Střevní chřipka – prevence a léčba

12. 7. 2021 | Mgr. Radka Grec | 0x · 3 minuty čtení

Střevní chřipka (gastroenteritida, v doslovném překladu zánět žaludku a střev, laicky také žaludeční nebo střevní viróza) patří mezi nejběžnější onemocnění dětského i dospělého věku. Obvykle se projevuje průjmem (více než 3 řídké stolice za den) a zvracením, které může provázet i zvýšená tělesná teplota až horečka.


Nejčastější příčinou střevní chřipky je virová či bakteriální infekce. Střevní chřipka virového původu má obvykle velmi rychlý nástup a celkově i rychlý průběh, trvá cca 1-3 dny. Vyvolávají ji zejména různé adenoviry či rotaviry.

Bakteriální průjem trvá zpravidla déle a častěji jej provází i horečka. Jeho původcem jsou nejčastěji bakterie rodu Salmonela, Campylobacter či E. coli, které lze prokázat pomocí vyšetření stolice.

Jaké jsou příznaky střevní chřipky?

Hlavními příznaky jsou průjem, zvracení a horečka. Ty často provází také bolesti a křeče břicha, nevolnost, nechutenství, celková slabost a malátnost a také bolesti hlavy, kloubů a svalů. Při střevní chřipce dochází ke zvýšeným ztrátám vody až k dehydrataci, což je nebezpečné především u malých dětí a seniorů. Nejen proto se obraťte na lékaře v případě, že průjem během 3 dnů (u kojenců 1 den) neodeznívá, pokud se objeví krev nebo hlen ve stolici či při vysokých horečkách.


Jak se přenáší střevní chřipka?

Střevní chřipkou se můžete nakazit konzumací neomytého ovoce a zeleniny, kontaminovaného či zkaženého jídla, podáním rukou, dotykem kontaminovaných předmětů (toaleta, nákupní vozík, klika dveří) nebo kapénkovou cestou. Inkubační doba střevní chřipky je poměrně krátká, od několika hodin po několik málo dní.

Co pomáhá na střevní chřipku?

Prvním krokem v léčbě střevní chřipky je dostatečný pitný režim (rehydratace) a odpočinek. Pijte po malých doušcích, ale o to častěji. Vhodné jsou různé čaje, minerální vody bez bublinek či iontové nápoje. Ideální volbou je rehydratační roztok (ORS), který pomůže doplnit i potřebné minerály.


V léčbě střevní chřipky se nejčastěji používají adsorbencia, látky, které se nevstřebávají a ve střevě na sebe vážou toxiny, viry i bakterie a odvádí je z těla. Jedná se o diosmektit, přírodní čištěný jíl, či aktivní uhlí (černé uhlí). Jen nezapomeňte, že pokud současně užíváte i jiné léky, podávejte adsorbencia vždy s nejméně 2hodinovým odstupem.

Dále je možné sáhnout po střevních dezinficienciích (např. kloroxin, přípravek Endiaron), které působí proti infekčním bakteriím ve střevním traktu, či na lékařský předpis dostupných střevních antiinfektivech. Tyto přípravky vzhledem k mechanismu účinku působí na bakteriální průjmy. Vhodným doplňkem léků na střevních chřipku jsou probiotika. Pomáhají vyrovnat a obnovit složení přirozené střevní mikroflóry. Ideální je pak jejich kombinace s prebiotiky.

Co jíst při střevní chřipce?

I když nemáte chuť, nezapomínejte ani na jídlo. Ideální jsou lehce stravitelné pokrmy, jako je dušená rýže, dušená mrkev, suchary či piškoty.  Vyhněte se tučným, smaženým a těžko stravitelným jídlům, a to i několik dní po odeznění obtíží.


Preventivní opatření

Hlavní cestou přenosu střevní chřipky jsou naše ruce. Proto bychom neměli zapomínat na jejich pravidelné a důkladné mytí nebo dezinfekci (po toaletě, vždy při příchodu domů, po nákupu, jízdě v MHD). S opatrností také vybírejte, co jíte. Vyhýbejte se prošlým a zejména v létě rizikovým potravinám, jako jsou majonézy, smetanové zmrzliny, neomyté ovoce a zelenina či nedostatečně tepelně zpracované maso. V případě cest do zahraničí pijte pouze balenou vodu a pozor na led v nápojích. Další možností prevence pro děti kojeneckého věku je očkování proti rotavirům, které jsou nejčastějším vyvolávajícím agens průjmů u dětí.

Zdroje:

Možnosti managementu akutního průjmu u dětí. Pediatrie pro praxi 2020

Akutní gastroenteritidy a jejich léčba. Remedia 10/2014

Virové gastroenteritidy, léčba. Interní medicína pro praxi 2013

Články k tématu Střevní chřipka – prevence a léčba

  • Chystáte se odejít z domu, když v tom vás náhle zastaví akutní potřeba navštívit toaletu? Stolice má neobvyklý vzhled a nutkání na stolici je častější než je zdrávo? Nebo naopak méně častá? Příčin takovýchto stavů jistě může být více a ne vždy se je podaří objasnit. Mimo jiné by se však mohlo jednat o tzv. syndrom dráždivého tračníku (angl. irritable bowel syndrome, IBS), který v průběhu života...

  • Pálení žáhy – příčiny a pomoc

    Pálení žáhy – příčiny a pomoc

    · 3 minuty čtení

    Pálení žáhy patří mezi nejběžnější trávicí obtíže. Vyskytuje se nejčastěji, pokud si dopřejeme dobrého jídla a pití více, než je zdrávo. Velmi často trápí také nastávající maminky. V následujícím textu se dozvíte, jak pálení žáhy zamezit a co dělat, aby vás, pokud k něm máte sklony, trápilo co nejméně.

  • Rady pro cestovatele o cestovním průjmu

    Rady pro cestovatele o cestovním průjmu

    · 3 minuty čtení

    Cestovní průjem je nejběžnějším zdravotním problémem na cestách. Čím blíže k rovníku a čím méně civilizovaná země, tím větší je riziko, že vás průjem připraví o pár dní dovolené. Co dělat, aby právě tohle nebyl váš případ a jak postupovat, když přece jen onemocníte?

Mgr. Radka Grec