Diabetická noha

4. 5. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 5 minut čtení
  • DIA

Diabetická noha je následek chronické komplikace onemocnění cukrovkou, takzvané diabetické neuropatie. Často má spojitost s nedokrevností tepen dolních končetin. Přidá-li se k těmto problémům ještě infekce, vzniká syndrom diabetické nohy. Jak vážný je tento stav, jak se diabetická noha pozná a existuje účinná prevence? Podrobnosti si můžete přečíst v našem novém článku.



Co je diabetická noha?

Jedná se o defekty na dolních končetinách od kotníku dolů, které jsou způsobeny poruchami cév, nervů a imunity při cukrovce. Projevy obvykle provází infekce. Diabetická noha je jednou z nejčastějších příčin hospitalizace diabetiků, významně snižuje kvalitu života a může vést až k amputaci dolních končetin. Odhaduje se, že syndrom diabetické nohy má 5 % diabetiků a zvýšené riziko jejího rozvoje má 15–25 % diabetiků.

Při diabetu dochází k zánětlivým změnám v cévách a často též ke kornatění cév (ateroskleróze). Zánětlivé změny a ateroskleróza vedou k poruchám prokrvení. Nedostatečně prokrvené tkáně jsou náchylnější k poranění a hůře se hojí.

Vyšší riziko poranění a komplikovanější hojení ran při diabetu je způsobeno vedle narušené funkce nervů a cév rovněž poruchou funkce imunitního systému. Narušení imunity je při diabetu v určité míře přítomno vždy. Pak již stačí pouze drobná nehoda (nesprávně provedená pedikúra, kamínek v botě aj.) a z drobné ranky se vlivem pozdního zjištění a problematického hojení může rozvinout komplikovaný a nehojící se vřed.


Příčiny diabetické nohy

Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi dochází k poškození funkce nervů. Tomuto stavu se říká diabetická neuropatie. Postižení se týká všech typů nervových vláken. Vede ke ztrátě pružnosti kůže (což způsobuje deformity klenby i další změny) a k vyššímu riziku vzniku prasklin. Diabetická neuropatie také způsobuje poruchy citlivosti na tlak, bolest či teplo. Vlivem porušené citlivosti nemusí diabetik o původně drobné rance dlouho vědět.

Cukrovkářská noha a její příčiny v kostce:

  • Poruchy nervů (diabetická neuropatie)
  • Poruchy cév (zánětlivé změny a ateroskleróza)
  • Poruchy imunity
  • Drobné poranění

Diabetická noha a její příznaky

K defektu dochází na ploskách nohou nebo na prstech. Stav je provázen oslabením až ztrátou citlivosti na tlak a poruchami vnímání tepla a chladu. Nohy mohou brnět nebo pálit a při chůzi bolet. Porucha funkce nervů může vést k oslabení drobných svalů nohy a též k deformitám prstů, zborcení klenby nohy a změnám tlaků při chůzi. Nohy jsou nadměrně zatíženy v některých typických místech na šlapce, na prstech či v meziprstí (viz obrázek).

Jak vypadá diabetická noha? 

Na nohou vznikají kožní poruchy – hyperkeratózy (nadměrně zrohovatělá kůže), otlaky, puchýře, častější mykózy (plísně) a již zmíněné vředy. Vlivem snížené citlivosti mohou být drobné praskliny nebo odřeniny přehlédnuty a snadno napadeny infekcí. Vředy zpočátku vypadají jako drobný defekt, ale postupně se rozšiřují do hloubky a mohou vyvolávat odumírání tkáně a eventuálně proniknout až k samotné kosti.


Diabetická noha a léčba

Léčbu provádí vždy lékař, neboť vyžaduje komplexní přístup. Určí se závažnost kožních defektů a rozsah poškození nervů a cév. Léčba zahrnuje:

  • Lokální léčbu rány – odstranění hyperkeratóz a odumřelé tkáně, léčba infekce, podpora hojení, krytí
  • Odlehčení končetiny – zmírnění nebo odstranění tlaku pomocí speciální obuvi, ortéz aj.
  • Podpora prokrvení nohou – chirurgická léčba, tablety
  • Důsledná léčba cukrovky a případných dalších nemocí – vysoký tlak, vysoký cholesterol aj.
  • Zanechání kouření
  • Další opatření – procvičování, výživa bohatá na bílkoviny aj.

Pro dobrý výsledek hojení je důležitý výběr krytí

Krytí se volí podle velikosti rány, množství sekrece (výtoku z rány) a přítomnosti či nepřítomnosti infekce.

  • Suché nebo málo secernující rány – hydrogely (zajistí přirozeně vlhké prostředí v ráně bez tvorby strupů)
  • Lehce až středně secernující rány – hydrokoloidní krytí (měkký polštářek reaguje se sekretem z rány a vytváří vlhký ochranný gel)
  • Silně secernující rány – vysoce absorpční krytí (tzv. algináty)
  • Infikované rány – krytí s aktivním uhlím či stříbrem nebo lokálně působící dezinfekce s jód-povidonem

200 ml
4.0
(2)
Vyživuje a chrání pokožku před nepříjemným svěděním.
150 ml
5.0
(1)
Okamžitě neutralizuje nepříjemný zápach bot a ničí bakterie.
100 ml
5.0
(3)
Krém na nohy s ureou, glycerinem a panthenolem k péči o suchou pokožku.
150 ml
Uvolňuje unavené a oteklé nohy a podporuje jejich prokrvení.

Základem prevence vzniku diabetické nohy je zvýšená péče o nohy

Dodržováním následujících zásad lze z velké části zabránit rozvoji syndromu diabetické nohy:

  • Pravidelně si myjte nohy pomocí šetrného mycího přípravku, který pokožku na nohou nepodráždí a nevysuší. Nohy si pečlivě osušte včetně meziprstí.
  • Každý den si prohlédněte nohy, zda nedošlo k jejich poranění. Pro kontrolu špatně přístupných míst, jako jsou plosky, můžete požádat blízkého člověk nebo použít zrcátko. Každé zjištěné poranění včas a důsledně řešte.
  • Pečujte o pokožku nohou (s vynecháním prostoru mezi prsty) za pomoci hydratačního krému, které pokožku vyživí a zvláční. Na zrohovatělou kůži využijte krémy s obsahem urey.
  • Nehty stříhejte rovně a okraje jemně dopilujte.
  • Na odstraňování zrohovatělých míst nepoužívejte ostré nástroje. Vhodnou náhradou jsou keramické škrabky.
  • Předcházejte poraněním na nohou – nechoďte naboso (ani doma), noste pohodlnou obuv a dávejte pozor na horké koupele.
  • Předcházejte plísňovým onemocněním nohou – dbejte na pravidelnou hygienu, měňte ponožky každý den, noste vlastní přezůvky, používejte dezinfekci obuvi.
  • Přítomná plísňová onemocnění včas řešte – za pomoci antimykotických krémů nebo roztoků.

Články k tématu Diabetická noha

  • Nutella z tvarohu

    Nutella z tvarohu

    · 1 minuta čtení
    • DIA
    Pravé lískooříškové čokoládové krémy jsou pro diabetika něco jako jízdenka na hyperglykemii. Když si ale dáte tu práci a trošku recept „poladíte“, klidně si jednou za čas můžete k snídani dopřát celozrnné pečivo s „nutellou“.
  • Dýňovo-ořechové kuličky

    Dýňovo-ořechové kuličky

    · 2 minuty čtení
    • DIA
    Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.
  • Cizrnovozelné kari

    Cizrnovozelné kari

    · 1 minuta čtení
    • DIA
    Lehký a zdravý oběd, který provoní byt, hraje barvami a „šetří“ vaši cukrovku.