Streptokok – příznaky, léčba a prevence

2. 6. 2023 · 6 minut čtení

Streptokoky jsou bakterie, které mohou vyvolat řadu běžných infekcí. Některé nejsou závažné, jiné mohou způsobovat řadu komplikací a některé jsou dokonce život ohrožující. Jaká onemocnění může streptokok způsobit, jak se léčí a je vždy nakažlivý? Dozvíte se v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Streptokok – příznaky, léčba a prevence

Co je to streptokok?

Streptokok (Streptococcus) patří do rodu kokovitých grampozitivních bakterií z čeledi Streptococcacae. Některé bakterie tohoto rodu nejsou nebezpečné a u lidí či zvířat se objevují zcela normálně. Bývají součástí bakteriální mikroflóry kůže i sliznic. Najdeme ale i patologické, tzn. škodlivé druhy těchto bakterií, které vyvolávají nejrůznější onemocnění.

Streptokoky bývají přítomny u mužů i u žen. Najít je můžeme v ústech, hrtanu, na kůži a v respiračním systému. U žen se mohou objevit v pochvě a děloze, což představuje riziko hlavně pro nastávající maminky, u mužů se vyskytují především v močové trubici, moči a ve stolici.

Související kategorie produktů:

Je streptokok nakažlivý?

Streptokok může být přenášen jak nemocnými lidmi, tak i bacilonosiči, kteří nemají žádné příznaky nemoci, ale bakterie roznáší. Nejčastější cesta přenosu jsou kapénky, dále infikované předměty (sklenice, příbory…), líbání a orální sex. Léčba obvykle spočívá v nasazení antibiotik, které se aplikují na základě kultivačního vyšetření. A jak dlouho se streptokok léčí? V nekomplikovaných případech antibiotická léčba trvá obvykle 7-10 dní. Po antibiotické léčbě je vhodné doplnit střevní mikrobitu probiotiky.

Jaké jsou příznaky streptokokové infekce?

Prvním příznakem nemoci způsobené streptokokem bývá horečka, bolest v krku, bolestivé polykání nebo bolest svalů a břicha. Streptokok vyvolává také záněty mandlí a hnisavou angínu (až ve 20 % případů). Na svědomí může mít také zánět středního ucha, zápal plic, spálu, revmatickou horečku nebo záněty ledvin. A kdy člověk začíná být infekční? Inkubační doba streptokokové infekce je 2 až 4 dny.

Nejznámější druhy streptokoků

Mezi nejznámější streptokoky patří Streptococcus pneumoniae, pneumokok, který má za následek zápal plic a může způsobit bakteriální meningitidu u dospělých i u dětí. Streptokok pyogenes je původcem spály či revmatické horečky a stojí za některými infekcemi kůže a dýchacích cest. Streptokok agalactiae způsobuje infekce novorozenců. Miminko se nakazí od matky při průchodu porodními cestami a vznikají tak těžké sepse a meningitidy (často vedoucí ke smrti).

Streptokok u dětí vyvolává často záněty mandlí.
Častým projevem streptokokové infekce u dětí bývá hnisavá angína, která vyžaduje léčbu antibiotiky.

Streptokok u dětí

Streptokok v dětské populaci má různé lokální projevy. U kojenců dochází k zánětu hltanu (faryngitida), u batolat se projevuje rýmou jako při nachlazení, oteklými lymfatickými uzlinami, akutním zánětem středního ucha a vedlejších nosních dutin. Od 3. roku života jsou typickými projevy streptokokové faryngitidy nebo angíny (bolestivý zánět patrových mandlí a hltanu, bolesti krku a při polykání, většinou horečka, bez kašle). U starších dětí se může objevit streptokoková kožní infekce, tzv. impetigo, (kožní infekce postihující povrchové vrstvy kůže) začínající puchýřkem, nakonec s hnisavým strupem. Jak poznat impetigo a další důležité informace k této bakteriální kožní infekci, jsme pro vás zpracovali v samostatném článku. Stejně tak o spále nebo streptokokové angíně se můžete dočíst ve speciálních článcích naší Poradny.

Erysipel – růže

Erysipel neboli růže je akutní streptokokové onemocnění kůže a podkožního vaziva. Původcem je Streptococcus pyogenes. Růže je u dětí méně častá než u dospělých, zato ale mívá závažnější průběh. Nejčastější místa projevu jsou bérce a obličej. Vstupní branou jsou odřeniny, na obličeji trhlinky kolem nosního vchodu nebo v okolí ušních boltců. Dítě má horečku, bolesti hlavy a kloubů, třesavku, může zvracet a je schvácené. V místě vstupu infekce se objeví zarudnutí a otok. Zánětlivá plocha se rozšiřuje do okolí a bývá ostře ohraničená plamenovitými výběžky. Při této nemoci je dítě vždy hospitalizováno a podává se penicilin.

Perianální streptokoková dermatitida

Toto onemocnění se objevuje v oblasti konečníku a vyvolává ho též Streptococcus pyogenes. Infekce bývá zanesena do okolí konečníku z rukou dítěte (kontaminovanými pyogenním streptokokem). Kolem konečníku se objevují ostře ohraničená zarudlá ložiska, která mají sklon k mokvání a tvorbě bělavých povlaků s bolestivými prasklinami. Děti pociťují svědění, defekace je velmi bolestivá, a proto zadržují stolici a mají zácpu. K léčbě se používá perorální penicilin.

Streptokok a těhotenství

Velkým problémem je v tomto ohledu Streptococcus agalactiae. Je přítomen v pochvě těhotných žen až ve 20 % případů. Rodičce nemusí dělat žádné znatelné problémy, novorozenci ale může způsobit vážné komplikace v podobě zápalu plic, zánětu mozkových blan nebo sepse. Aby k infekci nedošlo, kolem 36. týdne těhotenství provede gynekolog vyšetření na přítomnost streptokoka na základě odběru kultivací z pochvy. Pozitivním ženám se během porodu podává antibiotikum v infúzi, které by mělo být zahájeno minimálně tři hodiny před porodem.

Příznaky infekce se v 90 % streptokokových infekcí u novorozenců objeví během prvních 6 dnů života. Mezi tyto příznaky patří chrčení, velmi vysoká nebo velmi nízká teplota, nízký krevní tlak, nízká hladina cukru v krvi, vysoká nebo nízká srdeční frekvence, zrychlené nebo zpomalené dýchání, namodralá barva kůže. Proto je velice důležité v prvních dnech dítě obezřetně sledovat.

Existuje zlatý streptokok?

Zlatý streptokok neexistuje, je mylně zaměňován za zlatého stafylokoka, který nejčastěji žije v nosní dutině. Staphylococcus aureus může způsobit zánětlivá onemocnění krevního oběhu, záněty kůže, onemocnění dolních dýchacích cest, záněty srdečního a trávicího traktu.

Prevence streptokokových infekcí

Pro snížení rizika streptokokových infekcí je vhodné dodržovat základní hygienická pravidla a posilovat imunitní systém. Proti většině streptokoků neexistuje žádné očkování, výjimkou je očkování proti pneumokokům (Streptococcus pneumoniae). Očkování proti pneumokokovým nákazám je dostupné pro děti i dospělé. Zejména senioři a chronicky nemocní lidé by měli o očkování vážně uvažovat.

Články k tématu Streptokok – příznaky, léčba a prevence

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Střevní chřipka – prevence a léčba

    Střevní chřipka – prevence a léčba

    · 6 minut čtení
    Střevní chřipka patří mezi nejběžnější onemocnění dětského i dospělého věku. Obvykle se projevuje nepříjemným průjmem a zvracením, které může provázet i zvýšená tělesná teplota až horečka. Co na střevní chřipku pomáhá a jak toto nepříjemné virové onemocnění co nejrychleji porazit?
  • Spálová angína je akutní zánět krčních mandlí doprovázený kožními příznaky. Tento druh akutní tonzitidy postihuje nejčastěji děti ve věku 5 až 15 let. Co spálovou angínu vyvolává, jak se léčí a jak nemocnému dítěti ulevit od příznaků?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora