Jak na stravování v těhotenství?
Potraviny, které by neměly chybět, a které je třeba naopak omezit
Na potravinách byste, obzvláště v době těhotenství, rozhodně neměla šetřit, a dopřát si tak jen to nejlepší, protože to děláte i pro své miminko. Omezit byste měla konzumaci polotovarů (typu instantních polévek) a dát přednost např. sezonním potravinám (ovoce, zelenina, atd.). Pro Vaše nenarozené dítě jsou nebezpečné bakterie listeriózy, které se mohou vyskytnout například v zahraničních zrajících sýrech, nebo sýrech s plísní, které jsou vyráběny ze syrového (nepasterizovaného) mléka. Sýry s plísní a zrající sýry vyráběné v České republice, jsou dle zákona z pasterizovaného mléka. Ze stejného důvodu je nebezpečné konzumovat syrové mléko přímo z farmy nebo domácího chovu. Je nezbytně nutné ho vždy převařit. Oželet byste také měla tepelně nezpracované maso a ryby – např. „tatarák“, krvavý steak či rybí sushi. Je vhodné omezit množství vnitřností, konkrétně jater, a to především kvůli velkému množství vitamínu A, který je ve větším množství pro nenarozené dítě nevhodný.
Správné složení jídelníčku
Kromě výběru jednotlivých potravin je také třeba sledovat nutriční vyváženost Vašeho jídelníčku. To znamená, že by měl obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin, vitaminů a minerálů. Navíc je vhodné dbát na zvýšený příjem některých dalších látek nezbytných pro vývoj dítěte – např. omega-3 mastných kyselin, kyseliny listové, železa či jódu. Často zmiňovanou důležitou živinou u těhotných maminek jsou právě omega-3 mastné kyseliny (např. DHA – kyselina dokosahexaenová). Kromě suplementace v různých přípravcích i potravinách, se omega-3 mastné kyseliny vyskytují i v běžné stravě, např. v mase ryb, jako je losos či tuňák. Rozhodně se tedy v těhotenství nebraňte konzumaci ryb.
Strava po porodu
Těhotenstvím je jen začátek. Zvýšenou pozornost byste Vaší stravě měla věnovat i po porodu, v období kojení. To představuje pro organismus vysokou zátěž, a pokud nebudete přijímat vyváženou a pestrou stravou zvýšené množství některých živin, nebudou tyto látky obsaženy v mateřském mléce, jediné potravě Vašeho dítěte. Obsah některých látek v mateřském mléce (např. vitamíny skupiny B, jód či složení mastných kyselin) totiž přímo závisí na stravě matky. Je vhodné, kromě vyvážené stravy, zařadit do jídelníčku i doplňky stravy, které jsou speciálně určené jen pro kojící matky a respektují tak jejich specifické výživové potřeby. Moderní středoevropskou stravou totiž není možné některé nutrienty zcela pokrýt. Jedná se např. o zmíněné omega-3 mastné kyseliny či vitamín D.
Články k tématu Jak na stravování v těhotenství?
Péče o dětské zoubky krok po kroku
· 6 minut čteníPravidelné a důkladné čištění zoubků u dětí hraje velmi důležitou roli v prevenci zubního kazu a zánětů dásní. Naučte své děti správným návykům čištění již v útlém věku. V našem článku jsme pro vás připravili informace k péči o dětské zuby přehledně podle věku dítěte.
Co by nemělo chybět v dětské lékárničce
· 6 minut čteníDěti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
Co zabírá při dětském kašli?
· 1 minuta čteníZákladem správné léčby je určení, zdali Vaše dítě trápí vlhký nebo suchý kašel. Vlhký kašel je typický zvýšenou tvorbou hlenu a jeho vykašláváním. Suchý kašel je neproduktivní, škrábe a při déle trvajících obtížích i bolí.