Zdravé vaření – snadno, rychle, chutně

20. 5. 2019 · Mgr. Barbora Jedličková · 4 minuty čtení
Máte pocit, že zajistit rodině pravidelně zdravé, chutné a nutričně hodnotné jídlo je při současném životním tempu nadlidský úkol? Vyvedeme vás z omylu. Pokud pořídíte vhodné pomocníky do kuchyně, hravě zvládnete připravit zdravé svačinky i hlavní jídla pro celou rodinu – a možná i každý den.

Naprostým hitem dnešních dní jsou smoothie, díky nimž připravíte skvělé svačiny do školy plné vitamínů. Smoothie a nutri mixéry různých barev a designů můžete nakoupit v sadě rovnou s několika nádobkami a vybavit najednou všechny členy rodiny.

V žádné moderní kuchyni nesmí chybět ani robustní stolní mixér, které zvládne vše od jemných banánových milk šejků až po ty nejtvrdší oříšky či ledovou tříšť. Vakuový mixér zajistí uchování nutričních hodnot mixovaných potravin. Rodiny s miminky přivítají víceúčelový „baby“ robot s funkcí vyvařování a nízkou hlučností a milovníky čajů potěší automatická varná konvice s možností nastavení požadované teploty vody pro ideální vylouhování včetně času zapnutí, takže můžete mít vodu připravenou, jakmile vstanete z postele.

Není hrnec jako hrnec

Multifunkční hrnec využívá technologii, která kombinuje tlakové vaření a indukční ohřev, což vám zajistí rychlé a úsporné vaření. Vaříte, pečete, smažíte, dusíte nebo vaříte v páře v jedné nádobě mnohem rychleji než při klasickém vaření, zcela bez ztráty šťávy, chuti a cenných živin. Na výběr je celkem 14 funkcí. Připravíte s ním chutné polévky, masové pokrmy, dezerty, chléb, rýži… prostě cokoliv, na co budete mít chuť.

Objem nádoby je 3 litry, bez obtíží tedy připravíte jídlo i pro větší rodinu. Díky přehlednému ovládacímu panelu s podsvícenými tlačítky je obsluha hrnce velmi jednoduchá a logická. Systém umělé inteligence IQ zvládne automaticky nastavit dobu vaření, teplotu i tlak podle zvoleného pokrmu a použitého množství surovin, abyste nemuseli sami nic zdlouhavě nastavovat.


Kdopak to mluví?

Pro ještě lepší uživatelský komfort lze nastavit časovač; po uplynutí stanovené doby se přístroj přepne na funkci udržování teploty. Odložený start zajistí pohodlné vaření i v době, kdy právě nejste doma. Za pomoci hlasové navigace (na výběr je angličtina i čeština) budete vždy přesně vědět, kdy přidat další ingredience. Po skončení používání můžete využít program samočištění a sterilizace, aby se v hrnci neusazovala mastnota a zbytky jídel a přístroj byl vždy připraven k dalšímu použití.

Jednoduše řečeno, vaření s tímto hrncem vám ušetří hodně času a poskytne skvělou možnost, jak připravovat pokrmy efektivněji a zdravěji.

A jak vaření v multifunkčním hrnci vypadá v praxi? Zde je pro představu recept na chutné vepřové závitky.

Vepřové závitky se žampiony

Vaření

INGREDIENCE

4    Vepřové plátky

4    Plátky šunky

4    Plátky sýra

      Žampiony nakrájené na plátky

4    Snítky rozmarýnu

1    Lžíce másla

1    Kelímek smetany na vaření

      Mletý černý pepř, sůl na dochucení, hořčice na potření plátku  

PŘÍPRAVA

Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek potom položíme šunku, sýr, žampióny a snítku rozmarýnu. Plátek srolujeme a převážeme přírodním provázkem, případně konce spojíme dřevěným párátkem.

Otevřeme víko, do hrnce dáme lžíci másla a závitky. V programu FRY (Smažit) nastavíme čas 5 minut a závitky opečeme, aby se maso zatáhlo. Poté víko zavřeme a nastavíme v programu OVEN (Příprava v troubě) čas 35 minut (to skutečně není mnoho na pečené maso) a teplotu 120 °C. Maso vyjmeme a připravíme omáčku. Výpek můžeme použít jako šťávu k masu, nebo do něj můžeme přidat smetanu na vaření a dodělat smetanovou omáčku nastavením programu FRY (Smažit) na 10 minut.


Články k tématu Zdravé vaření – snadno, rychle, chutně

  • Luxusní bezlepková vánočka

    Luxusní bezlepková vánočka

    · 5 minut čtení
    Co by byly Vánoce bez vánočky? Na naší luxusní kváskové vánočce ozdobené plátky mandlí si můžete pochutnat, i pokud držíte bezlepkovou dietu. Bude chutnat skvěle s kávou, čajem, máslem, marmeládou nebo jen tak. Stačí pořídit ty správně ingredience a pustit se do pečení!
  • O pár kilo lehčí…

    O pár kilo lehčí…

    · 7 minut čtení
    Shodit pár kilogramů je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jestliže jste se rozhodli udělat něco se svojí váhou i vy, rádi vás ve vašem úsilí podpoříme! Chcete-li si trvale udržovat optimální hmotnost, bez úpravy životního stylu se neobejdete. Vždy je třeba změnit stravovací návyky a zařadit do pravidelného režimu pohyb. 
  • K čemu jsou dobrá chia semínka?

    K čemu jsou dobrá chia semínka?

    · 7 minut čtení
    Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora