Diabetes a pocení

6. 9. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 5 minut čtení

Pocení je přirozený proces, který je důležitý nejen pro regulaci tepla v těle, ale také k vylučování nepotřebných látek a udržování vlhkosti kůže. Nadměrné pocení však může každodenní život značně znepříjemnit. Termínem hyperhidróza označujeme stav, kdy se nadměrně tvoří pot, aniž by k tomu byl důvod (pohybová aktivita, vysoká okolní teplota, stres apod.). Provází řadu onemocnění, mezi něž patří i cukrovka. Co může diabetik dělat, aby nepříjemné stavy spojené s pocením eliminoval, přiblížíme v našem článku.



S cukrovkou přímo souvisí problém nadměrného či nedostatečného pocení.
Cukrovka patří k chorobám, které mohou narušit normální pocení, takže se člověk potí příliš mnoho nebo naopak příliš málo.

Dlouhodobě vysoká hladina glukózy v krvi, hyperglykémie, nepříznivě ovlivňuje orgány a tkáně. Mimo jiné je postižena funkčnost nervového systému mluvíme o tzv. diabetické neuropatii. Jedná se o nejčastější pozdní komplikaci cukrovky, která postihuje přibližně polovinu diabetiků (nehledě na konkrétní typ diabetu). Jednou z forem diabetické neuropatie je tzv. autonomní neuropatie, při níž dochází k poškození nervů ovládajících potní žlázy.

Diabetici s dlouhodobě nestabilní krevní hladinou cukru mohou souběžně pociťovat dvě zcela opačné obtíže

Hyperhidróza postihuje především horní polovinu těla (hlavu, krk a trup). Ke zvýšení intenzity pocení v oblasti obličeje a krku dochází velmi často po jídle, proto se tento stav někdy označuje také jako chuťové pocení.

Na druhou stranu dolní polovina těla trpí anhidrózou  vymizením nebo významným snížením tvorby potu. Anhidróza a s ní spojená suchost kůže se týká především chodidel. Ta jsou pak mnohem více náchylná k praskání a vzniku infekcí hrozí tzv. syndrom diabetické nohy.


Dalším důvodem hyperhidrózy může být i příliš nízká hladina glukózy v krvi (hypoglykémie). Pokud hladina glukózy klesne pod určitou mez, tělo začne uvolňovat hormon adrenalin. Ten v organismu navozuje stav pohotovosti s cílem uvolnit zásobní cukr z jater a mimo jiné zvyšuje pocení. Hypoglykémie je závažný stav, který není radno podceňovat. 

Zvláštním příkladem hyperhidrózy způsobené nízkou hladinou glukózy v krvi je noční pocení. Týká se zvláště diabetiků užívajících inzulin nebo antidiabetické léky v tabletách odvozené od sulfonylurey (např. glimepirid nebo gliclazid). Při nočním pocení bývá nejvíce postižena oblast krku.


Možnosti léčby nadměrného pocení

Tipy na zmírnění problémů s pocením:

Ke snížení nadměrného pocení se používají farmakologické i nefarmakologické přístupy. Vedle antiperspirantů s obsahem soli hliníku a přírodních látek je to také lokální aplikace botulotoxinu (lékařské ošetření). V některých případech se podávají léky na předpis ze skupin anticholinergik, betablokátorů, případně antidepresiv. K nefarmakologickým přístupům patří iontoforéza či chirurgické odstranění potních žláz.

Tipy na zmírnění problémů s pocením:

  • Osvojte si léčebný režim, který udrží glykémii v optimálním rozmezí.
  • Udržujte si optimální váhu. Nadváha potíže zhoršuje.
  • Dbejte na osobní hygienu. Používejte antiperspiranty.
  • Noste vhodné oblečení, nejlépe z přírodních materiálů.
  • Použít můžete také speciální vložky proti pocení.
  • Při nadměrném pocení nohou pomohou spreje s účinkem proti pocení, zápachu a plísním. Lze je použít na kůži nohou nebo do obuvi. Alternativou je antimikrobiální zásyp na nohy proti pocení.
  • Vhodným pomocníkem při pocení je i dubová kůra. Lze si připravit koupel (odvar z kůry) nebo ji používat ve formě gelu.
  • Z bylinných preparátů se osvědčuje šalvěj, vyzkoušet můžete čaj či tablety.
  • Snižte spotřebu alkoholu, kofeinu, česneku, kari a kmínu. Mohou být spouštěčem pocení.
  • Snažte se omezit působení stresu v každodenním životě, dopřejte si čas na relaxaci.

Příčinou neobvyklého pocení může být kromě cukrovky i nerovnováha pohlavních hormonů, jiná onemocnění (např. štítné žlázy) nebo vedlejší účinky některých léků. Přestože míra snášenlivosti pocení může být u každého z nás různá, raději nadměrné pocení nepřehlížejte a obraťte se v případě jeho výskytu na lékaře.



Články k tématu Diabetes a pocení

  • V České republice žije v současné době téměř jeden milion diabetiků. Počet nemocných s diagnózou cukrovky se ale rok od roku zvyšuje. Poradíme vám, jak diabetu předcházet, podle jakých příznaků můžete tuto zákeřnou nemoc odhalit a jak s ní případně bojovat.
  • Těhotenská cukrovka vzniká většinou mezi 26.–28. týdnem těhotenství, a přestože po porodu odeznívá, je důležité ji řešit a dodržovat doporučená dietní opatření. Přečtete si, jakou dietu v případě těhotenské cukrovky dodržovat a jakým potravinám se vyhnout.
  • Pitný režim při diabetu

    Pitný režim při diabetu

    · 4 minuty čtení
    Správný pitný režim diabetika je nesmírně důležitý, ale vlastně se u zaléčeného diabetika nijak neliší od vhodného pitného režimu každého člověka se zdravou životosprávou. Pitný režim při cukrovce by měl zahrnovat především pravidelnou konzumaci vody, neslazených čajů či slabých minerálek.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora