Omrzliny – jak se projeví na kůži a jakou zvolit první pomoc?

19. 1. 2024 · 4 minuty čtení

Omrzliny jsou nepříjemným a bolestivým zimním poraněním, které může mít vážné následky. Jejich riziko nečíhá pouze na horolezce a odvážné horaly, v mrazivém počasí mohou totiž vzniknout během několika minut i při běžných zimních aktivitách. Jak omrzliny nepodcenit a co dělat, když se objeví?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Omrzliny – jak se projeví na kůži a jakou zvolit první pomoc?

Co je to omrzlina?

Omrzlina označuje poškození kůže, které vznikne působením velmi nízkých teplot, zpravidla pod bodem mrazu. Může se však objevit i při teplotách nad nulou, pokud je přítomný silnější vítr a vyšší vlhkost vzduchu. Důvodem vzniku omrzliny je zúžení cév v okrajových částech těla, kterým se organismus snaží šetřit energii potřebnou pro udržení tepla v životně důležitých orgánech. Zúžení cév na periferii těla omezí prokrvení, a tím i výživu zde přítomných tkání. Postiženy bývají zejména ušní boltce, nos, prsty u rukou a prsty nohou, kde je jen tenká vrstva tuku. 

Stupně omrzlin

Prvními příznaky blížících se omrzlin jsou červené skvrny a pocity trnutí či pálení kůže. Omrzlina se vyvíjí v průběhu několika hodin nebo dnů (i po případném ohřátí zasažené oblasti).

Závažnost se dělí do 4 stupňů:

1. stupeň – zčervenání, citlivost/bolest, otok
2. stupeň – kůže s výraznějším otokem, tvorba puchýřů/skvrn
3. stupeň – modročerné zbarvení kůže
4. stupeň – černohnědé zbarvení kůže
Proč jsou omrzliny nebezpečné?
Omrzliny mohou způsobit trvalé poškození zasažených oblastí a v extrémních případech mohou vést k odumření tkáně, a mohou být dokonce důvodem amputace. Proto je nutné omrzlinu začít co nejdříve ošetřit a zahájit léčbu.

Omrzliny a první pomoc

Omrzlinu je nutné začít ošetřovat co nejdříve, jak jen to umožňují okolní podmínky. Zároveň je nutné kompenzovat, nebo alespoň omezit celkové podchlazení organismu.

  • Sucho. Základem je vyměnit vlhké oblečení za suché. Nohy v mokrých ponožkách ztrácejí teplo až 25x rychleji, než když jsou v suchu.
  • Teplo. Co nejrychleji se přesuňte do tepla, nebo alespoň do závětří. Omezte přímé tření poškozené tkáně. V případě rizika vzniku omrzlin na prstech rukou si dejte ruce do podpaží. Nechoďte na omrznutých nohou. Pozvolně zahřejte končetiny v lázni s teplou vodou do 40 °C. V případě závažnějšího omrznutí je vhodné přidat do vodní lázně dezinfekci. Na omrzlý obličej si přiložte teplý obklad. Nezahřívejte však omrzlou kůži u přímého zdroje tepla.
  • Omrzliny překryjte sterilním obvazem (nestahujte), aby se předešlo vzniku následné infekce. Na narušenou pokožku následně pravidelně nanášejte regenerační krém.
  • K tlumení bolesti můžete užívat léky proti bolesti.
  • Důležité je zvýšit konzumaci tekutin, ideální jsou teplé, sladké nealkoholické nápoje.
  • Ke správnému fungování pokožky je důležitá i pestrá a vyvážená strava s dostatkem vitaminů a minerálů, např. vitamin A, biotin, niacin, riboflavinči zinek.
Kdy k lékaři?
Lehké omrzliny (1. a 2. stupeň) lze obvykle zvládnout samoléčbou. Ošetření závažnějších omrzlin (3. a 4. stupeň) patří do rukou lékaře. Jak dlouho se hojí omrzliny, záleží na jejich závažnosti, následně poskytnuté péči, ale také na přítomnosti přidružených onemocnění.
Prevencí omrzlin je také důkladné ošetření obličeje a rtů.
Při pobytu v mrazivých podmínkách nezapomeňte na ochranu obličej a rtů. Vhodné jsou např. zimní krémy, tzv. cold creams a výživné balzámy na rty.

Jak předcházet omrzlinám?

Sledujte předpověď počasí
Vyberte pečlivě vhodné oblečení
Dostatečně pijte a jezte výživná jídla.
Obličej chraňte krémy s vyšším obsahem tuku.
Při chladové terapii dodržujte správný postup.
Udržujte ve správné kondici svůj oběhový systém.

Omrzlina je místní poškození kůže až hlubších vrstev, které vzniklo intenzivním působením chladu. Výrazný vliv má i silný vítr, vlhkost, nedostatečné oblečení a svůj podíl sehrávají i faktory na straně dotyčné osoby, jako je věk, míra hydratace a zasycení nebo přítomné nemoci. Přítomnou omrzlinu ošetřujte zavčas a důkladně, aby nedošlo k rozvoji trvalých poruch. S těžšími stavy se neprodleně obraťte na lékaře. Při léčbě myslete v první řadě na teplo a sucho. Důležité je v zasažených místech zabránit rozvoji infekce, podpořit její regeneraci, dostatečně pít a zajistit tělu kvalitní jídelníček.


Články k tématu Omrzliny – jak se projeví na kůži a jakou zvolit první pomoc?

  • Absces – příznaky a léčba

    Absces – příznaky a léčba

    · 8 minut čtení
    I drobná ranka si zaslouží naši pozornost. Za nepříznivých okolností se může stát branou pro bakteriální infekci. Hrozí vznik abscesu, což je dutina vyplněná hnisem, která se mimo jiné projevuje otokem a silnou bolestí. Jak poznáte absces? Zajímá vás, jak se léčí? Co dělat, pokud absces praskne? A lze této zdravotní komplikaci předcházet?
  • Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    Gilbertův syndrom – příznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Gilbertův syndrom je celoživotní dědičná porucha metabolismu žlučového barviva bilirubinu v krvi. Nevyžaduje však naštěstí léčbu, jelikož nepředstavuje výrazné zdravotní riziko. Jak Gilbertův syndrom poznat, jak je častý a lze mu nějakým způsobem předejít? Podrobnosti se dozvíte v našem článku.
  • Jak postupovat při spálení pokožky

    Jak postupovat při spálení pokožky

    · 7 minut čtení
    Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora