Těhotenská cukrovka – jaká je správná diabetická dieta?

11. 1. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 4 minuty čtení
  • DIA

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes vzniká většinou mezi 26.–28. týdnem těhotenství, a přestože po porodu odeznívá, je důležité ji řešit a dodržovat doporučená dietní opatření. Zvýšená hladina glukózy v krvi by totiž mohla mít vážné dopady nejen pro matku, ale i pro nenarozené miminko. Přečtete si, jakou dietu je potřeba v případě těhotenské cukrovky dodržovat a na jaké potraviny je potřeba si dát v tomto období pozor.



Těhotenská cukrovka – co za ní stojí

V České republice se týká asi 3–5 % těhotných žen. Ačkoliv většina žen nepociťuje žádné obtíže, těhotenskou cukrovku je nutné řešit, protože zvýšené hladiny glukózy v krvi mohou být spojeny s komplikacemi jak pro matku, tak pro plod. Z toho důvodu se v rámci těhotenských prohlídek sleduje krevní hladina glukózy a obvykle kolem 24.–28. týdne těhotenství se provede orální glukózový toleranční test, který případnou nerovnováhu v metabolismu glukózy odhalí. Správně vedenou léčbou se hladiny glukózy v krvi srovnají a těhotenství může probíhat stejně jako u žen, které diabetes nemají.

Klíčem k úspěšné léčbě je úprava stravy a přiměřená pohybová aktivita (např. 30 min chůze denně). Kombinace těchto dvou přístupů stačí k úspěšné úpravě hladiny glukózy až v 85 % případů. Jídelníček při těhotenské cukrovce není nic složitého, vychází ze zásad zdravého racionálního stravování. Konkrétní dietní opatření je vhodné nastavit individuálně podle hodnoty body mass indexu (BMI) a životního stylu před otěhotněním.


Těhotenská cukrovka vyžaduje malou úpravu stravy a pohyb

Klíčem k úspěšné léčbě je úprava stravy a přiměřená pohybová aktivita (např. 30 min chůze denně). Kombinace těchto dvou přístupů stačí k úspěšné úpravě hladiny glukózy až v 85 % případů. Jídelníček při těhotenské cukrovce není nic složitého, vychází ze zásad zdravého racionálního stravování. Konkrétní dietní opatření je vhodné nastavit individuálně podle hodnoty body mass indexu (BMI) a životního stylu před otěhotněním.

Hlavní zásadou diabetické diety je snížení celkového glykemického indexu stravy. Tento index vyjadřuje, jakou rychlostí jsou cukry obsažené v potravě přeměněny v trávicí soustavě na glukózu, která se dostane do krevního oběhu. Jinými slovy, čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím vyšší má glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché cukry (mají sladkou chuť), nižších pak složené sacharidy (např. vláknina).

Výživová doporučení

  • Omezte příjem jednoduchých cukrů (bílý cukr, třtinový cukr, med, sirupy). Vysoký glykemický index mají např. sladkosti, sušenky, sladké pečivo, slazené nápoje a džusy, kompotované ovoce, marmelády, müsli, ale také kečup. Čtěte pozorně etikety se složením potravin, kde se uvádí množství sacharidů ve 100 g výrobku. Pokud je množství jednoduchých cukrů více než 5 g ve 100 g výrobku, potravině se vyhněte nebo její konzumaci omezte.
  • Na zvýšení hladiny glukózy v krvi se podílejí též škroby, které jsou obsaženy v bílém pečivu, bramborách, těstovinách nebo knedlících. Vhodné je redukovat rovněž konzumaci pokrmů, které jsou zahušťovány moukou (některé polévky, omáčky).
  • Vhodné jsou polysacharidy kombinované s vlákninou, která trávení škrobu zpomaluje. Jsou obsaženy v potravinách jako luštěniny, celozrnné obiloviny, jáhly nebo pohanka. Z pekárenských výrobků je vhodnější celozrnné a žitné pečivo (nedoslazované karamelem nebo sladem).
  • Bílkoviny a tuky obsažené ve stravě nemají přímý vliv na hladinu krevního cukru a jejich příjem není omezen. Vhodné je vybírat jejich kvalitní zdroje. Do jídelníčku proto zařaďte ryby, vejce, netučné maso, neochucené mléčné výrobky, semínka a ořechy. Z tuků upřednostňujte ty s vyšším obsahem polynenasycených mastných kyselin (zvláště ceněné jsou omega-3 mastné kyseliny). Naopak omezte konzumaci uzenin, salámů, paštik a polotovarů, které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin, soli a konzervantů.
  • Pokud to lze, vyměňte tradiční přílohu za zeleninu. Její výběr je víceméně neomezený, pozor jen na větší množství sladších druhů zeleniny, jako jsou mrkev, zelený hrášek nebo kukuřice.
  • Ovoce je určitě vhodné, ale pouze v jedné až dvou porcích denně (200–300 g). Čerstvé ovoce vcelku je vhodnější než vylisovaná šťáva. li>
  • Z nápojů upřednostňujte vodu a neslazené čaje.

Diabetická dieta není hladovění

Dieta při těhotenské cukrovce nesmí vést k hladovění. Nevylučujte cukry ze svého jídelníčku úplně ani nevynechávejte jídla, protože dítě potřebuje pro svůj vývoj dostatek energie. Zpočátku budete možná muset potraviny odvažovat na kuchyňské váze a kontrolovat obsah sacharidů podle tabulky. Brzy však získáte praxi, najdete si kombinaci jídel, která vám bude vyhovovat, a vše bude jednodušší.

Porodem obvykle hladina cukru klesne na normální hodnoty. Zdravý vyvážený jídelníček a pravidelný pohyb však mohou zůstat součástí vašeho životního stylu i nadále. Odměnou vám kromě dobrého pocitu ze sebe sama bude zdravé tělo, dostatek energie a také nižší riziko rozvoje cukrovky 2. typu v pozdějším věku.

Články k tématu Těhotenská cukrovka – jaká je správná diabetická dieta?

  • Strasti diabetika o Vánocích

    Strasti diabetika o Vánocích

    · 5 minut čtení
    • DIA
    Na diabetiky během Vánoc čeká jedna past vedle druhé. Bramborový salát, řízky, smažený kapr nebo cukroví. Jak zvládnout cukrovku během vánočních svátků či čím nahradit ve vánočním cukroví cukr, vám poradíme v příběhu diabetika Honzy.
  • Diabetes – doporučené a rizikové potraviny

    Diabetes – doporučené a rizikové potraviny

    · 5 minut čtení
    • DIA
    Mnoho lidí si myslí, že diabetici musí ze svého jídelníčku zcela vyloučit sacharidy. Není ale cukr jako cukr. Které typy sacharidů tedy při cukrovce omezit či úplně vynechat a kterých se naopak bát nemusíte? A jak celkově upravit diabetický jídelníček?
  • Diabetická ketoacidóza

    Diabetická ketoacidóza

    · 4 minuty čtení
    • DIA
    Diabetická ketoacidóza je nebezpečná komplikace, která ohrožuje diabetiky v momentě, kdy tělu začne docházet inzulín. Jak je ketoacidóza závažná, jaké varovné signály na ni upozorní a může se jí diabetik stoprocentně vyhnout?