Zdravé a upravené nehty jsou naší vizitkou

1. 7. 2023 · 8 minut čtení

Krásné, pevné a dobře upravené nehty by si většina z nás přála mít ideálně každý den. Ne vždy však nehtům věnujeme dostatečnou a správnou péči, v některých případech stojí za jejich špatným stavem i zdravotní problémy. V našem článku vám poradíme, jak docílit zdravých a silných nehtů i nejčastější prohřešky, kterých se v péči o nehty dopouštíme.

Zdravé a upravené nehty jsou naší vizitkou

Jak roste zdravý nehet?

Naše nehty jsou tzv. kožní adnexou, tedy připojeným orgánem vznikajícím rohověním pokožky. Samotný nehet má několik částí, z nichž každá plní svou nezastupitelnou funkci: nehtová ploténka složená z keratinu je ta zrohovatělá část nehtu, která je nejvíc na očích a pro okrasu se lakuje, zdobí a leští se; nehtové lůžko je část prstu, na níž nehet spočívá, vyživuje rostoucí nehet pomocí soustavy drobných cév; ze zdravé nehtové matrix dorůstají nové nehtové buňky; kůže nehtu pak chrání matrix před znečištěním a vniknutím mikrobů, proto by se neměla odstříhávat, každé poranění může způsobit infekci.

Jsou-li všechny části nehtu zdravé, nehet dorůstá zhruba o tři milimetry za měsíc, v létě o něco rychleji než v zimě a nehty na rukou rychleji než na nohou. Celý nehet tak odroste na rukou po 4–7 měsících, na nohou po 9–12 měsících.

Související kategorie produktů:

Co ovlivňuje kvalitu nehtů?

  • Výživa – na stav nehtů se také odráží složení stravy, a proto je důležitý pravidelný přísun minerálů (vápník, hořčík, zinek, křemík, železo, měď, selen) a vitamínů, zejména vitamin B (např. biotin, označovaný také jako B7 či vitamin H) a vitamin E, formou pestré a zdravě vyvážené stravy. Při absenci některých výše uvedených složek je možno je užívat speciální doplňky stravy obsahující vyváženou kombinaci vitaminů a minerálů pro zdraví nehtů.
  • Hygiena a péče – nedostatečná péče a častý kontakt s vodou a chemikáliemi může oslabit strukturu nehtů. V domácnosti při kontaktu se saponáty a při práci na zahradě je vhodné používat ochranné rukavice. Zabráníte tak vysušení, podráždění a eventuálnímu průniku infekce. Nazapomínejte na pravidelnou hydrataci. Nedostatečná hydratace nehtů a okolní kůže může vést k suchým a křehkým nehtům
  • Zdravotní stav – některé zdravotní problémy, jako jsou poruchy štítné žlázy nebo diabetes, mohou ovlivnit růst a kvalitu nehtů.

Z dalších faktorů, které mohou mít vliv na kvalitu a zdraví nehtů, patří věk (stárnutí způsobuje ztrátu elasticity a síly nehtů), hormonální nerovnováha a stres (mohou mít negativní vliv na kvalitu a růst nehtů), úrazy (poškození nehtu), nadměrné používání laků a gelů (přílišné používání laků bez adekvátní pauzy může oslabit nehty) a v neposlední řadě i genetika, jež ovlivňuje přirozenou kvalitu nehtů.

Jak správně pečovat o nehty?

  • Stříhání a tvarování – Nenechávejte nehty příliš dlouhé, pravidelně je zkracujte, abyste minimalizovali riziko lámání. U kratších nehtů je méně pravděpodobné, že se rozštěpí, zatrhnou nebo prasknou. Při úpravě nehtů je důležité pilovat vždy jedním směrem a nepřejíždět sem a tam, aby se nehet nerozštěpil.
  • Udržujte své nehty v  čistotě a suchu, a to jak na rukou, tak na nohou.
  • Hydratace – Pořiďte si kvalitní krémy na ruce a na nohy.
  • Nepoužívejte odlakovač s acetonem.
  • Čas od času dopřejte svým nehtům posilující kúru v podobě kondicionéru, balzámu či oleje nehty.
  • Používejte ochranné rukavice při manipulaci s chemickými prostředky, při mytí nádobí a podobných činnostech.
  • Pozor na kůžičku v okolí nehtu – zasahování do nehtové kůžičky může způsobit mnohem více škody než užitku. Proto kůžičku nezastříhávajte, ani nezatlačujte.

Problémy s nehty – nehtová plíseň

Velkým a dlouhodobým trápením je napadení nehtů plísní. Už na první pohled je postižený nehet odlišný oproti ostatním nehtům.  Nehtová plíseň jménem onychomykóza postihuje hlavně nehty nohou a představuje téměř polovinu všech poruch a nemocí nehtů. Mykóza postupně rozkládá a ničí základní stavební prvek nehtů – keratin. Vinou toho se plíseň nehtů projevuje odlišným zbarvením nehtu (žluté, bělavé a někdy i černé zabarvení), ztluštěním nehtu, jeho olupováním a deformací.

V případě plísně nehtů platí pravidlo – čím dříve se s léčbou začne, tím je účinnější. Pokud nemoc zasáhne většinu dosud zdravých nehtů, je už velmi obtížně léčitelná a doba léčby se adekvátně prodlužuje. Vedle samotného vyvolávajícího činitele (dermatofyty a méně kvasinky) je pro vznik onemocnění důležitý stav kůže, např. lupénka nebo chronický ekzém. Přispívajícím faktorem je také porucha cévního zásobení. U více než 40 % pacientů je přidružená cukrovka, ateroskleróza nebo neléčené křečové žíly. Mezi možné příčiny vzniku plísně nehtů se řadí:

  • nošení těsné či neprodyšné obuvi
  • neléčená kožní mykóza mezi prsty na nohou a na chodidlech
  • nošení cizích bot či přezůvek (např. na návštěvě)
  • chůze naboso ve veřejných šatnách, ve fitness či u veřejných bazénů
  • poškozená tkáň v okolí nehtu v důsledku zarůstání nehtu či záděry
  • neodborná pedikúra
  • nevysušení meziprstí nohou po sprše či koupeli

Více informací o plísňové infekci nehtů a její léčbě jsme pro vás připravili v samostatném článku.

Komentář odborníka:

Léčba onychomykózy je problematická a vždy dlouhodobá s častými recidivami. Těm však můžeme zabránit při dodržování preventivních opatřeních správné péči.

MUDr. Alena Štukavcová
MUDr. Alena Štukavcová
kožní ambulance Uherskohradišťská nemocnice, a.s.

Místní (lokální) léčba se doporučuje, pokud plíseň napadla nehet jen do jedné čtvrtiny až třetiny plochy. Na trhu je široké spektrum antimykotických roztoků, krémů či laků.

V případě většího postižení nehtů, více než 25 % plochy u 3 nehtů a více, léčba není snadná a trvá měsíce, někdy i roky. V těchto případech je vhodné vyhledat dermatologa (kožního lékaře), který nastaví správnou a účinnou kombinaci léčby. Ta obvykle spočívá v podávání antimykotik ve formě tablet, doplněných místním ošetřováním. Včasnou a správnou léčbou zabráníme dalšímu šíření mykózy a postižení ostatních zdravých nehtů, případně i okolní kůže.

Ať už jde o plíseň na nehtech, nebo jiné problémy, které přes veškerou péči neodezní (popř. se zhoršují), situaci neodkládejte a konzultujte stav vašich nehtů s lékařem.



Články k tématu Zdravé a upravené nehty jsou naší vizitkou

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Kolagen

    Kolagen

    · 7 minut čtení
    Kolagen výrazně ovlivňuje vzhled naší pokožky. S postupem věku produkce naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže a vznikem vrásek. Proti úbytku kolagenu lze však bojovat pomocí kolagenových pleťových krémů a přípravků.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.