Alopecie u žen – příznaky a léčba

19. 12. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 7 minut čtení

Vypadávání vlasů vždy bylo, je a bude strašákem mužů i žen. Stav vlasů a vlasové pokožky je téměř vždy odrazem zdravotního stavu. Podle lékařů je normální, když člověku vypadne okolo sta vlasů denně. Pokud jich je ale o dost více a my chceme předejít řídnutí vlasů, musíme nejdříve zjistit příčinu. Přečtěte si, jaké jsou nejběžnější důvody vypadávání vlasů a jaké jsou možnosti léčby.

Pro alopecii u žen je typická postupná ztráta vlasů na vrcholu nebo středu hlavy.

Co je alopecie?

Alopecie (též plešatost nebo holohlavost) je neinfekční onemocnění, jehož důsledkem je ztráta vlasů a ochlupení rovnoměrného nebo ložiskového charakteru. Za normálních okolností vlasy vypadávají, ale jsou postupně nahrazovány novými. Pokud se přirozené obnovování vlasů zastaví, člověk brzy zpozoruje jejich výrazný úbytek. Nejedná se sice o život ohrožující stav, ale tato nemoc může mít negativní dopad na kvalitu života.

Alopecii můžeme rozdělit na nevratnou, při níž došlo k trvalému poškození vlasových kořínků, či vratnou, například po zánětech nebo po chemoterapii, kdy vlasy mohou zpět dorůst.

Jaké typy alopecie existují?

Existují různé typy alopecie, které se liší svými projevy či příčinami.

  • Alopecia areata je ložiskové vypadávání vlasů ve shlucích.
  • Alopecia universalis je úplná ztráta ochlupení na celém těle.
  • Alopecia barbae je ztráta obličejového ochlupení, u mužů se jedná hlavně o vousy.
  • Androgenní alopecie (holohlavost, plešatost) je nejběžnějším typem alopecie související s působením mužských pohlavních hormonů na vlasové kořínky a je považována za dědičnou. Týká se mužů i žen.
  • Trakční alopecie je důsledkem fyzické námahy vlasů (vytrhávání, nevhodná úprava).
  • Anagenní efluvium je vypadávaní vlasů způsobené léky. Po ukončení léčby vlasy opět narostou.
  • Jizvová alopecie je poměrně vzácná forma alopecie typická tím, že po vypadnutí vlasu zůstávají na pokožce jizvy.

Jaké jsou příznaky alopecie?

Hlavním příznakem alopecie je, že v krátké době dochází k výraznému úbytku vlasů. Nejprve se objevují drobná místa zcela bez porostu, která se postupně zvětšují a může vzniknout lysina. Někdy se stane, že lysina začne pomalu zarůstat, ale na jiných místech se vytvoří nová. V souvislosti s alopecií mohou být nehty na rukou i nohou červené, křehké a hrbolaté.

Pokud vypadávají vlasy rovnoměrně po celé hlavě, bez ohraničených lysých ložisek, jedná se o tzv. difuzní alopecii. Bývá následkem infekčního onemocnění s vysokými teplotami, nepřiměřeného stresu, drastických diet, závažných chorob nebo podávání některých léků - na snížení krevní srážlivosti, antiepileptika nebo chemoterapeutika. Většinou jde o dočasnou alopecii.

Nejčastější příčinou vypadávání vlasů je androgenní alopecie.
U ženského typu androgenní alopecie dochází v počátcích ke zvýraznění pěšinky.

Příčiny alopecie

Nejčastější příčinou vypadávání vlasů je androgenní alopecie, která se projevuje ústupem vlasů z čela a temene hlavy. Zde hraje hlavní roli dědičnost a mužské pohlavní hormony – androgeny. U mužů zůstává pouze podkovovitý pruh vlasů kolem hlavy. U žen se androgenní alopecie projevuje řídnutím vlasů na temeni, nejdříve v oblasti pěšinky.

Alopecie může mít ale i celou řadu dalších příčin, jako jsou např. stres, stárnutí, hormonální změny nebo užívání některých léků. Těmto a dalším důvodům se podrobněji věnujeme v následujícím textu.

Mezi důvody, které vedou ke vzniku alopecie, lze uvést špatnou špatnou životosprávu, hormonální výkyvy (porod, menopauza, hormonální substituční terapie), nemoci (onemocnění štítné žlázy, některá infekční onemocnění, nádorová onemocnění, systémový lupus erythematodes, selhání ledvin, nespecifické střevní záněty, onemocnění jater, diabetes), stres, psychickou či fyzickou zátěž (stavy po porodu, operacích atp.), traumatické příčiny (nevhodná úprava vlasů, vyškubávání), ale i nedostatek živin a vitaminů (např. vitamin C, D, B12, A, železo, selen, zinek…), užívání některých léků a v neposlední řadě kožní onemocnění (lupénka, tinea capiti, folikulitida apod.).

Diagnostika alopecie

Pokud s tímto problémem půjdeme k lékaři, jeho první otázky budou směřovat na rodinnou anamnézu, jak dlouho obtíže trvají, zda vlasy začaly vypadávat náhle či pozvolna apod. V dalším kroku následuje vyšetření krve, případně moči. Dále se vyšetřuje stav pokožky hlavy a kvalita vlasů pomocí trichologického vyšetření za využití mikrokamery. Někdy je nezbytné i mykologické či histologické vyšetření.

Androgenní alopecie u žen

U tohoto typu bývá průběh pozvolný, ke zrychlení úbytku vlasů dochází během menopauzy nebo po odstranění vaječníků, kdy dochází ke změně poměru estrogen/androgen. Nastává postupné řídnutí kštice na vrcholu hlavy, při tom vlasová hranice obvykle zůstává zachována (tzv. nezačesatelná pěšinka). Lysina se u žen běžně nevyskytuje.

Léčba alopecie u žen

K léčbě ženské androgenní alopecie se používají lokální a systémové přípravky.

  • Lokální terapie spočívá v aplikaci minoxidilu nebo jeho kombinace s tretinoinem. Používá se též roztok estradiolu, kyseliny salicylové a prednisolu, aminexil, neoruscogenin, roztok prednisolu s kyselinou salicylovou.
  • Systémová léčba zahrnuje hlavně antiandrogenní terapii. Užívá se cyproteronacetát, což je progestin se silným gestagenním účinkem. Další možností je vhodná antikoncepce. U hyperandrogenním syndromu se podávají i další antiandrogeny nebo se využívá kortikoidní terapie.

Chirurgicky se alopecie řeší transplantací vlastních vlasů.

Důležitý je včasný zákrok

Padání vlasů v přiměřené míře je běžným jevem. V případě, že se objeví extrémní padání vlasů nebo vlasy vypadávají v trsech, je důležité navštívit lékaře. Čím dříve se začne problém řešit, tím snadněji se dá ztrátě vlasů předejít. Další zajímavé informace a tipy proti vypadávání vlasů najdete v našem předchozím článku.

Související kategorie produktů:


Články k tématu Alopecie u žen – příznaky a léčba

  • Jak vybrat fén?

    Jak vybrat fén?

    · 7 minut čtení
    Fén je základní výbava většiny domácností. Pomáhá usušit mokré vlasy po umytí a slouží také k vytvarování požadovaného účesu. Poradíme vám s výběrem vysoušeče vlasů na základě toho, jaké máte požadavky i typ vlasů. Podíváme se také na užitečné funkce. Moderně vybavené fény totiž nejen nepoškozují vaše vlasy, ale mohou je během sušení dokonce aktivně chránit a vyživovat.
  • Jak vybrat kulmu na vlasy?

    Jak vybrat kulmu na vlasy?

    · 9 minut čtení
    Toužíte po atraktivních vlnách, stylových kudrlinkách a prstýncích či nedbalém plážovém looku? I zcela rovné vlasy snadno natočíte pomocí kulmy. V našem článku vám poradíme s výběrem vhodného modelu – přímo na míru vašim vlasům a požadavkům na styl účesu.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora