Svalová horečka – příznaky a tipy, jak se s ní vypořádat

27. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Pokud jste absolvovali intenzivní fyzický výkon, na který nejste běžně zvyklí, pravděpodobně jste zažili nesnesitelnou bolest svalů. Tzv. svalová horečka není sice život ohrožující stav, ale dokáže být velmi nepříjemná a trvat i několik dní. Jak vlastně svalová horečka vzniká, co na ni pomáhá a jak jejím projevům předcházet?

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Svalová horečka – příznaky a tipy, jak se s ní vypořádat

Co je to svalová horečka?

Svalová horečka nebo také svalovice či svalovka bývá následkem nadměrné a nepřiměřené fyzické námahy. Svalová bolest a ztrnulost celého těla se také označuje anglickou zkratkou DOMS (delayed-onset muscle soreness, tedy bolest svalů nastupující s časovým odstupem po cvičení či tréninku). Přichází po 6–12 hodinách,vrcholu dosahuje během 24–72 hodin od námahy a až po několika dnech začne ustupovat. Hlavním úkolem svalové bolesti je ochrana těla před úplným vyčerpáním energetických rezerv.

Související kategorie produktů:

Příznaky svalové horečky

Mírná bolest po námaze vás nemusí nijak znepokojovat, jedná se o zcela normální jev. Pokud to se zátěží přeženete, bolest může mít až nesnesitelný charakter, v horším případě si můžete ublížit. Svalovou horečkou si tělo žádá klid, odpočinek a nechce být dále namáháno.

Mezi hlavní příznaky patří silná bolest svalů, ztuhnutí svalů, otok postižených svalů, bolest celé délky svalů, svalová únava, dočasná ztráta svalové síly, pocit slabosti, snížený rozsah pohybu.

Někdy může dotyčný pociťovat zimnici, nutkání na zvracení, zvýšenou teplotu či horečku, přičemž horečka nemusí být měřitelná, ale člověk má pocit, jako by horečku měl (takzvaná horečka bez teploty nebo vnitřní horečka).

Koho se svalová horečka nejčastěji týká?
Bolest svalů po cvičení může pocítit kdokoli, bez ohledu na kondici. Častěji potká lidi, kteří přecení své síly při prvním cvičení, ale nevyhýbá se ani sportovcům, kteří například nadměrně zvýší intenzitu pohybu. Svalová horečka se může objevit jak u dospělého člověka, tak i u dětí.

Příčiny svalové horečky

Svalová horečka není bolestí svalů během cvičení (nebo po něm) ani natažením svalu. Dříve existovalo tvrzení, že příčinou svalové horečky je nahromaděná kyselina mléčná (laktát) ve svalech po intenzivní námaze. Toto tvrzení bylo vyvráceno, neboť se potvrdilo, že kyselina mléčná může jen za akutní bolesti svalů během cvičení. Svalová horečka je způsobena zánětlivou reakcí vyvolanou mikroskopickými trhlinami ve svalových vláknech, které vznikají během nepřiměřené či nezvyklé námahy. Ke vzniku svalové horečky může vést celá řada sportovních aktivit (běhání, posilování, cyklistika...), může se objevit také po sexu (v případech, kdy je namáhavější než sportovní výkon).

Mezi rizikové pohybové aktivity patří excentrická zátěž, u které dochází ve svalu při natahování současně ke zvýšení napětí (například dřepy směrem dolů, spouštění činky při benchpressu apod.) Tento pohyb bývá nejčastější příčinou vývoje DOMS. Dalším rizikem je „nový pohyb“. Jedná se o cviky, sporty a pohyby, na které není člověk zvyklý a při nich může DOMS vzniknout mnohem pravděpodobněji.

Roller je pěnový válec, který skvěle slouží k protažení svalů.
V rámci strečinku je vhodné zařadit foam roller neboli pěnový válec, který lze využít jak před, tak po sportovní zátěži.

Jak předejít svalové horečce?

Svalové horečce se nedá vždy zabránit, ale existuje několik doporučení, při jejichž dodržování se může snížit riziko vzniku obtíží.

  • Ke snížení pravděpodobnosti bolesti svalů po cvičení je nejlepší prevencí pozvolné zvyšování intenzity tréninku.
  • Věnujte se řádnému prohřátí svalů před tréninkem a jejich protažení po cvičení. To znamená, že budete před tréninkem 5 až 10 minut prohřívat svaly, například dynamickým strečinkem, silový trénink zakončíte lehkým kardio cvičením (například jízdou na rotopedu) a po cvičení se protáhnete statickým strečinkem.
  • Dbejte na dostatečnou hydrataci před, během i po tréninku.
  • Nenamáhejte své tělo, jestliže jste nemocní, příliš vyčerpaní nebo ve stresu.
  • Jestliže patříte mezi seniory, těhotné ženy, jste obézní či hodně kouříte, o vhodném cvičení se raději poraďte s lékařem.

Jak dlouho trvá svalová horečka?

Stav, kdy se nemůžete hýbat a jen ležet a odpočívat, trvá u každého jedince různě dlouhou dobu. Fyzicky zdatní sportovci pociťují bolesti jeden až dva dny. Ve srovnání s tím, netrénovaného člověka může svalová horečka trápit klidně i celý týden.

Kdy navštívit lékaře?
Jestliže silné bolesti trvají déle než týden, neslábnou, ba se dokonce zhoršují, raději navštivte ošetřujícího lékaře. Dále byste měli vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte abnormálně tmavou moč, objeví se u vás otoky nohou nebo paží či pokud pocítíte ostrou bolest nebo brnění končetin.

Co pomáhá při svalové horečce?

Nejlepším prostředkem na svalovou horečku je dostatečný odpočinek a čas pro regeneraci. Bolavé svaly by se měly postupem času zregenerovat samy a do týdne by měly obtíže zcela vymizet. Pomoci jim můžete sprchování teplou vodou, při otoku vyzkoušejte spíše studené obklady. Prospěšné mohou být masáže, které zvyšují průtok krve, čímž pomáhají snížit otok a bolest. Pro správnou regeneraci je také důležitá strava bohatá na živiny. Jedná se především o bílkoviny, jejichž podíl by měl být alespoň 20 až 30 % energetického příjmu, dále vitaminy a minerály, zejména pak hořčík, vápník a fosfor. Dočasně mohou pomoci volně prodejné léky proti bolesti.

Po odeznění bolesti začněte zvolna.
Ve fázi, kdy odezní největší bolest, je vhodné se začít mírně hýbat, protahovat a vyrazit třeba na procházku.

Svalová horečka u dětí

Svalová horečka se nevyhýbá ani dětem. Všechna výše uvedená doporučení platí i u dětí. Pokud děti závodně sportují, dbejte na to, aby zátěž nepřekračovala únosnou míru.


Články k tématu Svalová horečka – příznaky a tipy, jak se s ní vypořádat

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora