Úžeh a úpal – příznaky a první pomoc

22. 7. 2022 · 4 minuty čtení

Úžeh a úpal patří mezi nejčastější zdravotní komplikace, se kterými se setkáváme během horkých letních dnů. Situaci, kdy si člověk vyčítal, že to na sluníčku nebo v horku přehnal, zažil snad každý z nás. Komplikace, které v takovém případě následují, patří k těm hodně nepříjemným. Jak se úpal a úžeh liší, jaké mají oba stavy příznaky, co pomáhá, aby rychle odezněly a další praktické informace, vám přinášíme v našem článku.

PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Úžeh a úpal – příznaky a první pomoc

Související kategorie produktů:

Rozdíly mezi úžehem a úpalem

Jak se úpal a úžeh od sebe liší? Není to totéž, ale přesto mají jedno společné – vznikají působením vysokých teplot. Úžeh vzniká působením přímého slunce, zatímco úpal působením horka (nevětrané přehřáté místnosti, dopravní prostředky, sauna, tělocvična…)

Kdo je úžehem a úpalem nejvíce ohrožen?

Úpalem a úžehem jsou nejvíce ohroženy malé děti, lidé nad 65 let a obézní lidé. Přehřátí organismu se ovšem týká i zcela zdravých lidí –  hrozí např. při intenzivních sportovních aktivitách v parném počasí i tělocvičně, zejména nedbáme-li na dostatečný pitný režim. Pravděpodobnost přehřátí organismu způsobují také některé léky (léky zužující cévy – vazokonstriktory, léky ke kontrole krevního tlaku, diuretika, antidepresiva, antipsychotika) nebo konzumace alkoholu.

Úpal i úžeh rozhodně nepodceňujte. Stav při přehřátí organismu se může rychle zhoršovat až do bezvědomí s křečemi a rozvojem šoku. V tom případě je nutné volat rychlou záchrannou službu.

Co je to úžeh?

Úžeh (lat. insolatio, helioplexis), je přehřátí organismu, které vzniká při pobytu na přímém slunci. Projevuje se většinou až několik hodin po pobytu na slunci, například v noci. Úžeh je často je doprovázen spáleninami kůže od slunce.

Hlavními příznaky úžehu jsou:

  • malátnost
  • bolest hlavy
  • zvýšení tělesné teploty
  • nevolnost
  • zvracení
  • spáleniny kůže od slunce
Jak se úžeh a úpal projevují?
Příznaky úžehu a úpalu jsou velmi podobné, při úžehu se mohou projevit až se zpožděním, např. v noci po oslunění. Zda se jedná o úžeh či úpal pak vyvozujeme podle okolností, které problémy s přehřátím organismu vyvolaly.

Co je to úpal?

Úpal (lat. siriasis) je přehřátí organismu, k němuž může dojí i bez přítomnosti slunečního záření. Pokud je tělo dlouhodobě vystaveno vyšším teplotám, například v autě nebo v nevětrané místnosti, může dojít k přehřátí a ztrátě tekutin. Pokud  se tělo již nezvládá ochlazovat, teplo šíří všemi orgány a způsobuje příznaky úpalu.

Hlavními příznaky úpalu jsou:

  • nevolnost, zmatenost, závratě
  • zvracení
  • bolest hlavy
  • zrychlený tep
  • zrychlené dýchání
  • v některých případech horečka
Životu nebezpečný úpal může vzniknout, pokud necháte dítě bez dozoru v teplých dnech samotné v autě.
Nikdy nenechávejte dítě v uzavřeném autě. V teplých dnech teplota uvnitř vozu rychle stoupá a během pár minut vytvoří život ohrožující podmínky.

Úpal a úžeh u dětí

Příčiny a projevy úpalu a úžehu jsou u dětí stejné jako u dospělých – bohužel děti jsou k přehřátí organismu náchylnější, zejména ty nejmenší. Dodržujte proto pečlivě zásady bezpečného pobytu na slunci a na riziko přehřátí nezapomínejte ani v jiných situacích, zejména při cestách v dopravních prostředcích. Pro malé děti může mít přehřátí organismu fatální následky. Dbejte také na vhodné oblečení, pro děti volte vzdušné a prodyšné oblečení.

První pomoc při úžehu a úpalu

  • Postiženého uložte na chladné, stinné a dobře větrané místo.
  • Svlékněte nadbytečné oblečení.
  • Položte jej a podložte mu nohy.
  • Ochlazujte tělo aktuálně dostupnými prostředky. Přikládejte chladné obklady na hlavu a zátylek, můžete i na tělo, např. na třísla a podpaží. Pomůže také vlažná sprcha nebo omývání houbou.
  • Doplňte tekutiny – nápoje podávejte vlažné, nikoliv ledové, po doušcích. Vhodnější než voda jsou iontové nápoje, minerální voda nebo lehce oslazený studený čaj.
  • Neustále sledujte stav postiženého, nepřetržitý dozor je důležitý zejména u dětí.
  • V případě těžších problémů vyhledejte lékařskou pomoc.

Co na úpal nebo úžeh použít?

Při úpalu a úžehu můžete využít několik typů přípravků, které pomohou nepříjemný stav zvládnout:

Jak předcházet úžehu a úpalu?

Dbejte na dostatek tekutin
Omezte pohyb na přímém slunci (zejména mezi 10–15 h)
Chraňte pokožku opalovacími přípravky s dostatečným UV faktorem
Noste vhodné oblečení
Nezapomínejte na pokrývku hlavy a sluneční brýle
Při delších cestách v autě zařaďte pravidelné přestávky
V horku neprovozujte fyzicky náročné aktivity
Pořiďte si domů větrák nebo klimatizaci

Články k tématu Úžeh a úpal – příznaky a první pomoc

O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora