Jak na: Cestování s malými dětmi

20. 1. 2021 · 3 minuty čtení

Zapářka v dětské autosedačce, nachlazení z klimatizace, opruzeniny a neutichající pláč během cesty. Nic z toho rozhodně nechcete. Jak tomu předejít? Jak se připravit před cestou a jaká opatření přijmout během cesty? 



Před cestou v zimě i v létě

Na cestování, mluvíme-li například o jízdě autem delší než hodinu, už je třeba se připravit. Malé děti, zejména miminka, ještě nemají zcela dovyvinutou schopnost termoregulace a v autosedačkách typu vajíčko může bohužel snadno dojít k zapaření. Dokonce i v zimě. Pokud je to jen trochu možné, nastartujte auto pár minut před vyjetím a nastavte v něm přijatelnou teplotu. V zimním období můžete tento krok vynechat a po pár kilometrech cesty, až se auto vyhřeje, prostě někde zastavit a děťátko svléknout z nejteplejších vrstev.

V létě, zejména v parných tropických dnech, už je to naprosto nezbytné. V autě zaparkovaném na slunci teploty šplhají běžně nad 50 °C a nepomůže ani krátké vyvětrání. Rozpálené auto vždy předem vychlaďte klimatizací. Před cestou připevněte do zadních bočních oken stínidla, ať už ta konvenční, která koupíte například na čerpací stanici, nebo látkovou plenu, kterou přivřete do okna.

Dítě oblečte na delší cestu do oblečení z přírodních vláken, nejlépe bavlněných, nebo bambusových. Vždy vaši ratolest před cestou přebalte a naneste krém proti opruzeninám. Očekáváte-li opravu vysoké teploty, krém naneste i do klasických zapářkových oblastí, jako jsou krk nebo podpaží.


Opatření během cesty

Pokud cestujete v horkých dnech, po nástupu malého cestujícího vždy zkroťte klimatizaci. Snažte se nalézt nejnižší možný rozdíl mezi venkovní teplotou a vnitřní tak, aby se v autě ještě dalo existovat. Někdy je to těžký oříšek. Když venkovní teplota ve městě atakuje 35 °C, snesitelný rozdíl teplot je i celých 10 °C. Přesto se o to pokuste a nenechte nikdy teplotu klesnout pod 21 °C, to už by byl pro malý organismus příliš velký šok, jakkoli by v autě bylo v tu chvíli příjemně.

Pitný režim na cestách

I plně kojenému dítěte na delší cestu v horkém počasí připravte sterilizovanou láhev s převařenou kojeneckou vodou. Starším dětem, které již běžně pijí další tekutiny, samozřejmě také.

Pravidelné zastávky

Cesta se vám jistě prodlouží, ale bude mít menší následky. Najděte vždy hezké stinné místo, dítě vyndejte, pochovejte, přebalte, případně převlečte do suchého oblečení. I vy sami oceníte protažení končetin a trochu čerstvého vzduchu.


Kontrolujte spící dítě

Může si pokojně spinkat, ale přitom se může pořádně potit nebo mít ručičky studené jako led. Průběžně kontrolujte, zda děťátko nejeví známky přehřívání nebo zda není jeho pokožka na povrchu studená.

Nikdy nenechávejte dítě v zaparkovaném autě

Během několika minut se teploty v autě šplhají k 50 °C. I když necháte otevřená okénka, teplota bude vysoko nad 30 °C. Ponechat děti bez dozoru v autě – byť jen na krátkou dobu – může být smrtelné. Nezapomeňte, že tělesná teplota dítěte stoupá třikrát až pětkrát rychleji než teplota dospělého.
S otevřenými okénky si navíc zaděláváte na bezpečnostní riziko – krádež věcí z vozu, krádež samotného vozu, nebo snad dokonce únos dítěte. 
Je to někdy nepraktické, tahat se kvůli pár minutám s dítětem v náručí, ale vždy berte miminko ze zaparkovaného auta s sebou. Nikdy neriskujte.

Plánujte vždy trasy s ohledem na dítě, často je lepší jet na noc. Nejdůležitější je dítěti po celou dobu cesty věnovat zvýšenou pozornost, všímat si jeho reakcí a následně se jim přizpůsobit. 


Přejeme vám šťastnou cestu bez útrap!
V horkých dnech také nezapomínejte na úpravu pitného režimu! Mají dostat vodu i plně kojené děti a kolik tekutin by mělo vypít roční dítě? Přečtěte si v našem článku zde.