Rakovina kůže – příznaky, diagnostika a léčba

29. 7. 2023 · 8 minut čtení

Rakovina kůže zaujímá v žebříčku nádorových onemocnění dlouhodobě přední příčky. Tomuto onemocnění lze přitom z veké míry předcházet. Jaké jsou příznaky rakoviny kůže a co může přispět k jejímu rozvoji? Které projevy na kůži by vás měly na nebezpečí upozornit, kdy vyhledat dermatologa a i jak se kožní nádory léčí, vám vysvětlíme v našem článku. 

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Rakovina kůže – příznaky, diagnostika a léčba

Rakovina kůže – jak jsou na tom Češi?

Češi jsou ve výskytu zhoubného melanomu vysoko nad evropským průměrem. V 75 % se v Česku setkáváme s karcinomem bazálních buněk pokožky (bazaliomem), který mívá naštěstí dobrou prognózu, protože roste pomalu a metastázuje zřídka. Výrazně méně často se v kůži rozvine karcinom melanomových buněk, tzv. melanom, ten však představuje jedno z nejzákeřnějších nádorových onemocnění. Výskyt kožních nádorů včetně melanomu však bohužel rok od roku narůstá.

Související kategorie produktů:

Jaké jsou příznaky rakoviny kůže?

Při rakovině kůže dochází k abnormálnímu růstu kožních buněk. Projevy rakoviny kůže mohou nabývat vícero podob. Lze shrnout, že jakékoliv změny na kůži mohou představovat riziko, a neměly by proto být podceňovány. Rakovina kůže se může projevit jako:

  • nově vzniklá kožní znaménka
  • změna vzhledu stávajících znamének
  • nově vzniklé růžové, červené nebo hnědé ploché skvrny
  • uzlíky nebo výstupky (perleťový nebo voskový vzhled; nejčastěji na hlavě nebo krku)
  • skvrny, které vypadají jako jizvy
  • puchýřky s krustou, které mají uprostřed prohlubeň a často krvácejí
  • ranky, které se pravidelně vracejí
  • hrubé či šupinaté léze, které mohou svědit, krvácet nebo vytvářet krustu

Rizikové faktory pro rozvoj kožních nádorů

  • vyšší věk
  • výskyt kožních nádorů v rodině
  • nízký fototyp (I, II) – lidé se světlou pletí (která se na slunci lehce spálí), světlými vlasy (blond, zrzavé), modrýma nebo zelenýma očima
  • nadměrné vystavení se UV záření (opalování se na slunci, práce na zahradě, solária aj.)
  • snížená funkce imunitního systému – např. při autoimunitním nebo nádorovém onemocnění, při užívání imunosupresiv (např. po transplantaci)
Žena s nízkým a vysokým fototypem pleti a ohrožení vznikem rakoviny kůže.
Vliv na riziko vzniku melanomu má barva očí a vlasů, ohroženější jsou lidé s nízkým fototypem I a II.*

Druhy kožních nádorů

  • Melanom (5 % kožních nádorů)
    Vzniká z pigmentových buněk pokožky (melanocytů). Hlavním rizikovým faktorem je opakované spálení od sluníčka, a to i v dětství. Ve většině případů je vzhled melanomu ve srovnání s ostatními znaménky na kůži odlišný (melanom bývá větší a nepravidelnější). U mužů se často vyskytuje na hrudníku nebo zádech, u žen na dolních končetinách. Včasně zachycená stádia jsou poměrně dobře léčitelná, nicméně melanom má tendence metastazovat (především do jater a plic). Při pozdním odhalení často proto je tato rakovina kůže smrtelná. O melanomu si můžete přečíst v našem dalším samostatném článku.
  • „Nemelanomové“ kožní nádory (95 % kožních nádorů)

1. Bazocelulární karcinom (bazaliom) je nejběžnější formou rakoviny kůže na obličeji, resp. hlavy a krku v dospělosti, a je zároveň nejčastějším nádorem vůbec. Vzniká z buněk spodní vrstvy pokožky, roste pomalu a zřídkakdy metastazuje. Může však poškodit až znetvořit okolní tkáně (včetně kostí a chrupavek). Začínající bazaliom obvykle vypadá jako skvrna nebo pupínek. Není výrazně zbarvený, ale má typický perličkovitý okraj a větvičkovitě rozšířené cévy. Pupínky nebo uzlíky později směrem od středu k okraji vředovatí.

2. Spinocelulární kacinom (spinaliom) vzniká z dlaždicovitých buněk, které se nacházejí ve svrchní vrstvě pokožky. Kromě UV záření je pro vznik spinaliomu riziková i infekce virem HPV nebo kouření. Kožní forma spinaliomu se často rozvine ze zrohovatělého projevu na kůži, který vzniká jako reakce na nadměrné a dlouhodobé opalování a který označujeme jako aktinická keratóza. Spinaliom roste rychleji než bazaliom a může metastazovat do okolních lymfatických uzlin. Bývá poměrně běžnou rakovinou kůže na nose, případně dalších kožních oblastech, která jsou vystavena slunečnímu záření nejvíce.

3. Karcinom z Merkelových buněk, Kaposiho sarkom nebo dermatofibrosarkoma protuberans jsou další, méně časté kožní nádory.

Diagnostika a léčba

Dermatolog provádí detailní vyšetření kůže pomocí epiluminiscečního dermatoskopu, což je speciální lupa umožňující podrobnější vyšetření hlubších vrstev znaménka nebo léze. K běžným diagnostickým metodám patří i biopsie s následným histopatologickým vyšetřením.

Základním léčebným postupem u všech typů kožních nádorů je chirurgické odstranění s dostatečným ochranným přesahem do zdravé tkáně. Další postup záleží na výsledku histologického vyšetření. Pokud není chirurgické odstranění možné, dostupné jsou i další možnosti léčby:

  • kryoterapie (tekutý dusík)
  • masti s cytostatikem
  • laserová ablace
  • kyretáž v kombinaci elektrokauterizací
  • fotodynamická léčba
  • radioterapie
  • biologická léčba
  • imunoterapie

Prevence

Důsledná a dlouhodobá ochrana kůže před slunečním zářením je nejdůležitějším opatřením, který pro sebe můžete udělat, abyste u sebe v budoucnu snížil(a) riziko rozvoje kožních nádorů včetně obávaného melanomu.

Preventivní vyšetření kůže u dermatologa jednou ročně je nejvhodnějším způsobem, jak podchytit případné kožní změny včas. Preventivní vyšetření není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění, některé pojišťovny na ni však přispívají v rámci svých preventivních programů.

Rakovina kůže - samovyšetření - test

Pravidelně si kontrolujte svá znaménka. Metoda se označuje jako ABCDE test a využívá optického zhodnocení všech přítomných znamének.

  • A (asymetry) – asymetrické, nepravidelné znaménko
  • B (boundary) – nejasná, rozpitá hranice znaménka
  • C (color) – zbarvení není jednolité, lze pozorovat více než jednu barvu
  • D (diameter) – průměr znaménka je větší než 6 mm
  • E (evolution) – velikost, tvar nebo barva se v průběhu doby měn

Pokud zpozorujete u některého znaménka na těle dvě nebo více výše uvedených charakteristik, navštivte dermatologa. V takovém případě je vyšetření plně hrazeno z vašeho zdravotního pojištění.

Zásady pobytu na slunci

  • Na přímém slunci zůstávejte maximálně 4 hodiny. Vyhýbejte se slunění v době, kdy je sluneční záření nejintenzivnější (tzn. mezi 11. a 15. hodinou).
  • Používejte pokrývku hlavy, volný oděv a sluneční brýle s UV filtrem.
  • Používejte opalovací přípravek s vysokým SPF, který je vhodný pro Vaši pleť (typ pleti, citlivost, alergie). Nanášejte jej v dostatečné vrstvě 30 minut před pobytem na slunci, aplikaci opakujte po dvou hodinách nebo po vykoupání či zpocení při sportu.
  • Děti do 1 roku slunci vůbec nevystavujte a děti do 3 let minimálně.
  • Po pobytu na slunci je pokožka vysušená, citlivá, náchylná k podráždění. Ke zklidnění a hydrataci používejte přípravky po opalování, např. s obsahem panthenolu.
  • Pokud se spálíte, nevystavujte spálenou pokožku několik dní slunci.
  • V průběhu celého dne dostatečně pijte.

Podrobně se zásadám pobytu na slunci, výběru a použití opalovacích přípravků a péči o pleť věnujeme v článku Škola opalování.

Mnozí lidé rizika spjatá se slunečním zářením stále podceňují. Po spálení pokožky totiž nemusí dojít k žádným přetrvávajícím projevům, prodleva může trvat třeba i 20 let. Imunita pokožky poškozené buňky opravuje nebo zničí, ale i její schopnost je omezená a v průběhu let může dojít k jejímu vyčerpání a k zahájení nekontrolovaného dělení buněk, tedy k rozvoji kožního nádoru. Chraňte svou pokožku před působením UV záření dodržováním zásad „bezpečného pobytu“ na slunci. Pravidelně si prohlížejte pihy a další znaménka na těle a v případě, že objevíte změny v jejich vzhledu, navštivte raději kožního lékaře. Přičiňte se, aby slunce zůstalo vždy jen vaším přítelem.

 


Články k tématu Rakovina kůže – příznaky, diagnostika a léčba

  • Alergie na slunce

    Alergie na slunce

    · 3 minuty čtení
    Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.
  • Pásový opar – příznaky a léčba

    Pásový opar – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Pásový opar (odborně herpes zoster) je nepříjemné a bolestivé virové onemocnění, které může postihnout každého, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Vir, který je způsobuje, totiž v těle zůstává v tzv. „spící“ formě a může se za určitých okolností probudit. Jak se pásový opar projevuje a jak se léčí?
  • Jak ošetřit puchýře?

    Jak ošetřit puchýře?

    · 7 minut čtení
    Puchýře, otlaky či mozoly vznikají nejčastěji v důsledku nevhodné obuvi či kloubních deformit na chodidlech. Svou roli hraje důležitou i délka pobytu v dané obuvi, tření i nadměrné pocení. Nejčastěji vznikají puchýře na chodidlech, a to na patě a na prstech u nohou.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora