Jak vybrat kulmu na vlasy?

19. 12. 2022 · 9 minut čtení

Toužíte po atraktivních vlnách, stylových kudrlinkách a prstýncích či nedbalém plážovém looku? I zcela rovné vlasy snadno natočíte pomocí kulmy. V našem článku vám poradíme s výběrem vhodného modelu – přímo na míru vašim vlasům a požadavkům na styl účesu.

Jak mít vlasy samou loknu a nepoškodit je?

Není pochyb o tom, že tajemství dokonalých vln spočívá při troše šikovnosti ve výběru správné kulmy. Vhodná kulma vám navíc ušetří drahocenný čas a dokáže vytvořit účes jako od kadeřníka klidně i během čtvrthodinky.

Jak vybrat kulmu na vlasy?
Kulma umožňuje vytvořit nádherné vlny snadno, rychle a v pohodlí domova.

Ochrana vlasů před teplem

I když často při úpravě vlasů spěcháme, je potřeba myslet zejména na ochranu vlasů, které kulmováním při vysoké teplotě zatěžujeme.

Základem péče o vaše vlasy před použitím kulmy by měly být přípravky s termoochranou. Dostupné jsou ve formě krémů, olejů, ale také sprejů, které pro řadu žen představují ideální variantu. Tyto speciální přípravky vytvoří na vlasech jemný ochranný film, který zabrání jejich poškození. Navíc je využijete také před klasickým fénováním vlasů.

Související kategorie produktů:

Jak vybrat kulmu na vlasy?

Kulmy se dělí do několika kategorií, a to na základě toho, jak konkrétně tvarují vaše vlasy a jak snadno se používají. Ani jeden z níže uvedených druhů není chybnou volbou – záleží jen na vašich preferencích.

  • Kónické kulmy

    Označení „kónické“ odkazuje na tvar hlavice, který se směrem ke špičce postupně zužuje. Vytvářejí vlny, jež vypadají velmi přirozeně – vlasy jsou méně zatočené u hlavy a kudrnatější u konečků.

  • Klešťové kulmy

    Klasické klešťové kulmy, které se prodávají desítky let, vytvářejí rovnoměrně široké vlny po celé délce pramenu vlasů. Kleště navíc vlasy přidržují, takže manipulace s takovouto kulmou je snazší i pro méně zkušené uživatele.

  • Automatické kulmy

    Automatická, nebo chcete-li rotační, samonatáčecí či loknovací kulma zajistí zkrášlení účesu do značné míry sama. Pracuje opravdu tak, že pramen vlasů sama natočí, a postará se o to, aby po uvolnění vypadal jako stylová, zdánlivě přirozená vlna. Automatická kulma dokáže uspořit čas a díky zvukovému signálu pohlídá optimální natočení jednotlivých pramenů vlasů tak, aby nedošlo k jejich spálení. Řada z nich nabízí také výměnnou rotační část s různým průměrem hlavice podle požadovaného vzhledu vln.

  • Trojkulmy, krepovačky a kulmofény

    Specifickým druhem kulem je trojkulma. Vlasy vždy stisknete mezi tři válce a postup opakujete po celé délce pramínku, což vám umožní vytvořit rovnoměrné, malé vlnky. Lepší modely mají prostřední válec posuvný, takže můžete velikost vlny regulovat.

    Připomeňme rovnou také existenci krepovaček, které fungují na stejném principu a jež bychom mohli zařadit na pomezí žehliček na vlasy a kulem (někdo je označuje jako „krepovací kulmy“, i když oficiální označení to není). Také mají zvlněné destičky, kterými postupně stlačujete pramínky vlasů po celé jejich délce. Tím je jemně krepujete.

    Sháníte-li horkovzdušnou či teplovzdušnou kulmu, pak pravděpodobně hledáte kulmofén. Ten může mít na účes podobný účinek, ale funguje na jiném principu a jinak se používá. Jde vlastně o fén s kartáčovým nástavcem, který vlasy při vysoušení horkým vzduchem rovnou vlní a tvaruje. Kulma tvaruje (suché!) vlasy pomocí hladké, horké hlavice – spíš než fénu se podobá žehličce na vlasy.

  • Multifunkční kulmy

    Pokud rádi střídáte účesy, můžete zvolit multifunkční kulmu, se kterou díky výměnným nástavcům snadno vytvoříte více druhů z výše uvedených účesů. Může jít dokonce o vyloženě multifunkční přístroj, který s příslušným nástavcem v balení zastane také funkci žehličky na vlasy, horkovzdušného kartáče apod.

Na jaké parametry se zaměřit při koupi?

Výběr kulmy vám nemusí zabrat moc času. Nejtěžší je vědět, jaký typ vlasů máte, a rozhodnout se, jak je budete chtít upravovat. Seznam konkrétních parametrů potom není příliš dlouhý.

  • Nastavení teploty

    Ať už používáte kulmu, žehličku, nebo třeba fén, měli byste na vlasy používat nejnižší nutnou teplotu. Ta se různí v závislosti na typu vašich vlasů, takže je vhodné, aby kulma nabízela její regulaci – obzvlášť pokud má sloužit více uživatelům.

    Silné a nepoddajné vlasy vyžadují vyšší teploty (klidně i nad 200 °C), jemným a citlivým vlasům byste naopak ublížili, proto je zásadní možnost snížit teplotu klidně „jen“ na kupříkladu 150 °C. Hodnoty mezi tím jsou průměrné a ideální na úpravu středně silných, normálních vlasů.

    Při výběru se ještě podívejte, kolik nastavení teploty máte k dispozici a jak ji měníte – jestli mechanicky (například posuvným tlačítkem nebo knoflíkem), nebo elektronicky (tlačítka a LCD displej). Obě řešení mají svoje výhody, záleží jen a pouze na tom, čemu dáváte přednost.

  • Materiál hlavice

    Materiál, ze kterého je vyrobená hlavice, je druhým nejdůležitějším parametrem hned po teplotě, protože má přímý vliv na to, jak je kulma šetrná k vašim vlasům. Keramické, případně teflonové hlavice patří k nejběžnějším. Rovnoměrně se zahřívají a vlasy po nich dobře kloužou – jsou univerzální. Titanové hlavice se umějí zahřát na vysokou teplotu a snadno zkrotí i „nezkrotné“ vlasy. Často je nabízejí profesionální modely určené například (ale nejen) do kadeřnických salonů. Turmalínové hlavice jsou naopak vhodné i na jemné vlasy, případně vlasy, které nejsou v optimální formě. Turmalín je velmi účinný i při nižších teplotách, a protože přirozeně ionizuje, tak vlasy během použití zbavuje statického náboje, vyživuje je a brání jejich přílišnému vysoušení. Existují také kombinace výše uvedených materiálů; nejčastěji v podobě keramiky či titanu smíšených s turmalínem.

  • Průměr hlavice kulmy

    Nejčastější, univerzální průměr hlavice se pohybuje kolem 25 mm. Své místo na světě ale mají i výrazně užší nebo výrazně širší hlavice. Úzkými hlavicemi (do 20 mm) vytvoříte drobné vlnky až prstýnky. Jsou také vhodné na úpravu krátkých vlasů. Kulmy na velké vlny, jež mohou působit velmi přirozeným, ležérním dojmem, naopak mívají široké hlavice (průměr i více než 30 mm). S opravdu širokou hlavicí například vytvoříte stylové plážové vlny.

  • Ionizace

    Pokud máte možnost zvolit model s ionizátorem, určitě to doporučujeme. Záporné ionty (anionty) zabraňují přesušení vlasů, naopak jim pomáhají zadržovat přirozenou vlhkost. Také snižují statický náboj, takže vlasy lépe drží pospolu. Jsou lesklejší, zdravější a hladší.

  • Ergonomie

    Používání kulmy obvykle chvíli trvá, takže určitě před nákupem ověřte, že vámi vybraný model není nějak extrémně těžký. Není ale pravděpodobné, že byste narazili na problémy právě v této oblasti. V oblasti ergonomie se proto zaměříme hlavně na komfort. Spousta modelů potěší studeným hrotem, který nejen minimalizuje riziko, že se velmi nepříjemně popálíte špičkou kulmy, ale hlavně za něj můžete kulmu pohodlně přidržet při práci. Relativně běžnou výbavu představuje 360°, otočný kabel, díky kterému můžete kulmou komfortně pohybovat kolem hlavy, aniž byste se do přívodní šňůry zamotávali.

  • Rychlost nahřívání (Příkon)

    Poslední parametrem, který hraje roli, je příkon. Většina výrobců vás ovšem nebude zatěžovat watty, nýbrž rovnou prozradí to hlavní – za jak dlouho se kulma zahřeje na jakou teplotu. Počítat můžete s časy kolem jedné až dvou minut, přičemž samozřejmě platí, že čím rychleji je přístroj připravený k provozu, tím lépe. Čas každopádně nemusíte hlídat, protože většina modelů nabízí indikátor nahřátí, abyste přesně věděli, kdy můžete začít s natáčením. Řada kulem nabízí také praktickou funkci automatického vypnutí, obvykle po 20-60 minutách nečinnosti.