Svědění kůže – příčiny a léčba

8. 8. 2023 · 7 minut čtení

Svědění kůže je nejčastěji způsobeno alergií nebo kožní chorobou. Hlavním příznakem bývá svědící vyrážka, která nenechá naše ruce v klidu a máme chuť ji rozškrábat do krve. Někdy se objevuje svědění bez patrných změn na pokožce, bez vyrážky, puchýřků a pupínků. Jaké jsou spouštěče svědění a jaké jsou možnosti léčby, se dozvíte v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Svědění kůže – příčiny a léčba

Co je svědění?

Svědění je nepříjemný pocit projevující se pouze na kůži (jiný orgán tuto schopnost nemá). Je způsobené podrážděním nervových zakončení v kůži. Tento signál je veden nervovými vlákny přes mozek až přímo ke svalům, kdy dochází k poškrábání místa za účelem odstranění příčiny. Svědění kůže má v zásadě ochrannou funkci, neboť nás upozorňuje například na přítomnost parazitů, hmyzu, rostlin s dráždivými účinky nebo jiných pro organismus nebezpečných látek.

Kategorie souvisejících produktů:

Projevy svědění

Svědění může mít různý charakter od lehkého nepříjemného pocitu až k silným svědivým stavům, které brání postiženému spát. Může být rozšířeno po celém těle nebo pouze lokálně. na nohou, na zádech, v ohybech kloubů apod. Svědění kůže se nejčastěji objevuje na místech, kde se vyskytla vyrážka, zarudnutí, pupínky. Svědění kůže bez vyrážky je obvykle přítomno v oblastech suché kůže, svědit mohou ale i části těla, kde nejsou vůbec žádné viditelné změny. Přetrvávající svědění kůže svádí ke škrábání, dochází ke zraňování postiženého místa, zánětu, špatnému hojení či kožním chorobám a infekci.

Příčiny svědění kůže

Příčin svědění kůže existuje několik. V případech přetrvávajícího svědění kůže bez vyrážky či zjevné příčiny mohou být podnětem reakce vnitřně užívané léky nebo některá onemocnění, např.  choroby žlučníku, štítné žlázy, onemocnění krvetvorby, nádory, neurologické či psychiatrické choroby, HIV infekce, parazitární choroby či drogová závislost.

Mezi další spouštěče řadíme poštípání nebo pokousání hmyzem, alergické reakce na konkrétní látku, přirozené alergeny (například alergie na pyl, prach, zvířata, jídlo), nepříznivé klimatické podmínky (přílišné teplo, vlhko, chladno), kožní onemocnění (atopický ekzém, svrab apod.), mykotické infekce (svědění kůže na nohách), hormonální výkyvy, psychické potíže (stres, únava, nedostatek spánku). Příčinou problému může být i běžné podráždění kůže, nepříjemné svědění na zádech vyvolá např. tření o oděv nebo příliš horká sprcha.

Jaké jsou možnosti léčby svědění kůže?

Léčba spočívá zejména v nalezení a odstranění vyvolávající příčiny. Svědění obvykle mírní krémy, masti nebo léky přímo určené na konkrétní nemoc. Při výraznějších potížích mohou být nápomocná antihistaminika v podobě tablet nebo kapek. V případě suché kůže je vhodné použít speciální přípravky s promašťujícícm účinkem.

Doplňková péče o pokožku se sklonem k svědění

Pomoci může přikládání studených vlhkých obkladů. Doporučuje se používání jemných mýdel a čisticích prostředků, je dobré se vyvarovat veškerých silně parfemovaných výrobků, včetně pracích prášků. Pokožku je vhodné umývat pouze vlažnou vodou, nikoli horkou.

S postupujícím těhotenstvím se pokožka napíná, a způsobuje tak svědění kůže.
Pocit svědění je jedním z nejčastějších kožních problémů v těhotenství.

Svědění kůže v těhotenství

Těhotenství s sebou přináší i několik nepříjemných projevů, mezi které patří i svědění kůže. Svědění kůže nejčastěji souvisí s tvorbou strií, doprovází těhotenskou dermatózu (nezánětlivé kožní onemocnění), může signalizovat poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka). Během těhotenství svědění kůže postihne asi 20 % žen. Pro některé nastávající maminky je to typický příznak těhotenství, který po porodu zmizí.

Strie

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Strie mají zpočátku červenou až fialovou barvu, ale časem zblednou. Strie samy od sebe už nikdy nezmizí, proto je důležitá prevence jejich vzniku. Kliničtí dermatologové doporučují pravidelné a opakované promazávání problémových partií (jako je zadeček, bříško, stehna, prsa) mastnými krémy, oleji či másly s obsahem kyseliny hyaluronové, která zmírňuje jejich tvorbu. Co pomáhá na strie a další podrobnosti, jsme pro vás shrnuli v samostatném článku.

Těhotenská žloutenka

Těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka je porucha funkce jater a žlučníku, která postihuje až 1 % budoucích matek. Příčinou je neinfekční zánět jater, který se objevuje kvůli zvyšující se hladině progesteronu. Dochází k problémům spojených s produkcí a optimálním průtokem žlučových kyselin. Ty se v nadměrném množství dostávají do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění. Budoucí mamince nepřináší těhotenská žloutenka žádná velká rizika, ale pro miminko je velmi nebezpečná. Může totiž nastat zhroucení placentárního zásobení, předčasný porod nebo v nejhorším i úmrtí plodu. Proto je nutné okamžitě navštívit lékaře.

Těhotenská dermatóza

Existuje více druhů a projevů této nemoci. Těhotné trápí např. pruritus gravidarum, prurigo gestationis, těhotenský herpes (pemphigoid gestationis), svědivá polymorfní dermatóza či autoimunitní progesteronová dermatitida. Pozitivum je, že po porodu kožní obtíže obvykle vymizí. Mohou se však znovu objevit s dalším těhotenstvím.

Nejčastější druhy

  • Pruritus gravidarum se vyskytuje hlavně v posledních měsících těhotenství. Objevuje se vyrážka a silné svědění, které je nejhorší v noci. Tato forma může být spojena s poškozením jater, na něž upozorní tmavá moč, žloutenka nebo zvracení. Také hrozí předčasný porod, proto je vždy nutné navštívit lékaře a zkonzultovat další postup.
  • Prurigo gestationis se projevuje výsevem malých pupínků především v horní polovině trupu. Příčina vzniku není jasná. Vyrážka není pro matku ani pro plod ohrožující. K léčbě se využívají místní přípravky včetně kortikoidů.
  • Těhotenský herpes je charakteristický tvorbou puchýřků, kterým předchází svědící vyrážka. Objevuje se převážně v průběhu druhého trimestru. Nejprve se vyskytuje v oblasti kolem pupku a postupuje na končetiny. Léčba spočívá v podávání antihistaminik a zevního použití steroidů, u těžkých forem je nutné podávat celkově kortikoidy.
  • Svědivá polymorfní dermatóza se projevuje pupeny, které výrazně svědí. Nejčastěji se vyskytují na břiše a rozšiřují se na stehna, kdy je doprovází vznik mnoha strií. K léčbě se využívá zevní aplikace kortikoidů.
  • Autoimunitní progesteronová dermatitida se objevuje v prvních třech měsících těhotenství a projevuje se svědící vyrážkou podobnou akné s komedony. Příčinou je pravděpodobně imunitní reakce organismu proti hormonu progesteronu.

Svědění kůže před spaním

Svědění kůže ve večerních a nočních hodinách může mít několik příčin. Mezi ty nejběžnější patří chronická zánětlivá kožní onemocnění, ekzém nebo psoriáza, cholestáza, noční pocení, vnější faktory (teplo, alergie na roztoče) i kožní infekce – plísně nebo svrab. Jak poznat svrab a podrobnosti k jeho léčbě, si můžete přečíst v našem dalším článku) apod. Svědění v noci vede k silnějšímu škrábání, mohou vznikat větší léze, neboť si člověk neuvědomuje sílu škrábání.

Kdy se svěděním kůže k lékaři?

Krátkodobé svědění kůže nás většinou neznepokojuje, ale dlouhodobé problémy by nás již měly vést do ordinace lékaře. Podstatné je zamezit škrábání. Poškrábání svědícího místa sice na chvíli pomůže, ale hrozí zavlečení infekce a zhoršení stavu. Jestliže neznáte přesnou příčinu obtíží, vyhledejte lékaře. Použití nevhodných přípravků může kůži  ublížit.

 


Články k tématu Svědění kůže – příčiny a léčba

  • Pásový opar – příznaky a léčba

    Pásový opar – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Pásový opar (odborně herpes zoster) je nepříjemné a bolestivé virové onemocnění, které může postihnout každého, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Vir, který je způsobuje, totiž v těle zůstává v tzv. „spící“ formě a může se za určitých okolností probudit. Jak se pásový opar projevuje a jak se léčí?
  • Jak ošetřit puchýře?

    Jak ošetřit puchýře?

    · 7 minut čtení
    Puchýře, otlaky či mozoly vznikají nejčastěji v důsledku nevhodné obuvi či kloubních deformit na chodidlech. Svou roli hraje důležitou i délka pobytu v dané obuvi, tření i nadměrné pocení. Nejčastěji vznikají puchýře na chodidlech, a to na patě a na prstech u nohou.
  • Svrab – příznaky a léčba

    Svrab – příznaky a léčba

    · 3 minuty čtení
    Svrab patří mezi vysoce nakažlivá infekční onemocnění postihující kůži, které je způsobeno mikroskopickými roztoči. Způsobuje silné svědění a pokud není svrab léčený, může způsobit i nepříjemné komplikace. Jak svrab poznat i jak se ho co nejrychleji zbavit, vám poradíme na následujících řádcích.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora