Jak chránit děti před sluníčkem?

17. 1. 2021 · 9 minut čtení

První jarní sluníčko každému z nás připomíná, že je čas na opalovací přípravky. O to naléhavěji, pokud jste rodiče. Jak zajistit, aby byly děti dostatečně chráněné a zamezilo se nežádoucím účinkům slunečního záření?



Jak chránit děti před sluníčkem?
Děti 2 let by na slunci měly pobývat co nejméně, ani starší děti by na něm neměly zůstat mezi 11. a 15. h.

Co všechno ovlivňují sluneční paprsky?

Slunce není jenom nepřítel. Sluneční záření ovlivňuje naše vnitřní biorytmy a často i momentální náladu a sluneční paprsky nám umožňují tvořit si vitamin D, který hraje důležitou roli v přirozené obranyschopnosti našeho těla proti nejrůznějším infekcím. Zcela se vzdávat hřejivého doteku slunečních paprsků není nutné, snad s výjimkou miminek do 1 roku, která by se měla přímému slunci opravdu vyhnout.

V dnešní době už víme, že sluneční paprsky mají také negativní a trvalý vliv na zdraví naší pokožky. Pokožka má jen omezené regenerační schopnosti, každé spálení si dlouho pamatuje a důsledky nadměrného a nechráněného slunění se projevují za 20, možná 30 let.

Speciální ochranu pak vyžaduje pokožka dětí. Kůže kojenců a dětí do 3 let je tenčí, propustnější a nemá plně vyvinutý obranný systém, proto sluneční záření prostupuje hlouběji do pokožky. Zkrátka dětská kůže nemá takové bariérové funkce jako kůže dospělého člověka. U dětí dochází při pobytu na slunci mnohem častěji k přehřátí organismu, dehydrataci, podráždění pokožky, spálení nebo sluneční vyrážce. U malých dětí je navíc spálení kůže závažným rizikovým faktorem rozvoje melanomu (zhoubného nádoru kůže) v dospělosti.


Jak děti chránit před účinky slunečního záření?

Během slunečních dní, kdy teploty dosáhnou vysokých teplot, dbejte u vašich dětí na dostatečný pitný režim a k pití je aktivně pobízejte (popř. více kojte), aby se nepřehřály. Zároveň je třeba děti chránit, a to především vhodným oděvem, pokrývkou hlavy, popř. slunečními brýlemi, ale také dětskými krémy s UV filtry.

Děti do 1 roku by se neměly vystavovat slunečnímu záření vůbec. Děti do 3 let pouze minimálně.

Pokud musíte s malým dítětem na slunce, je důležité ho chránit oděvem, pokrývkou hlavy, dostatečným pitným režimem a opalovacím přípravkem s ochranou SPF 50+.

U dětí do 3 let se obecně doporučují opalovací přípravky s minerálními (fyzikálními) filtry, které je vhodné používat na části těla, které nejsou kryty oděvem. Minerální filtry záření odrážejí a rozptylují. Nevstřebávají se do pokožky a zůstávají na jejím povrchu. Jsou doporučovány především u dětí, ale i u atopiků, imunosupresivních pacientů a osob, u kterých se po slunění vyskytuje sluneční vyrážka. Navíc minerální filtry chrání ihned po aplikaci (nemusíte čekat 20–30 minut jako u chemických filtrů, než se vstřebají do pokožky) a obvykle mívají i vyšší voděodolnost. Minerální filtry však mají též své nevýhody – hůře se roztírají, zanechávají bělavý film a mohou zanášet a ucpávat póry. 

Pro děti je možné použít i vybranou opalovací dermokosmetiku s chemickými UV filtry, které UV záření pohlcují, nejlépe však SPF 50+. Počítejte s tím, že krém se musí aplikovat až 30 minut před pobytem na sluníčku, aby se stihl vstřebat do pokožky a plnil správně svou ochrannou funkci. Přibližně po 2 hodinách, zejména při koupání, je vhodné se znovu namazat.


Ochrana před sluncem pro vaše děti by měla obsahovat ideálně faktor 50+.
Pro citlivou dětskou pokožku jsou vhodné opalovací přípravky s minerálními filtry.

Další tipy pro maminky a malé děti:

Po pobytu na slunci je důležité ošetřit pokožku přípravkem po opalování, a to i v případě, že nejeví známky začervenání ani poškození. Pakliže jste pobyt na slunci přeci jenom přehnali, doporučujeme ošetření speciálními přípravky, které přispívají k celkovému zklidnění pokožky.

Těhotenství a opalování

V těhotenství je pokožka citlivější a náchylnější ke spálení. Dochází k četným hormonálním změnám, které jsou zodpovědné mj. za změny stavu pleti. Pleť je náchylnější k hyperpigmentaci (často se objevují velké žluté nebo žlutohnědé skvrny – především v obličeji), akné, atopii i zčervenání. Sluneční záření může tyto změny ještě umocňovat, proto se doporučuje používat během těhotenství přípravky s SPF 50+, aby se těmto potížím předešlo. I přes použití opalovacího přípravku a dodržování zásad pobytu na slunci by se každá těhotná žena měla vystavovat slunečním paprskům jen s opatrností a dbát na dostatečnou hydrataci, protože v těhotenství může dojít k přehřátí daleko snadněji. Také je žádoucí věnovat zvýšenou pozornost partiím, kde se kůže více napíná, i tehdy je totiž náchylnější ke spálení, nikdy tedy nezapomeňte důkladně namazat těhotenské bříško, ale také dekolt.



    Obecné zásady pobytu na slunci

    Používejte opalovací přípravky a před sluncem se chraňte každý den. Pokožku chraňte i ve stínu, a to i když je pod mrakem. Pobývejte na přímém slunečním záření maximálně 4 hodiny (děti vůbec). Vyhýbejte se slunění v době mezi 11. a 15.hodinou, kdy je sluneční záření nejintenzivnější. Oči chraňte slunečními brýlemi s UV filtrem a používejte pokrývku hlavy a volný oděv. Dodržujte dostatečný pitný režim. Pokud se vám stane, že se spálíte, nevystavujte spálenou pokožku několik dní slunci. Více informací k bezpečnému slunění jsme pro vás připravili v naší Letní škole opalování.  Děti do 1 roku slunci nevystavujte vůbec, děti do 3 let minimálně. Více o bezpečném letním cestování s dětmi najdete v našem článku na Dr. Max BABY.



    Články k tématu Jak chránit děti před sluníčkem?

    • Přehledné informace k očkování dětí

      Přehledné informace k očkování dětí

      · 7 minut čtení
      Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
    • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.
    • Jak pečovat o pokožku miminka

      Jak pečovat o pokožku miminka

      · 9 minut čtení
      Pokožka miminek se po narození stále vyvájí a vyžaduje pravidelnou péči, která zajistí intenzivní hydrataci a její ochranu. Důležité je proto používat šetrnou kosmetiku určenou pro nejmenší děti, která pokožku miminek nepodráždí, ale naopak zklidní a vyživí.