Pásový opar – příznaky a léčba

8. 2. 2021 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 7 minut čtení

Pásový opar (odborně herpes zoster) je nepříjemné a bolestivé virové onemocnění, které může postihnout každého, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Vir, který je způsobuje, totiž v těle zůstává v tzv. spící formě, a kdykoliv se tak může probudit. Jak pásový opar poznat, jaké jsou nejčastější spouštěcí faktory i jakou léčbu vyžaduje, vám poradíme v našem článku.

Pásový opar  příznaky a léčba
Pásový opar se obvykle vyskytuje na jedné straně zad nebo hrudníku, ale může postihnout i jednu stranu obličeje.

Příznaky pásového oparu

K typickým příznakům pásového oparu patří výsev červené vyrážky s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Vyrážka je obvykle uspořádána v pruhu nebo v pásu, zpravidla jen na jedné straně těla. Častým místem výsevu je hrudník a krk, tj. pásový opar na zádech nebo pod prsy, ale ani pásový opar na rukou nebo na nohou není výjimkou. Pokud se vir šíří podél obličejových nervů, objevuje se pásový opar v obličeji a může se objevit i v puse nebo v oku. Výsevu puchýřků na kůži obvykle předchází brnění či bolest v místě budoucího výsevu. Obvykle jsou přítomny i celkové příznaky, jako je bolest hlavy, malátnost a zvýšená únava. Výjimečně postihuje párový opar i vnitřní orgány (vnitřní pásový opar), v takovém případě se projevuje zažívacími obtížemi.

Související kategorie:

Nejčastější komplikace pásového oparu

Mezi nejčastější komplikace pásového oparu patří přetrvávající bolest postižené oblasti. Projevuje se zvýšenou citlivostí na jakékoliv podněty, brněním, palčivou nebo záchvatovitou bolestí. K dalším komplikacím patří bakteriální infekce puchýřků a tvorba jizev. 

Nakažlivost pásového oparu

Nakažlivost pásového oparu je sice nižší než u planých neštovic, nicméně na pozoru by se měli mít lidé, kteří dosud neprodělali plané neštovice a těhotné ženy. Pro přenos infekce musí dojít ke styku s nakaženou kůží a nemocný je infekční po dobu výsevu puchýřků naplněných tekutinou. K rizikovým spouštěcím faktorům patří především oslabení imunity, fyzický i psychický stres, infekční onemocnění, poranění či operace. Více jak 2/3 nemocných jsou lidé starší 50 let, přesto se pásový opar může objevit v každém věku.

Pásový opar u dětí

Pásový opar se může objevit i u dětí, i když to není zcela běžné. Riziko v porovnání s dospělými nad 60 let je 10x nižší. K náchylnějším skupinám patří děti s oslabenou imunitou, děti užívající léky na potlačení imunity a děti, jejichž matka se nakazila neštovicemi v posledních třech týdnech před porodem. Ve všech případech jde o děti, které v mladším věku prodělaly plané neštovice.

Jaký je rozdíl mezi projevy planých neštovic a pásového oparu? 

U neštovic prvotní infekce způsobená virem Varicella zoster jsou puchýřky naplněné čirou tekutinou přítomné kdekoliv na těle. Oproti tomu u pásového oparu druhotné infekce týmž virem se vytvoří puchýřky s čirou tekutinou zpravidla na obličeji nebo na trupu, v pásech nebo pruzích, a více připomínají popáleniny. Ložiska naštěstí nebývají u dětí příliš velká, nejsou tak bolestivá (běžnější je svědění, brnění), dobře se hojí. K doprovodným příznakům patří podobně jako u dospělých teplota, bolest hlavy nebo únava.

Kdy k lékaři, léčba pásového oparu

Léčba pásového oparu patří vždy do rukou lékaře. Velké riziko představuje nemoc pro těhotné ženy a pro osoby s porušenou imunitou a dalšími doprovodnými onemocněními, např. diabetes. 

V léčbě pásového oparu se využívají léky působící proti virové infekci, tzv. antivirotika. Tyto léky na pásový opar jsou ve formě tablet vázány na lékařský předpis. Masti na pásový opar s antivirotiky jsou volně prodejné, jejich efekt je ale jen doplňkový. Při bolesti můžete sáhnout po lécích na bolest s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. K těm je vhodné přidat i vysoké dávky vitaminů skupiny B (B-komplex), které jsou důležité pro normální činnost nervové soustavy. K ošetření puchýřků lze použít tekutý pudr, či ještě lépe hojivé masti (s obsahem zinku), které zmírňují svědění a podporují hojení puchýřků. 

Vyrážka s puchýřky by měla dýchat. Proto ji nijak nepřelepujte, maximálně ji překryjte gázou a noste volné a vzdušné oblečení. Ještě dlouhou dobu po zhojení puchýřků je kůže zranitelnější. Z tohoto důvodu je vhodné ji pravidelně promazávat a také chránit před sluníčkem opalovacími přípravky s vysokou hodnotou SPF, nejlépe SPF 50+.

Režimová a preventivní opatření

Pro hojení kůže je nutná dostatečná hydratace kůže,  k čemuž se hodí termální voda ve spreji bohaté na minerály. Důležitou roli v hojení má i vyvážená strava, ta by měla být bohatá na vitamin C, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Rozhodně je dobré podpořit imunitu, protože pásový opar je příznakem jejího oslabení.

Další možností prevence pásového oparu je očkování. A to buď vakcínou proti planým neštovicím, nebo variantou působící pouze na pásový opar, která je vhodná pro osoby starší 50 let.  



Články k tématu Pásový opar – příznaky a léčba

  • Co pomůže při mykóze nehtů?

    Co pomůže při mykóze nehtů?

    · 3 minuty čtení
    Mykózy jsou infekční onemocnění způsobená plísněmi a kvasinkami. Mykózy nejčastěji postihují kůži, nehty na nohou a u žen pochvu. Vzniku těchto onemocnění napomáhá vlhké prostředí. Mykózy se přenášejí kontaktem s nemocným člověkem nebo používáním společných ručníků a osušek. Velkým rizikem pro přenos mykóz jsou také společné prostory – například bazény, společné sprchy, šatny a posilovny.
  • Jak ošetřit puchýře?

    Jak ošetřit puchýře?

    · 7 minut čtení
    Puchýře, otlaky či mozoly vznikají nejčastěji v důsledku nevhodné obuvi či kloubních deformit na chodidlech. Svou roli hraje důležitou i délka pobytu v dané obuvi, tření i nadměrné pocení. Nejčastěji vznikají puchýře na chodidlech, a to na patě a na prstech u nohou.
  • Svrab – příznaky a léčba

    Svrab – příznaky a léčba

    · 3 minuty čtení
    Svrab patří mezi vysoce nakažlivá infekční onemocnění postihující kůži, které je způsobeno mikroskopickými roztoči. Způsobuje silné svědění a pokud není svrab léčený, může způsobit i nepříjemné komplikace. Jak svrab poznat i jak se ho co nejrychleji zbavit, vám poradíme na následujících řádcích.
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora