Diabetická noha
Diabetická noha je následek chronické komplikace onemocnění cukrovkou, takzvané diabetické neuropatie. Často má spojitost s nedokrevností tepen dolních končetin. Přidá-li se k těmto problémům ještě infekce, vzniká syndrom diabetické nohy. Jak vážný je tento stav, jak se diabetická noha pozná a existuje účinná prevence? Podrobnosti si můžete přečíst v našem novém článku.
Co je diabetická noha?
Jedná se o defekty na dolních končetinách od kotníku dolů, které jsou způsobeny poruchami cév, nervů a imunity při cukrovce. Projevy obvykle provází infekce. Diabetická noha je jednou z nejčastějších příčin hospitalizace diabetiků, významně snižuje kvalitu života a může vést až k amputaci dolních končetin. Odhaduje se, že syndrom diabetické nohy má 5 % diabetiků a zvýšené riziko jejího rozvoje má 15–25 % diabetiků.
Při diabetu dochází k zánětlivým změnám v cévách a často též ke kornatění cév (ateroskleróze). Zánětlivé změny a ateroskleróza vedou k poruchám prokrvení. Nedostatečně prokrvené tkáně jsou náchylnější k poranění a hůře se hojí.
Vyšší riziko poranění a komplikovanější hojení ran při diabetu je způsobeno vedle narušené funkce nervů a cév rovněž poruchou funkce imunitního systému. Narušení imunity je při diabetu v určité míře přítomno vždy. Pak již stačí pouze drobná nehoda (nesprávně provedená pedikúra, kamínek v botě aj.) a z drobné ranky se vlivem pozdního zjištění a problematického hojení může rozvinout komplikovaný a nehojící se vřed.
Příčiny diabetické nohy
Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi dochází k poškození funkce nervů. Tomuto stavu se říká diabetická neuropatie. Postižení se týká všech typů nervových vláken. Vede ke ztrátě pružnosti kůže (což způsobuje deformity klenby i další změny) a k vyššímu riziku vzniku prasklin. Diabetická neuropatie také způsobuje poruchy citlivosti na tlak, bolest či teplo. Vlivem porušené citlivosti nemusí diabetik o původně drobné rance dlouho vědět.
Cukrovkářská noha a její příčiny v kostce:
- Poruchy nervů (diabetická neuropatie)
- Poruchy cév (zánětlivé změny a ateroskleróza)
- Poruchy imunity
- Drobné poranění
Diabetická noha a její příznaky
K defektu dochází na ploskách nohou nebo na prstech. Stav je provázen oslabením až ztrátou citlivosti na tlak a poruchami vnímání tepla a chladu. Nohy mohou brnět nebo pálit a při chůzi bolet. Porucha funkce nervů může vést k oslabení drobných svalů nohy a též k deformitám prstů, zborcení klenby nohy a změnám tlaků při chůzi. Nohy jsou nadměrně zatíženy v některých typických místech na šlapce, na prstech či v meziprstí (viz obrázek).
Jak vypadá diabetická noha?
Na nohou vznikají kožní poruchy – hyperkeratózy (nadměrně zrohovatělá kůže), otlaky, puchýře, častější mykózy (plísně) a již zmíněné vředy. Vlivem snížené citlivosti mohou být drobné praskliny nebo odřeniny přehlédnuty a snadno napadeny infekcí. Vředy zpočátku vypadají jako drobný defekt, ale postupně se rozšiřují do hloubky a mohou vyvolávat odumírání tkáně a eventuálně proniknout až k samotné kosti.
Diabetická noha a léčba
Léčbu provádí vždy lékař, neboť vyžaduje komplexní přístup. Určí se závažnost kožních defektů a rozsah poškození nervů a cév. Léčba zahrnuje:
- Lokální léčbu rány – odstranění hyperkeratóz a odumřelé tkáně, léčba infekce, podpora hojení, krytí
- Odlehčení končetiny – zmírnění nebo odstranění tlaku pomocí speciální obuvi, ortéz aj.
- Podpora prokrvení nohou – chirurgická léčba, tablety
- Důsledná léčba cukrovky a případných dalších nemocí – vysoký tlak, vysoký cholesterol aj.
- Zanechání kouření
- Další opatření – procvičování, výživa bohatá na bílkoviny aj.
Pro dobrý výsledek hojení je důležitý výběr krytí
Krytí se volí podle velikosti rány, množství sekrece (výtoku z rány) a přítomnosti či nepřítomnosti infekce.
- Suché nebo málo secernující rány – hydrogely (zajistí přirozeně vlhké prostředí v ráně bez tvorby strupů)
- Lehce až středně secernující rány – hydrokoloidní krytí (měkký polštářek reaguje se sekretem z rány a vytváří vlhký ochranný gel)
- Silně secernující rány – vysoce absorpční krytí (tzv. algináty)
- Infikované rány – krytí s aktivním uhlím či stříbrem nebo lokálně působící dezinfekce s jód-povidonem
Základem prevence vzniku diabetické nohy je zvýšená péče o nohy
Dodržováním následujících zásad lze z velké části zabránit rozvoji syndromu diabetické nohy:
- Pravidelně si myjte nohy pomocí šetrného mycího přípravku, který pokožku na nohou nepodráždí a nevysuší. Nohy si pečlivě osušte včetně meziprstí.
- Každý den si prohlédněte nohy, zda nedošlo k jejich poranění. Pro kontrolu špatně přístupných míst, jako jsou plosky, můžete požádat blízkého člověk nebo použít zrcátko. Každé zjištěné poranění včas a důsledně řešte.
- Pečujte o pokožku nohou (s vynecháním prostoru mezi prsty) za pomoci hydratačního krému, které pokožku vyživí a zvláční. Na zrohovatělou kůži využijte krémy s obsahem urey.
- Nehty stříhejte rovně a okraje jemně dopilujte.
- Na odstraňování zrohovatělých míst nepoužívejte ostré nástroje. Vhodnou náhradou jsou keramické škrabky.
- Předcházejte poraněním na nohou – nechoďte naboso (ani doma), noste pohodlnou obuv a dávejte pozor na horké koupele.
- Předcházejte plísňovým onemocněním nohou – dbejte na pravidelnou hygienu, měňte ponožky každý den, noste vlastní přezůvky, používejte dezinfekci obuvi.
- Přítomná plísňová onemocnění včas řešte – za pomoci antimykotických krémů nebo roztoků.
Články k tématu Diabetická noha
Pitný režim při diabetu
· 4 minuty čteníSprávný pitný režim diabetika je nesmírně důležitý, ale vlastně se u zaléčeného diabetika nijak neliší od vhodného pitného režimu každého člověka se zdravou životosprávou. Pitný režim při cukrovce by měl zahrnovat především pravidelnou konzumaci vody, neslazených čajů či slabých minerálek.Proč by si měli diabetici hýčkat své nohy
· 6 minut čteníDiabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?Jídla, která snižují hladinu cukru v krvi
· 7 minut čteníNejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.