Zánět žil – příznaky a léčba

23. 2. 2024 · 5 minut čtení

Záněty žil představují skupinu různě závažných zánětlivých nemocí žilního systému, které vznikají v důsledku poranění žilní stěny nebo při vzniku krevní sraženiny. Jeho nejzávažnější komplikací je plicní embolie, při níž jde velmi často o život. Jak zánět žil poznáte, koho nejčastěji ohrožuje i jak se žilní záněty léčí, vám vysvětlíme v dnešním článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Zánět žil – příznaky a léčba

Co je zánět žil?

Žíly se mohou zanítit kdekoliv po těle, ale zdaleka nejčastěji jsou postiženy křečové žíly, zejména ty na dolních končetinách. Zánět žil postihuje 30–40 % pacientů se závažnými křečovými žilami, přitom ženy častěji. Toto onemocnění se podle místa obtíží může projevit jako povrchový zánět žil či jako hluboká žilní trombóza.

Související kategorie produktů:

Typy zánětu žil

Povrchový zánět žil
Hluboká žilní trombóza
Co je to posttrombotický syndrom?
Jedná se o bolestivý stav, který je doprovázen otoky, pálením, brněním nebo křečemi končetin. Velmi často jsou přítomné změny na kůži, která může být jinak zbarvená (modře, hnědě), může být suchá, drsná a mohou se na ní tvořit vředy (nejtěžším stupněm je otevřený bércový vřed).

Projevy zánětu žil

K obecným projevům zánětu – nejen žilního systému – patří bolest, zarudnutí, otok a zvýšená teplota v místě vzniku.

K příznakům povrchového zánětu žil dále patří:

  • zvýšená citlivost na dotek
  • červené pruhy na kůži podél postižené žíly
  • zduření pod kůží v oblasti postižené žíly, může připomínat provazovité struktury nebo hrudky
  • otok končetiny často v oblasti kotníku
  • zvýšená tělesná teplota

Hluboká žilní trombóza se projevuje:

  • otokem končetin – obvykle jednostranným
  • křečovitými bolestmi v postižené končetině
  • silnou, nevysvětlitelnou bolestí v chodidle a kotníku
  • zblednutím, zčervenáním nebo zmodráním kůže v postižené oblasti
Zánět žil může vyústit v životu nebezpečnou plicní embolii. Při akutních příznacích volejte rychlou záchrannou službu 112 či 155..
Pokud máte podezření na plicní embolii, neprodleně navštivte lékaře. V akutních případech volejte záchrannou službu.

Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc, pokud se objeví následující akutní příznaky:

  • končetina je bolestivá, oteklá a červená, zdá se být teplejší než druhá končetina
  • končetina zbledne nebo zchladne
  • náhlý kašel, který může být doprovázen vykašláváním krve
  • ostrá bolest nebo tlak na hrudi
  • bolest v rameni, paži, zádech nebo čelisti
  • zrychlené dýchání nebo dušnost, bolest při dýchání
  • točení hlavy, zrychlený tep

Příčiny zánětu žil

Příčiny povrchového zánětu žil
Příčiny hluboké žilní trombózy

Léčba zánětu žil

Léčba povrchových zánětů žil

Pokud máte podezření na tromboflebitidu z jakéhokoli jiného důvodu, měli byste se obrátit na svého praktického lékaře nebo na specialistu v oblasti interní medicíny. Při lehčích formách povrchových zánětů žil lze použít i volně prodejné léčivé přípravky. Vhodné jsou lokální gely s obsahem heparinu. Zmírnit bolest může gel nebo krém s obsahem látky proti bolesti a zánětu (např. diklofenak, ibuprofen). U rozsáhlejších tromboflebitid může lékař doporučit terapii ovlivňující krevní srážlivost (antikoagulancia). V případě infekčního zánětu jsou k dispozici antibiotika. Rozsáhlý výskyt křečových žil lze řešit sklerotizací, laserem nebo chirurgickým odstraněním. 

Léčba hluboké žilní trombózy

Při vzniku hluboké žilní trombózy musí být léčba zahájena co nejdříve. Cílem je zabránit tvorbě krevní sraženiny nebo alespoň omezit její růst. V terapii se uplatňují nejčastěji antikoagulancia nebo látky rozpouštějící již vzniklé tromby (tzv. trombolytika). Používají se buď tablety nebo jednorázové injekce, které si zpravidla podává pacient sám do podkoží. Další možností je chirurgický zákrok (tromboektomie či zavedení kaválního filtru).

Čím se rozšiřuje léčba při výskytu křečových žil?

Oslabenou funkci svalů a žilních chlopní do určité míry nahradí kompresní punčochy. Vytvářejí na oslabené žíly účinný protitlak, čímž pomáhají dostat krev vzhůru směrem k srdci. Výběr kompresní třídy (účinnosti) punčoch se odvíjí od stavu žilní nedostatečnosti: první kompresní třída se používá při počínající žilní nedostatečnosti, druhá (a vyšší) kompresní třída se používá při rozvinutější žilní nedostatečnosti. Kompresní materiály druhé a vyšší třídy mají při odpovídající indikaci a předepsání lékařem schválenou úhradu ze zdravotního pojištění. Preferují se stehenní punčochy nebo punčochové kalhoty nad lýtkovými punčochami. Pravidelné nošení správně vybraných kompresních punčoch je základem každého konzervativního léčebného postupu. Při výskytu chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil se používají také léčivé přípravky označované jako venofarmaka (vazoprotektiva). 

Jak dlouho trvá zánět žil?
Délka léčby záleží na rozsahu a přítomnosti dalšího onemocnění a rizikových faktorů. U lehkých forem tromboflebitid se zpravidla pohybuje v rozmezí 8–12 dnů. V případě závažnějších stavů, u kterých je nasazena antikoagulační terapie, je nutno počítat se 4–6 týdny. V případě rizika vzniku plicní embolie se léky užívají 3 měsíce. U hluboké žilní trombózy se léčiva ovlivňující krevní srážlivost užívají 3 až 6 měsíců. V případě rozvinutí chronické žilní nedostatečnosti se může jednat i o celoživotní léčbu.

Prevence a další tipy

Pravidelně se hýbejte.
Zanechte kouření.
Vyvarujte se dlouhého sezení nebo stání.
Jezte pestrou stravu.
Udržujte optimální tělesnou hmotnost.
Neopomínejte léčbu přidružených zdravotních problémů.

Články k tématu Zánět žil – příznaky a léčba

  • Křečové žíly postihují ve věku nad 60 let dvě třetiny žen a třetinu mužů, často však „překvapí“ i výrazně mladší osoby. Jedná se zpravidla o hlavní příznak chronické žilní nedostatečnosti. Běžně se vyskytují také v těhotenství. Jaké jsou další časté projevy žilní nedostatečnosti? A jak správně křečové žíly léčit a lze jim předcházet?
  • Metličky, tedy drobné červené až fialové rozšířené žilky na nohou jsou běžným ženským problémem. Odborně se metličky označují jako mikrovarixy a jedná se o nejlehčí formu křečových žil. Co dělat, aby se z kosmetického problému nestal problém zdravotní?
  • Hemoroidy – příčiny, projevy a léčba

    Hemoroidy – příčiny, projevy a léčba

    · 10 minut čtení
    Nepříjemné, bolestivé, obtěžující, choulostivé. Tak by se daly stručně charakterizovat problémy s hemoroidy. Jednou za život řeší potíže s hemoroidy každý druhý člověk, jejich četnost stoupá s věkem. Jaké jsou příčiny a projevy hemoroidální nemoci a jaké komplikace mohou způsobit? Odpovědi na tyto otázky včetně informací o možnostech léčby a prevence najdete v našem článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora