Svačina pro školáky pokaždé jinak

23. 4. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 9 minut čtení

Třičtvrtě na sedm, rychle zamáčknout budík a vzhůru do každodenního kolotoče povinností kolem dětí. Zalít čaj, nakrájet pečivo, připravit na stůl máslo, sýry a marmeládu. Když konečně přemluvíte ospalé děti, aby se pustily do snídaně a pokračovaly dalšími ranními povinnostmi, musíte ještě vymyslet, co jim dát s sebou na svačinu. Další den s rohlíkem nebo sladkou oplatkou? Zkuste se podívat na naše tipy, jak dětem připravit výživnou svačinu, která jim bude i chutnat.


Svačina pro školáky pokaždé jinak
Správná svačina pomůže dětem doplnit energii a také se vyhnout vyhnout přejídání a mlsání.

Oříšky jsou skvělá svačina

Připravte si malou dózu a namíchejte dětem dobroty všeho druhu podle chuti. Oříšky mají pro děti vysoký nutriční přínos. Vybírat je možné z mnoha druhů a specifických chutí. Kešu, tedy plody Ledvinovníku západního, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, bílkoviny, důležité minerály (mangan, železo, zinek, měď, hořčík a fosfor) a celou řadu vitaminů.

K oblíbeným druhům ořechů patří dále pistácie. Děti je rády vylupují z malých skořápek. Obsahují 4x méně kalorií než jiné ořechy. Obsahují značné množství vitaminů E a B, mědi a železa. Velmi chutnou variací je směs oříšků a sušeného ovoce – kešu a arašídy v kombinaci s papájou a rozinkami dodají dětem potřebné minerály, vitaminy a další cenné látky.

Další výborné, a zejména výživné, „zobání“ představují semínka. Například dýňová semínka jsou významným zdrojem nenasycených mastných kyselin a obsahují zároveň celou řadu minerálních látek. Neméně bohatým zdrojem vitaminů (zejména vitaminu E) a minerálních látek (především hořčíku a fosforu) jsou slunečnicová semínka.


Pečivo, ale s čím?

Pokud chcete dětem nabídnout něco neotřelého, můžete sáhnout po výborném arašídovém másle. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály a koenzym Q10. Pokud hledáte zdravou, chutnou, ale řekněme více klasickou variantu, můžete vyzkoušet rostlinné pomazánky ze zeleniny, semínek, které jsou jemně kořeněné a navíc bez přídatných látek a konzervantů.



    Ovoce jako ze zahrady

    Ale co když není zrovna jejich sezóna? Dnes už nemusíte podobné věci řešit, zkuste dětem nabídnout ovoce sušené mrazem. Mezi nejoblíbenější patří například lyofilizované jahody. Při jejich zpracování procházejí procesem prudkého zmrazení a následného pomalého sušení. Díky tomu si zachovají výbornou chuť, vůni, barvu i mnoho živin, vitaminů a minerálů. Děti je mohou mlsat buď samotné, nebo si je přisypat třeba do jogurtu. Dle chuti můžete volit i lyofilizované maliny i jiné druhy ovoce: borůvky, višně, ostružiny nebo banán. Velmi chutná je i lyofilizovaná směs z několika druhů ovoce.




      Sušené plody známé i neznámé

      Stejně tak lahodné a oblíbené u dětí je sušené ovoce. Malé děti ocení i zábavnou svačinku ve formě rolovaných ovocných plátků připomínajících šnečky, které jsou vyrobeny ze 100 % ovoce bez jakýchkoli přidaných látek. Jsou samostatně balené, a tak vám ušetří i drahocenný čas. 

      Velmi zdravým, a pro lidský organismus cenným plodem je kustovnice čínská zvaná goji. Sušené plody obsahují mnoho minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vitaminů a dalších látek. Celou řadu zdraví prospěšných látek obsahuje také aronie neboli černá jeřabina, hodí se buď k přímé konzumaci, nebo do jogurtu, kaše apod. Mnoho vitaminů, antioxidantů, stopových prvků a dalších biologicky aktivních látek najdeme také v plodech rakytníku řešetlákového.


      • 5.0
        (2)
        Ovocné rolky vyrobené pouze z jablek a jahod jsou zdravou svačinkou pro malé i velké mlsouny.
      • BEAR Fruit Rolls malina

        ovocné rolované plátky 5x20 g
        4.6
        (8)
        Zábavná a zdravá svačinka pro děti obsahuje čisté ovoce bez přidaných látek.
      • George and Stephen MANGO

        sušené ovoce z Vietnamu 40 g
        5.0
        (1)
        Originální recept pomalého sušení zajišťuje výbornou kvalitu ovoce.
      • Wolfberry Rakytník

        sušené plody 200 g
        3.7
        (3)
        Působí antioxidačně, dodávají energii, mají příznivý vliv na imunitní systém.


        Články k tématu Svačina pro školáky pokaždé jinak

        • K čemu jsou dobrá chia semínka?

          K čemu jsou dobrá chia semínka?

          · 7 minut čtení
          Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
        • Dýňovo-ořechové kuličky

          Dýňovo-ořechové kuličky

          · 2 minuty čtení
          Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.
        • Cizrnovozelné kari

          Cizrnovozelné kari

          · 1 minuta čtení
          Lehký a zdravý oběd, který provoní byt, hraje barvami a „šetří“ vaši cukrovku.
        O autorovi
        PharmDr. Hana Vondrušková
        PharmDr. Hana Vondrušková
        Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
        Číst více od autora
        O autorovi
        PharmDr. Hana Vondrušková
        PharmDr. Hana Vondrušková
        Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
        Číst více od autora