Aby slunce bylo vždy jen přítelem

4. 7. 2023 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. A právě po chladných a zamračených zimních měsících je naše kůže na sluneční záření nejcitlivější. Jak vaši pokožku nejlépe ochránit, jaké jsou rozdíly mezi opalovacími přípravky a jak je správně používat, se dozvíte v našem novém článku.


Zdravé opalování neexistuje. Naše pokožka si vše pamatuje a časem nám opakované přehnané pobyty na sluníčku vrátí.
Pobyt na slunci je nejlepším způsobem, jak načerpat vitamin D, ovšem nic se nemá přehánět.

Sluneční záření dobro i zlo

Možná to znáte i z vlastní zkušenosti . Během krásného letního dne vaše pleť na slunci po několika minutách zarudne, spálí se, nebo se Vám dokonce začnou tvořit puchýřky. Za pár dnů se kůže zhojí, nebude na ní téměř nic poznat a my na tu nepříjemnost zapomeneme ale kůže si takové spálení bude pamatovat už navždy! Pokožka si totiž pamatuje každý paprsek, který na ni dopadne a nic nám neodpustí!

Sluneční záření má na lidský organizmus řadu velmi příznivých účinků za všechny můžeme zmínit například tvorbu vitamínu D, krásné bronzové zabarvení pokožky, nebo pozitivní ovlivnění naší nálady. Musíme být ale i opatrní, protože některé z jeho složek konkrétně ultrafialové (UV) záření nám může i ublížit, spálit naši pokožku, vytvořit na ní pigmentové skvrny, urychlit její stárnutí a v neposlední řadě může vést v naší pokožce ke změnám, které mohou vyvrcholit i vznikem zhoubného nádorového bujení.

Pokud se chcete přesvědčit, jaký rozdíl je mezi zdravou a sluncem poškozenou pokožkou, podívejte se detailně na vaši vnitřní a vnější stranu předloktí. Vnější část paže je ve většině případů hrubší, vrásčitější s množstvím pigmentových skvrn, v porovnání s vnitřní částí předloktí, kam slunce celoživotně dopadá mnohem méně, je to na první pohled velký rozdíl.

Související kategorie produktů:


Jak se chránit před negativními účinky ultrafialového záření?

Ochrana by měla být vždy komplexní a měla by se skládat z vhodného oblečení, klobouku s širokou krempou, nebo čepice s kšiltem, slunečních brýlí a vhodného opalovacího (fotoprotekčního) přípravku. Součástí je také umírněné a rozumné chování na slunci v době mezi 11-15 hodinou bychom měli raději vyhledávat stín. Nicméně stále musíme mít na paměti, že i do stínu může díky odrazu záření dopadat až 50 % UV záření a proto bychom na sluneční ochranu neměli zapomínat ani tam.

Jak vybrat vhodný opalovací přípravek?

Při výběru opalovacího přípravku je důležité vzít v úvahu typ Vaší pleti (suchá, mastná a aknózní, citlivá, nebo atopická), jak reaguje vaše pleť na slunce (fototyp), věk (u dětí volíme vždy nejvyšší ochranu, tj. SPF 50+ či speciální opalovací krémy pro děti) a zeměpisnou lokalitu, kde budete opalovací přípravek používat. Pro osoby s nejtmavší pokožkou (fototyp 4) mohou v našich podmínkách postačovat opalovací (fotoprotekční) přípravky s minimálním ochranným faktorem SPF 15-25, při pobytu v tropických oblastech ale volíme nejraději nejvyšší ochranu (SPF 50+). Osoby s velmi světlou kůží (fototyp 1) by si měly i v našich podmínkách pleť chránit co nejvíce a volit převážně SPF 50+. Pokud budete opalovací přípravek používat při sportu, práci, nebo u vody, je vhodné sáhnout po voděodolném přípravku. Pro osoby s citlivou pokožkou i malé děti jsou vhodné opalovací krémy s minerálním filtrem, který je šetrný k pokožce a díky svému přírodnímu původu také k životnímu prostředí.

 


Opalovací krémy nanášejte opakovaně a nevystavujte je zbytečně přímému slunci a nadměrnému teplu.
Abyste udrželi opalovací krém v dobrém stavu, nenechávejte ho ležet na přímém slunci.

Jak použít opalovací krém?

Co je stejně důležité jako vhodně zvolený opalovací přípravek, je i jeho správné používání. 

Opalovací přípravky by se měly nanášet s předstihem, opakovaně několikrát denně a především v dostatečném množství. Nanést bychom je měli již doma, zhruba 20 minut před odchodem ven. Obecně platí, že při delším pobytu na slunci bychom měli nanášet opalovací přípravky opakovaně alespoň každé dvě hodiny, někdy i dříve po koupání, větším pocení a otírání ručníkem. Je potřeba si hlídat i množství aplikovaného přípravku na celé tělo dospělého člověka je doporučené množství opalovacího přípravku pro jednu aplikaci přibližně 35 gramů. Tto množství si můžete představit jako dvě plné polévkové lžíce. Při použití nedostatečného množství přípravku se ochrana před UV zářením výrazně snižuje.

 A jak je to s voděodolnými opalovacími krémy? Aby mohl opalovací krém nést označení voděodolný, musí projít testem, který prokáže, že si po expozici vodě nebo potu zachoval evedené SPF úrovně. To bývá nejčastěji 40 minut, u lepších přípravků dvojnásobek. Po 40-80 minutách je třeba aplikaci krému nutné zopakovat.

Opalování a rakovina kůže

Nejnebezpečnějším kožním nádorem je zhoubný (maligní) melanom.

V posledních 30 letech se výskyt maligního melanomu v České republice zvýšil čtyřnásobně. Tento kožní nádor je vůbec nejčastějším typem rakoviny u mladých žen mezi 25. a 30. rokem! I přesto je ale jeho výskyt u obou pohlaví téměř stejný do 40 let bývá častější u žen, ale po 40. roce života zase stoupá jeho výskyt u mužů.

Kdo je zhoubným (maligním) melanomem ohrožen nejvíce?

V tomto směru hodně záleží na naší genetické výbavě, na dědičnosti, na takzvaném fototypu pokožky (světlé fototypy jsou ohroženy více) ale i na počtu pigmentových znamének. Biologické zákonitosti našeho organizmu můžeme ovlivnit velmi málo. Vedle nich existuje ale jeden velmi závažný faktor, který máme zcela ve svých vlastních rukou a se kterým zacházíme často velmi lhostejně, až nezodpovědně a tím je naše chování na slunci. Nadměrné vystavování naší nechráněné pokožky slunci je hlavním rizikovým faktorem vzniku maligního melanomu.





Články k tématu Aby slunce bylo vždy jen přítelem

  • Betakaroten jako sluneční štít

    Betakaroten jako sluneční štít

    · 5 minut čtení
    Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení.
  • Jak postupovat při spálení pokožky

    Jak postupovat při spálení pokožky

    · 7 minut čtení
    Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.
  • Co je dermokosmetika?

    Co je dermokosmetika?

    · 3 minuty čtení
    Dermokosmetika je obor, který se nachází mezi kosmetikou a dermatologií. Dermokosmetické přípravky jsou vhodné pro výživu všech typů pleti a poskytují intenzivní regeneraci i pokožce dehydrované, poškozené či postižené nějakým kožním problémem.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora