Alergie na slunce

17. 6. 2018 · 3 minuty čtení
Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.

Co je to „alergie na sluníčko“?

Alergie na sluníčko je běžně používaný výraz pro nežádoucí reakci kůže na UV záření. Lékaři tento stav označují termínem „polymorfní světelná dermatóza“, tedy zánět kůže vyvolaný světelným zářením. Na rozdíl od běžného spálení od sluníčka, které se projevuje zarudnutím a následně postupným odlupováním poškozené svrchní vrstvičky kůže, se alergie na sluneční záření projevuje zejména výsevem drobných pupínků či puchýřků. Při závažné alergii se mohou jednotlivá ložiska slévat ve větší oteklé plochy. Příznaky se objevují po několika minutách až hodinách po oslunění, nejčastěji na pažích, v obličeji a patrně nejběžněji v oblasti dekoltu.

Proč lidé trpí alergií na slunce?

Ani odborníci nemají 100% jasno, proč někteří lidé na sluneční záření reagují tak citlivě. V určitých případech může hrát roli dědičnost. Sluneční alergie může být způsobena užíváním některých léků, používáním kosmetických přípravků anebo může souviset s některým onemocněním. Rizikové faktory můžeme shrnout takto:

  • Aplikace některých látek na kůži. Alergie na slunce se může projevit poté, co jste si na kůži před pobytem na slunci nanesli např. parfém, desinfekční prostředek, repelent, tělové mléko apod. Alergickou reakci mohou překvapivě vyvolávat i některé složky běžných přípravků na opalování.
  • Užívání léků. O celé řadě léků je známo, že při jejich užívání je třeba vyhýbat se sluníčku. Jsou to např. některá antibiotika (tetracyklin), sulfonamidy nebo léky proti bolesti např. ketoprofen. Vždy si přečtěte příbalový leták, zda se při užívání léku smí na sluníčko.
  • Jiný kožní problém. Pokud trpíte jinými kožnímu problémy, existuje větší riziko, že se u vás projeví alergie na sluníčko.
  • Alergie na sluníčko v rodině. Má-li alergii na slunce někdo z vašich přímých příbuzných, může se projevit i u vás.

Mám opravdu alergii na slunce?

Na tuto otázku vám odpoví kožní lékař. Má k dispozici několik testů, které mu s určením diagnózy pomohou. Nejběžnější je tzv. fototest, kdy lékař pomocí speciální UV lampy zjistí, jak přesně vaše kůže reaguje na UV záření.

Lze alergii na sluneční záření předcházet?

Ano, zde jsou naše jednoduché tipy, jak se projevům alergie na slunce vyhnout.

  • Omezte pobyt na přímém slunci. Mezi 10. a 16. hodinou se raději držte ve stínu.
  • Vyhněte se náhlému a dlouhému pobytu na slunci. Na jaře nebo na dovolené pobyt na slunci prodlužujte postupně. Vaše kůže se lépe přizpůsobí.
  • Noste sluneční brýle a vhodné oblečení. Pamatujte, že tenkými látkami sluneční záření proniká. V obchodech se sportovním vybavením je již možné zakoupit speciální oblečení s ochranným UV faktorem.
  • Používejte kvalitní ochranné krémy na opalování. Aplikaci opakujte každé dvě hodiny, při koupání častěji. Ochranný faktor by měl být nejméně 15, lépe 30.
  • Zvlhčujte pravidelně kůži – správně hydratovaná pokožka je odolnější vůči všem nežádoucím vlivům prostředí, tedy i slunci.

Jak se alergie na slunce léčí?

To záleží na závažnosti příznaků. U lehkých projevů stačí pár dní vyhýbání se sluníčku. U závažnějších případů může lékař předepsat kortikoidy ve formě masti nebo tablet. Sami si můžete v lékárně koupit volně prodejné antihistaminikum (lék proti alergii) nebo kožní přípravek s obsahem panthenolu. Z přírodních přípravků má dobré zklidňující účinky aloe vera.

Pomoci může terapie světlem

Další z možností, jak zmírnit nežádoucí projevy alergie je fototerapie během zimních měsíců. Pod dohledem dermatologa je kůže pravidelně vystavována UV záření. Po takovém „otužování“ je na jaře pak lépe připravená na skutečné sluníčko.


Články k tématu Alergie na slunce

  • Kopřívka - co ji způsobuje?

    Kopřívka - co ji způsobuje?

    · 4 minuty čtení
    Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.
  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    Zánět spojivek – přiznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Hlavním projevem, který upozorní na zánět spojivek, je výrazné zarudnutí očí a hnisavá či vodnatá sekrece z očí. Zánět spojivek (konjunktivitida) je nejčastěji infekčního původu, může ale také souviset s poraněním nebo podrážděním oka či alergií. „Červené oči“ bývají nezřídka také projevem syndromu suchého oka. Zánět spojivek patří mezi nejběžnější postižení oka, a proto by v domácí ani cestovní...