Nadměrné padání vlasů. Jak mu zabránit?

12. 10. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 6 minut čtení

Husté, lesklé, silné, dlouhé. Takové vlasy jsou od pradávna považovány za symbol zdraví a krásy. Ne každý však má takové štěstí, že jeho vlasy celý život vypadají jako z obálky módního časopisu. Pokud máte ráno plný polštář vypadaných vlasů nebo jich vyčešete chomáč při každém tahu hřebenem, je čas zakročit. Poradíme vám, jak na to.

Nadměrné vypadávání vlasů
Za problémem nadměrného vypadávání vlasů stojí často hormonální změny.

Vypadávání vlasů a jejich růstový cyklus

Vypadávání vlasů je naprosto přirozená věc. Každý den jich běžně vypadne každému z nás asi 100. Pokud je to více, vlasy začínají řídnout a v tom případě hovoříme o alopecii, což je odborný termín pro vypadávání vlasů. Jak se to může stát?

Růst vlasů má svůj přesný cyklus, který se skládá ze tří fází. První fáze, anagenní, trvá 2-7 let a je to období, kdy je vlas aktivní a roste. Poté následuje přechodná katagenní fáze. Ta trvá několik týdnů a dochází při ní k odumírání kožní papily, která vyživuje vlas. Následuje několikaměsíční závěrečná fáze, tzv. telogenní, kdy se vlas přesouvá směrem vzhůru a nakonec vypadává. Pokud jsou vlasy v anagenní a telogenní fázi ve správném poměru, pak je počet vlasů udržován. problém nastává, převáží-li počet vlasů v telogenní fázi.

Příčiny vypadávání vlasů se liší podle typu alopecie

Mezi dva nejběžnější typy vypadávání vlasů patří androgenní alopecie a chronická difuzní alopecie.

  • Androgenní alopecie vzniká působením testosteronu, dále je podmíněna věkem a dědičností. Přestože se na jejím vzniku podílí mužské pohlavní hormony, vyskytuje se i u žen. U mužů se projevuje typicky ústupem čelní linie vlasů (kouty) a výpadem vlasů na vrcholku hlavy (kolečko). U žen začíná rozšiřováním středové pěšinky, dále postupně řídnou vlasy na temeni tak, že prosvítá pokožka.  Problematiku alopecie u žen jsme pro vás speciálně zpracovali v samostatném článku.
  • Chronická difúzní alopecie je termín, kterým můžeme charakterizovat plošné rovnoměrné vypadávání vlasů, k němuž dochází například sezónně, při určitých onemocněních, při užívání některých léků, často po porodu, při oslabení organismu, nevyvážené stravě, zvýšeném stresu apod. Často může být příčina nejasná.

Dalším typem alopecie je ložiskové vypadávání vlasů (alopecia areata), kdy vlasy vypadávají v jasně ohraničených oblastech. Často se objevuje u dětí předškolního věku. Jedná se o autoimunitní poruchu a léčba patří do rukou odborníka.

Co můžete pro své vlasy udělat sami?

  • Pro silné vlasy je nezbytná vyvážená a pestrá strava se zastoupením všech základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny), bohatá na vitamíny a minerály (vitamíny skupiny B, selen, zinek, fosfor). Podle některých zdrojů je 40 % žen s alopecií chudokrevných, proto je důležitý přísun železa. Neméně zásadní je dostatek bílkovin. Při event. přechodu na bezmasou stravu je třeba bílkoviny dodávat z jiných zdrojů, ideální je poradit se s výživovým poradcem.

  • Vlasovou péči vybírejte podle typu svých vlasů a problémů, k nimž máte sklony (mastné vlasy, jemné vlasy, citlivá pokožka hlavy, lupy apod.)

  • Při vysoušení vlasů fénem používejte chladnější vzduch. Ideálně vlasy nechávejte proschnout volně, bez použití vysoušeče.

  • Mokré vlasy jsou velmi křehké, proto je ručníkem sušte jemně, nefrotýrujte. Pokud je chcete česat, pak řídkým hřebenem.

  • Nosíteli sepnuté vlasy do ohonu, neutahujte jej příliš pevně.

  • Používejte barvy na vlasy, které nedráždí pokožku hlavy. Pokud vám při aplikaci pokožka zarudne, změňte značku.

  • Pravidelně zastřihujte konečky, aby se vlasy netřepily po celé délce.

  • Na stav vlasů má vliv i psychika, proto dostatečně relaxujte a věnujte se věcem, které máte rádi

  • V případě závažných problémů či obav se poraďte s lékařem.

Co při vypadávání vlasů vybrat v lékárně?

Volně prodějné přípravky proti vypadávání vlasů

  • Vnější užití: volně prodejné přípravky proti vypadávání vlasů k místnímu užití (roztoky) obsahují účinnou látku minoxidil, která je celosvětově nejužívanější látkou užívanou v této indikaci. Při aplikaci vždy postupujte dle příbalového letáku a ujistěte se, zda je vámi zvolený přípravek určen pro muže nebo pro ženy některé přípravky mohou mít silnější složení, které není pro ženy vhodné (5% minoxidil).
  • Vnitřní užitítobolky s obsahem vitamínů, aminokyselin (methionin, cystin) a dalších látek proti vypadávání vlasů. Lze je užívat i při poruchách růstu nehtů. Doplňky stravy častou příčinou vypadávání vlasů bývá nesprávná výživa, proto můžete vyzkoušet některý z doplňků stravy, který může přispět ke zmírnění vašich obtíží. Doplňky stravy určené pro udržení normálního stavu vlasů a nehtů obsahují obvykle vitamíny skupiny B, biotin, zinek, aminokyseliny, rostlinné výtažky nebo třeba léčivé kvasnice.

Související kategorie produktů:

Dermokosmetika pomoc na podporu silných vlasů

Nezastupitelnou pozici mezi přípravky pro posílení růstu vlasů mají dermokosmetické přípravky, tedy šampony, tonika, masky a séra, které využívají celou řadu aktivních složek s různými mechanismy účinku od podpory prokrvení pokožky hlavy až po stimulaci kmenových buněk vlasového folikulu (kofein, stemoxidine, aminexil, redensyl). Tyto přípravky mají navíc velmi příjemné kosmetické vlastnosti, např. šampony z této kategorie umývají vlasy velmi jemně, ale přitom účinně, vlasy po umytí zůstávají hebké a vláčné a snižuje se jejich lámavost.

Na závěr je třeba dodat, že při řešení problémů s vypadáváním vlasů je třeba trpělivosti. Vzhledem k rychlosti růstu vlasu očekávejte viditelné výsledky nejdříve po 3 měsících pravidelného používání.


Články k tématu Nadměrné padání vlasů. Jak mu zabránit?

  • Nošení roušky pleti příliš nesvědčí. I u žen, které s pletí problémy běžně nemívají, se objevují pupínky, flíčky, akné a další nedokonalosti. Přečtěte si naše rady, jak o pleť pod rouškou pečovat, aby zůstala hebká a vláčná a byla vaší chloubou i po skončení „doby rouškové“.
  • Co je dermokosmetika?

    Co je dermokosmetika?

    · 3 minuty čtení
    Dermokosmetika je obor, který se nachází mezi kosmetikou a dermatologií. Dermokosmetické přípravky jsou vhodné pro výživu všech typů pleti a poskytují intenzivní regeneraci i pokožce dehydrované, poškozené či postižené nějakým kožním problémem.
  • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    · 8 minut čtení
    S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora