Zánět sedacího nervu (ischias) – příčiny a léčba

17. 1. 2024 · 4 minuty čtení

Jako zánět sedacího nervu se označuje stav, kdy dojde k jeho podráždění, útlaku či poranění. Vzniklý problém pak bývá velmi bolestivou zálěžitostí. Proč ischias vzniká a jaké jsou možnosti léčby? A je možné zánětu sedacího nervu předejít? Všem těmto otázkám se věnuje následující článek.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Zánět sedacího nervu (ischias) – příčiny a léčba

Co je to zánět sedacího nervu?

Sedací nerv, neboli nervus ischiadicus, je nejsilnější nerv v těle. Jedná se o míšní nerv vycházející z křížové nervové pleteně. Prostupuje do dolní končetiny a svými větvemi inervuje její značnou část. Zánět sedacího nervu, někdy hovorově označovaný jako „ischias“ (išias) či „houser“ nebo „úsřel“, je onemocnění charakterizované bolestí v kříži s vyzařováním přes hýždě do dolní končetiny.

Jak poznat ischias?

Kromě výše uvedené charakteristiky bolesti se mezi další možné příznaky se řadí:

  • celková slabost dolní končetiny,
  • parestézie (brnění, pálení, mravenčení) dolní končetiny,
  • močová či fekální inkontinence,
  • snížená citlivost dolní končetiny.

Příčinou tohoto stavu je útlak či poranění nervu. Souhrnně se výše popsaný problém odborně označuje jako ischialgie.

Příčiny zánětu sedacího nervu

Jak již bylo zmíněno výše, jako zánět sedacího nervu se obecně označuje soubor příčin bolesti vyzařující z kříže přes hýždě až do celé dolní končetiny. Příčinou této bolesti je útlak nebo poškození různých nervů, které mohou vzniknout několika způsoby. Jsou to např.:

  • vyhřeznutí meziobratlové ploténky
  • zranění
  • degenerativní poškození páteře
  • nádorové onemocnění
  • stenóza (zúžení) páteřního kanálu
  • spondylolistéza (posunutí) obratle.

Léčba zánětu sedacího nervu

Po určení diagnózy může být zahájena léčba. Ta zahrnuje farmakoterapii, fyzioterapii a v některých případech také chirurgický zákrok.

Farmakoterapie je založená především na tlumení bolesti, ať už pomocí volně prodejných analgetik-antiflogistik (ibuprofen, diklofenak, naproxen) či analgetik vázaných na lékařský předpis (nimesulid, metamizol, v krajním případě také opiáty). Dále se využívají myorelaxancia, tedy léčiva uvolňující svalové napětí v okolí utlačovaného nervu. V neposlední řadě je také možné využít léčiva na tlumení neuropatické bolesti (gabapentin, pregabalin).

Další možností léčby je fyzioterapie. Jejím účelem je nejen úleva od akutních příznaků ale také celkové zpevnění svalů a prevence návratu tohoto problému. Kromě fyzioterapie prováděné specialisty je některé cviky možné provádět i doma. Pacient by se však vždy měl nejprve poradit s odborníky na přesném postupu, neboť nesprávná léčba může stav naopak zhoršit. Pokud farmakoterapie a fyzioterapie nepřináší úlevu, může lékař v krajních případech navrhnout chirurgický zákrok, při kterém dojde k odstranění částí meziobratlových destiček či zadního oblouku jednoho nebo více obratlů. 

Jak můžu sám/sama pečovat o zdraví svalů?
Mezi volně prodejné přípravky, které napomáhají k normální činnosti nervové soustavy (a tedy i nervů), se řadí například vitaminy skupiny B. S uvolněním svalstva v okolí nervu zase může napomoci hořčík.

Jak dlouho ischias trvá a co dělat při akutní bolesti?

Obvykle ischiatická bolest odeznívá během několika dní až týdnů. V některých případech potíže přecházejí do chronického stádia a mohou trvat léta. Obecně lze říci, že pokud akutní bolesti při klidovém režimu neodezní do týdne, je třeba vyhledat specialistu.

K úlevě při akutní bolesti napomáhají již zmíněná analgetika a myorelaxancia a dále střídání studených a teplých obkladů (studené na silné bolesti, teplé na silnější bolesti, je také možné je střídat) v kombinaci s úlevovými polohami, které se ale liší v závislosti na místě utlačení či poškození nervu. Jednou z osvědčených úlevových poloh je například ležení na boku s pokrčenýma nohama.

Prevence a rizikové faktory

I když to může znít jako klišé, primární prevencí zánětu sedacího nervu je zdravý a aktivní životní styl. Mezi nejčastější rizikové faktory se totiž kromě různých zranění páteře řadí obezita, nesprávné držení těla, sedavá práce a celkové ochabnutí svalstva, zejména pak v okolí páteře, břicha a pánve. Rizikovými faktory jsou také genetické predispozice a věk, neboť s věkem často dochází k celkovému opotřebení páteře a meziobratlových plotének. K útlaku, poškození či podráždění sedacího nervu může dojít také při nesprávné technice cvičení, zejména při posilování, které zahrnuje zvedání těžkých předmětů. Negativní vliv na stav nervové soustavy včetně sedacího nervu může mít i kouření a v neposlední řadě také diabetes.

Cvičení při zánětu sedacího nervu

Některá cvičení mohou pacientům přinést úlevu při akutní bolesti.

  • Lehněte si na záda s pokrčenýma nohama tak, aby se obě chodidla dotýkala podložky. Ruce natáhněte podél těla a dlaněmi se zapřete o zem. Následně zvedněte pánev a v této poloze setrvejte 5–30 sekund.
  • Lehněte si na záda s pokrčenýma nohama, opět tak, aby se obě chodidla dotýkala podložky. Následně si rukama jednu nohu přitáhněte směrem k hrudi a opět v této poloze setrvejte 5–30 sekund. Cvičení je možné opakovat s druhou nohou.
  • Lehněte si na břicho a rukama se zapřete o podložku. Pomalu zvedněte horní část těla a v této poloze setrvejte 30 sekund.

Články k tématu Zánět sedacího nervu (ischias) – příčiny a léčba

  • Brní vás prsty na rukou? Zhoršuje se stav v noci a nutí vás ruku svěsit a protřepat? V tom případě je možné, že trpíte syndromem karpálního tunelu. O co se přesně jedná, jaké jsou příčiny a jak se lze bolestí zápěstí a nepříjemných pocitů zbavit?
  • Alzheimerova choroba je závažné onemocnění, při němž dochází k postupnému úbytku nervových buněk v mozku. Jedná se o nejčastější formu demence. Postihuje zejména seniory, kteří vlivem nemoci přichází o soběstačnost. Jak život s Alzheimerem zvládnout?
  • Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    · 3 minuty čtení
    Psychická nervozita je běžnou emocí, která má za normálních podmínek ochranný význam a pomáhá nám ve vypjatých situacích. Je to pocit, který zažil někdy každý z nás (například před zkouškou, důležitým rozhodnutím, či v náročné situaci) a který nám není moc příjemný.
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora