Jak vznikají strie a jak se jich nejlépe zbavit?

3. 8. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 6 minut čtení

Společně s celulitidou jsou strie jedním z nejčastějších kosmetických problémů, s nímž se většina žen potýká. V převážné většině případů nevzhledné zarudlé pajizévky vznikají v těhotenství na bříšku, mohou se však objevit i za jiných okolností a na jiných místech těla. Je možné se jejich vzniku bránit a lze strie odstranit?


Jak vznikají strie a jak strie odstranit?
Pravidelnou péčí o pokožku lze striím předcházet či zmírnit jejich projevy.

Co jsou to strie a jak vznikají?

Strie, český pajizévky, vznikají nadměrným namáháním kolagenových a elastinových vláken v kůži. Strie jsou vlastně druhem jizev odborníci je označují jako atrofické jizvy se ztenčenou epidermis a úbytkem kolagenu. Elastinová a kolagenová vlákna se za obvyklých okolností v případě potřeby napínají a zase smršťují. Pokud je ale kůže vystavena v krátké době většímu napětí, může se stát, že se už nesmrští tak jako jindy. V postižených místech dochází ke vzniku drobných prasklin a vznikají strie. Strie mají zpočátku červenou až fialovou barvu, ale časem, asi do dvou let, postupně blednou. Pokožka v místě strií může být hrbolatá a při doteku mohou být cítit prohlubně. Strie se objevují nejčastěji na břiše (zejména u těhotných žen), na prsou, na bocích, hýždích, stehnech či na zádech.

Strie mají těhotné ženy, ale i sportovci

Strie jsou většinou ženským problémem, ale mohou se objevit u mužů. Existuje celá řada rizikových faktorů, které mohou přispět ke vzniku strií. Jejich společným jmenovatelem bývá většinou náhlý nárůst objemu určité části těla, což vystaví kůži nadměrnému napětí. To se týká hlavně těhotenství, kdy se strie objevují na bříšku a na prsou. Dále mohou strie vzniknout například v období rychlého růstu v období puberty a nezřídka též u jedinců s nadváhou (zejména těch, co rychle naberou váhu) nebo u sportovců jako vedlejší účinek rychlého nárůstu svalové hmoty. 


Dá se vzniku strií předejít?

Prevence je v případě strií zásadní, protože pokud již dojte k jejich vzniku, nemusí být léčba zcela úspěšná - i když samozřejmě jejich vzhled lze podstatně vylepšit. Na prevenci by měly dbát především těhotné ženy a o kůži na bříšku a na prsou pravidelně pečovat.

Mazat a masírovat

Pro snížení rizika vzniku strií je základním opatřením důkladné a pravidelné promazávání kůže zvláčňujícími a změkčujícími krémy a mléky. Všechny tyto přípravky obnovují, zjemňují a hydratují pokožku. Extra péči poskytují také výživné pěstící oleje proti strím. Z aktivních složek běžně obsažených v přípravcích proti striím jmenujme např. hydratující kyselinu hyaluronovou, elastin a kolagen, vitamín A (retinol), vitamín E či alantoin nebo D-panthenol.

Náš tip: K pravidelným masážím kůže ohrožené vznikem strií používají přírodní oleje (kokosový, olivový, mandlový, jojobový, kakaový apod.). Nesmíme také zapomenou na extrakt rostliny s příznačným názvem pupečník asijský. Všechny tyto aktivní složky pomáhají předcházet poškození pokožky při rostoucím pnutí. Někdy bývá k prevenci strií doporučováno také vepřové sádlo.




Metody k odstranění strií

Jak již bylo zmíněno, vzniklé strie nelze zcela odstranit, ale správnou péčí lze efektivně snížit jejich viditelnost. V závažnějších případech lze doporučit korektivní zákrok na některé klinice estetické medicíny. Postižená pokožka se ošetřuje například pomocí laseru, mezoterapie (metoda, při níž se speciální výživné koktejly aplikují přímo do  pokožky pomocí mikrojehliček) či mikrodermabraze.

Další opatření proti striím

Kromě promazávání a masírování problematických částí těla, nezapomeňte na péči o pokožku i zevnitř. Dbejte proto na stravu bohatou na vitamíny a dostatečný pitný režim. Udržujte si správnou tělesnou hmotnost a dodržováním zásad správné životosprávy se vyhněte jejímu náhlému nárůstu. Během těhotenství nepodlehněte mýtu, že musíte jíst za dva, a snažte se pouze o optimální váhový nárůst (8-12 kg). Nejenže snížíte riziko vzniku strií, ale zdravotně prospějete sobě i svému miminku.



Články k tématu Jak vznikají strie a jak se jich nejlépe zbavit?

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
  • Čištění pleti krok za krokem

    Čištění pleti krok za krokem

    · 2 minuty čtení
    Odlíčení by mělo by být součástí našeho každodenního ranního i večerního rituálu stejně jako třeba čištění zubů. Nejde zdaleka jen o estetiku, ale i o zdraví pleti.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora