Betakaroten jako sluneční štít

2. 7. 2015 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení

Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení. Co všechno byste měli o betakarotenu vědět? Přečtěte si v našem novém článku.


Beta karoten dobře využijete zejména v letní sezóně při pobytu na sluníčku.
Beta karoten můžete využít v rámci příprav na letní dovolenou.

Co je to beta karoten?

Beta karoten byl jako výrazně zbarvený červeno-oranžový pigment poprvé objeven v roce 1831 v mrkvi. Ale trvalo ještě dlouhých sto let, než byla odhalena jeho schopnost přeměňovat se v játrech na vitamin A. Vitamin A pak zastává v lidském těle řadu důležitých funkcí. Přispívá k udržení zdravého zraku, normální funkci imunitního systému a má pozitivní vliv na pokožku.

Mrkev, broskev nebo losos?

Mezi známé zdroje beta karotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na beta karoten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete i pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Karotenoidy se vyskytují také v dalších živočišných produktech, jako je například vaječný žloutek nebo máslo.

Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun beta karotenu, představují doplňky stravy. Některé přípravky jsou navíc obohaceny o další vitaminy, např. vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.


O beta karotenu se nejvíce mluví na jaře a v létě, kdy dochází k mnohem intenzivnějšímu slunečnímu záření než po zbytek roku. Vitamin A, jehož je beta karoten přirozeným zdrojem, má totiž schopnost pomáhat chránit kůži, například při nadměrném slunění. Především ženy pak vítají, že zároveň přispívá ke kosmeticky žádoucímu zbarvení kůže – přirozenému a dlouhotrvajícímu opálení.

5x o beta karotenu

1. Kromě žlutých, oranžových a červených rostlin obsahují beta karoten i ty sytě zelené, jako je špenát nebo petržel.

2. Pokud si připravujete zeleninový salát a nechcete se ošidit o množství beta karotenu, vždy přidejte do zálivky trochu oleje. Beta karoten je totiž látka rozpustná v tucích, a díky nim se lépe vstřebává.

3. Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, těhotné a kojící maminky mají vyšší potřebu beta karotenu.

4. Lidské tělo lépe vstřebává beta karoten z tepelně opracovaných potravin (např. vařené mrkve nebo dušených rajčat) než ze syrové zeleniny.

5. Obecně se doporučuje přijmout denně přibližně 6 mg tohoto provitaminu pro dospělé. Pozor na nadměrnou konzumaci beta karotenu! Ta se může projevit např. oranžovým zabarvením kůže, jejím šupinatěním, vyrážkami, průjmy, nevolností apod.


Články k tématu Betakaroten jako sluneční štít

  • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    · 8 minut čtení
    S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
  • Jak postupovat při spálení pokožky

    Jak postupovat při spálení pokožky

    · 7 minut čtení
    Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.
  • Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    · 8 minut čtení
    Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké. Úpal nás však může potkat nejen v létě, ale také při dlouhé cestě v dusném autobuse nebo při pobytu v místnosti, kde je horko.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora