se vyskytují častěji na jaře a v létě, v zimě a na podzim jsou naopak četnější infekce virové. U bakteriálních zánětů (streptokoky, stafylokoky,) může být přítomna již zmíněná hnisavá sekrece, u virových zánětů spojivek je kromě zarudnutí typické slzení očí nebo řídká vodnatá sekrece. Virové záněty spojivek mají na svědomí nejčastěji adenoviry nebo třeba virus, který běžně způsobuje opar na rtu (herpes simplex) v tom případě může být přítomen i výsev puchýřků. Pokud zánět trvá déle s občasným zlepšením stavu, pak může být původcem chlamydiová infekce.

Bakteriální zánět spojivek se objevuje také u novorozenců (způsobují jej bakterie přítomné v porodních cestách), a proto seznam do porodnice vždy obsahuje borovou vodu. Výplach očí miminka co nejdříve po porodu riziko zánětu spojivek snižuje.

Pro nositele kontaktních čoček není od věci vědět, že existuje infekční zánět spojivek související právě s nošením čoček, je vzácnější než jiné typy a nazývá se podle svého původce akantamébová keratokonjuktivitida (postižení spojivek a rohovky způsobené prvoky - akantamébami). Vyznačuje se velmi silnou bolestivostí a jeho léčba patří do kompetence oftalmologa. Prevencí je přísné dodržování hygienických doporučení uvedených v příbalových letácích kontaktních čoček.

Alergická konjunktivitida neboli alergický zánět spojivek je způsoben přemrštěnou reakcí imunitního systému na alergeny (pyl, roztoči domácího prachu, zvířecí alergeny). Projevuje se svěděním obou očí, slzením a obvykle je doprovázen i nosními příznaky (svědění, rýma) a kýcháním. Alergická konjunktivitida může být sezónní či celoroční.

Co můžete při zánětu spojivek udělat sami a kdy se vydat k lékaři?

Léčba zánětu spojivek se stejně jako u jiných onemocnění odvíjí od příčiny a závažnosti onemocnění. Samozřejmě ale platí, že v případě, kdy jsou obtíže velmi výrazné, stav se neustále zhoršuje nebo jste jeho vývojem znepokojeni, je na místě vyhledat lékaře, který navrhne další léčbu. Návštěva lékaře je také nutná v případě silné bolesti očí nebo zhoršení ostrosti zraku.   

Infekční zánět spojivek: Při infekčním zánětu spojivek aplikujeme co nejdříve po propuknutí obtíží léky s dezinfekčními vlastnostmi ve formě kapek nebo mastí. U hnisavého zánětu spojivek ještě navíc před aplikací léků vyplachujeme oči borovou vodou. Pokud se stav rychle nelepší, je třeba vyhledat lékaře, který v případě potřeby předepíše další léky, např. antibiotika.

Infekční zánět spojivek může být vysoce nakažlivý, proto je třeba dbát na zvýšenou hygienu (vlastní ručník, časté umývání rukou, nesahání si do očí). Při zánětu spojivek je vhodné nenosit kontaktní čočky až do úplného uzdravení. Při infekčním zánětu lze pro úlevu přikládat teplé vlhké obklady (10 min).

Alergický zánět spojivek: Prvním doporučením při akutních očních alergických obtížích je omezení kontaktu s alergeny a výplachy očí. Úlevu přinášejí i zvlhčující přípravky z kategorie umělých slz. V další fázi přicházejí ke slovu již konkrétní antialergické oční léky (dekongestanty proti překrvení a otoku a antihistaminika k potlačení alergické reakce). Při alergickém podráždění očí jsou příjemné chladivé obklady. (Ty pomohou také při bolesti očí, event. otoku víček.)


Zásady správné aplikace očních léků

Přípravky k očnímu podání existují ve formě kapek, gelů, mastí a roztoků. Kapky mají o něco kratší dobu účinku, ale na rozdíl od gelů či mastí nevytvářejí na povrchu oka film a nezhoršují vidění. Masti se doporučuje aplikovat spíše na noc. Při aplikaci očních kapek lékaři doporučují stlačit prstem vnitřní koutek, aby se omezil odtok kapek slznými cestami. Aplikace kapek se provádí v sedě (můžeme před zrcadlem), prsty se odtáhne spodní víčko a kapky či mast se aplikují do spojivkového vaku. Poté je ideální vydržet 3 minuty se zavřenýma očima. Oční roztoky jsou vhodné k výpachům dráždivých látek nebo cizích tělísek. Způsob aplikace různých přípravků se může mírně lišit, proto je nutné před použitím vždy pečlivě přečíst příbalový leták

Zdroje:

https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis

https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355

Články k tématu Zánět spojivek – přiznaky a léčba

  • Kopřívka - co ji způsobuje?

    Kopřívka - co ji způsobuje?

    · 4 minuty čtení
    Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.
  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Alergie na slunce

    Alergie na slunce

    · 3 minuty čtení
    Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.