Kolagen

20. 3. 2023 · PharmDr. Hana Vondrušková · 7 minut čtení

Naprostá většina žen je zvyklá o pleť pravidelně pečovat pomocí denních či nočních krémů, pleťových tonik, odličovacích a dalších kosmetických přípravků. Péče zvenčí je samozřejmě důležitá, ale i přesto s přibývajícím věkem pružnost pokožky klesá a začínají se tvořit vrásky. Jejich výskyt začíná podle odborníků již po 25. roce života a velkou roli zde hraje úbytek kolagenu. Po dosažení 40. roku života již množství kolagenu klesá rychleji, než tělo dokáže produkovat.


Co je to kolagen?

Kolagen je zřejmě nejvíce rozšířená živočišná bílkovina, tvoří asi třetinu všech bílkovin v našem těle a 75 % pokožky. Je základním stavebním prvkem všech pojivových a podpůrných tkání. Existuje celkem 28 typů kolagenů, ale fakticky je pro stav naší kůže nejdůležitější kolagen typu I, který je v lidském těle zastoupen nejvíce. Vyskytuje se v kůži, šlachách, kostech a vazivu. V přípravcích kloubní výživy bývá zase často obsažen kolagen typu II, který se v těle přirozeně vyskytuje především ve chrupavkách.

Jaká je funkce kolagenu v kůži?

Přítomnost kolagenu je v pokožce nezbytná pro její pevnost, pružnost a optimální obsah vody (správné navlhčení kůže a soustavné ponoření jejích buněk). Pokud chybí, tak je pokožka křehká, oslabená a méně odolná vůči negativním vlivům z okolního prostředí. V buňkách se při nedostatku kolagenu také vyskytuje málo vody. Dalším projevem nedostatku kolagenu je to, že mazové žlázy nevytvářejí velmi důležitý tukový ochranný film. To vše znamená zhoršenou kvalitu pokožky. Z estetického (a ženského) hlediska je nejpodstatnější, že nedostatek kolagenu způsobuje tvorbu vrásek a ochabování pokožky. Dramatické snížení produkce kolagenu nastupuje u žen po menopauze. Ve věku 60 let je značný pokles produkce kolagenu již zcela normální.


Nativní versus hydrolyzovaný kolagen

Při výběru kolagenového přípravku často narazíte na pojmenování nativní nebo hydrolyzovaný kolagen. Tyto pojmy popisují formu, v jaké je kolagen v preparátu přítomen. Nativní kolagen je kolagen ve stejné formě, v jaké se nachází v našem těle - jeho molekuly tvoří trojitou šroubovici. Hydrolyzovaný kolagen se získává speciální patentovanou technologií (tvz. hydrolýzou), kdy je během výrobního procesu rozštěpen na jednodušší a kratší řetězce (tzv. peptidy), které jsou v těle snáze využitelné.

Působení těchto dvou typů kolagenů v organismu je podle nejnovějších poznatků zcela odlišné. Zatímco hydrolyzovaný kolagen slouží jako zdroj surovin pro tvorbu bílkovin včetně kolagenu, nativní kolagen funguje jinak ovlivňuje biologické procesy tak, aby neomezovaly tvorbu kolagenu. Nativní kolageny se podávají v mnohem nižších dávkách (mikrogramy) než hydrolyzované (gramy).

Z čeho se získává kolagen?

Kolagenové doplňky stravy se získávají z živočišných zdrojů jedná se zejména o vepřové, hovězí (pak kolagen označujeme jako bovinní), rybí nebo kuřecí maso a kůže. Při kvalitním zpracování by u výsledného produktu neměl být rozdíl v tom, jaký zdroj byl pro získání kolagenu použit.

Jaké aktivní složky vhodně doplňují kolagen?

Kolagenové přípravky pro krásnou pleť bývají často obohaceny o další prospěšné složky. K posílení hydratace a pružnosti pokožky se přidává osvědčená kyselina hyaluronová známá svou schopností vázat vodu, z vitamínů je klíčový vitamín C, který podporuje vlastní tvorbu kolagenu, dále biotin neboli vitamín H, z minerálů je výhodou přítomnost mědi a zinku.


Dr. Max Collagen Drink - lahodný nápoj pro krásu i pohybový systém

Všechny zmiňované složky se nachází v Dr. Max Collagen drinku, který tak nabízí komplexní složení pro krásu a mladistvou pleť. Poskytuje vnitřní péči o pokožku, vlasy i nehty a napomáhá udržovat dobrý stav kloubů, kostí a pojivových tkání. Denní dávka přípravku je rozdělena do praktických sáčků a osvěží vás limetkovo-citrónovou příchutí. K dosažení optimálních výsledků je vhodné jej užívat minimálně 2 měsíce.


Další tipy pro mladistvý vzhled pleti

Masáže obličeje
Masáž pokožky obličeje může stimulovat produkci kolagenu a posílit svalstvo obličeje. Pokud věnujete masáži tváře jen několik minut denně, podpoříte tím krevní oběh. Ten následně zajistí transport kyslíku a živin do vaší pleti.

Kosmetické krémy s kolagenem
I krémy s kolagenem mohou napomoct k obnovení tohoto proteinu. To se týká především krémů, kde jsou použité kolagenní aminokyseliny dostatečně malé, aby mohly snadno proniknout do pokožky. V opačném případě se může stát, že peptidy zůstanou jen na povrchu pokožky a výsledný efekt nebude optimální.

Vyvarujte se kouření
Kouření se podílí se na degradaci kolagenu tím, že narušuje elastin a uvolňuje enzym, který snižuje množství kolagenu v pokožce. Tento proces ztenčuje pokožku a podporuje prohloubení a tvorbu vrásek. Kouření také snižuje obsah vitamínu C, který produkci vlastního kolagenu podporuje.

Pravidelně hydratujte
Dopřejte své pokožce hydrataci zvenčí i zevnitř. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim a kvalitní hydratační krémy tonika, které udrží pleť vláčnou po celý den.




Články k tématu Kolagen

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
  • Magická moc olejů

    Magická moc olejů

    · 6 minut čtení
    Proč stojí za to je vyzkoušet? A jaké výhody v péči o pokožku vám nabízejí? A jak si vybrat ten nejvhodnější olej pro svou pokožku?
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora