Jak vybrat fén?

20. 12. 2022 · 7 minut čtení

Fén je základní výbava mnoha domácností, a to dlouhovlasých i krátkovlasých. Pomáhá usušit mokré vlasy po umytí a slouží také k vytvarování požadovaného účesu. Poradíme vám s výběrem vysoušeče vlasů na základě toho, jaké máte požadavky i typ vlasů. Podíváme se také na užitečné funkce a technologie. Moderně vybavené fény totiž nejen nepoškozují vaše vlasy, ale mohou je během sušení dokonce aktivně chránit a vyživovat.

Jak vybrat fén na vlasy?
Vedle rychlejšího vysušení vlasů pomůže fén k získání většího objemu účesu i úpravě vlasů podle vašich představ.

Historie fénu

Vysoušeč vlasů vynalezl v roce 1888 Alexandre-Ferdinand Godefroy, který se stal průkopníkem jeho prvního použití. První patent na fén byl vytvořen v roce 1911, brzy poté přicházely na trh praktické inovace, například možnost, aby se fén dal držet v ruce. Přestože se základní design fénu během následujících sta let příliš nezměnil, prošel zákonitě mnoha vylepšeními, zejména po stránce bezpečnosti, výkonu a designu.

Proč se říká „fén“?

Málokdo by řekl, že si jde koupit „vysoušeč vlasů“. Kde se ale vzal ten náš „fén“? Čistě jazykový původ je jasný – slovo jsme si převzali z německého Föhn. Domácí spotřebič má jméno zvolené opravdu vhodně a příznačně – fén je totiž „teplý a suchý vítr“ sestupující z vrcholků hor do údolí.

Jaký typ fénu vybrat?

Vysoušeče vlasů nejsou nijak komplikovanou kategorií, ale i tak je můžeme rozdělit do několika skupin (nepočítaje různé speciální, designové modely apod.).

  • Domácí fény

    Sem můžeme zařadit všechny standardní fény, které jsou určené k běžnému použití v běžné domácnosti. Mohou být různě výkonné i vybavené, cenově dostupné i luxusní, ale z hlediska určení „nevybočují“. Právě některý z takovýchto fénů zvolí většina uživatelů.
  • Cestovní fény

    Kompaktní, lehké a obvykle se sklopnou rukojetí. Cestovní fény jsou úžasně skladné, takže je bez obav vměstnáte i do menšího zavazadla a nemusíte spoléhat na to, že například hotel bude dobře vybavený. Mívají ale menší výkon a méně rozsáhlou výbavu, takže se nehodí na běžné používání, ale opravdu jen na občasné vysoušení vlasů na cestách.

  • Profesionální fény

    Nejen do kadeřnických salonů, ale i do domácnosti se mohou hodit profesionální fény na vlasy. Pokud například máte více dlouhovlasých členů rodiny a fén používáte často a dlouho, jde o ideální volbu.

    Mívají více možností nastavení teploty, delší kabel, výkonnější motor (a také větší výdrž, například se méně zahřívají) a také bývají celkově lépe zkonstruované. Materiál bývá kvalitnější, lepší je obvykle ergonomie a nadstandardní je často i možnost údržby (příkladem může být odnímatelný filtr). Součástí balení také bývá větší množství nástavců.

  • Kulmofény

    Alternativou ke klasické kombinaci fénu a kartáče je na vlasy je kulmofén. Přístroj přímo tvoří nástavec s kartáčem, skrz který proudí teplý vzduch (respektive často je součástí balení několik nástavců). Nemusíte tedy složitě koordinovat pohyby obou rukou – běžného kartáče a klasického fénu.

    Některé kulmofény se používají tak, že vlasy ručně namotáváte, jiné, tzv. rotační kulmofény umějí nástavcem samy otáčet.

Související kategorie produktů:


Na jaké parametry se při koupi zaměřit?

Výběr není nijak složitý. Závisí na vašich objektivních potřebách, na fyzických vlastnostech vašich vlasů i na vašich osobních preferencích. Klíčových parametrů není mnoho.

  • Regulace teploty

    Možnost nastavit teplotu je naprosto zásadní. Pokud máte pevné, zdravé, husté a dlouhé vlasy, oceníte vyšší teplotu, díky které budete se sušením a dotvářením účesu hotovi rychleji. Jemné či nějak poničené vlasy naopak ocení nižší teploty, jež minimalizují jejich další namáhání. Nejlepší aktuální modely pak nabízejí chytré senzory, které snímají teplotu vlasů a automaticky regulují teplotu vyfukovaného vzduchu, aby se vlasy nepřesoušely. Výsledek je jednoduše řečeno „optimální“. Vlasy jsou právě tak suché, abyste s nimi mohli pracovat, a netrpí nešetrným působením teplého vzduchu.

    Mezi běžnější, ale také velmi užitečné funkce pak patří fixace studeným vzduchem. Poté, co vytvarujete účes teplým vzduchem a hřebeny/kartáči/nástavci, ho můžete zafixovat proudem studeného vzduchu, aby déle vydržel. Zatímco snímač teploty vlasů je nadstandard, proud studeného vzduchu už dnes nabízejí i dostupné modely.

  • Příkon (a výkon) fénu

    Od výše příkonu se odvíjí sušicí výkon. Čím výkonnější je fén, tím rychleji může sušit, takže vlasy trápíte teplem po kratší dobu. Standardně se příkon pohybuje kolem 1 800 W a záleží také na tom, jaký typ vlasů máte a jak jsou dlouhé. Na sušení kratších či jemných vlasů bohatě postačí i méně výkonný fén; respektive může pro ně dokonce být vhodnější, jak jsme si řekli výše. Vyšší příkon každopádně logicky znamená, že vyšší je také spotřeba. Tou se ale nemusíte příliš zabývat, protože fén používáte krátce. Pokud zapínáte mikrovlnnou troubu, varnou konvici, prioritní režim na varné desce apod., nemusí vás a vaši peněženku trápit krátkodobá vyšší spotřeba ani u vysoušeče vlasů.

  •  Fény s ionizátorem

    Z ionizace se pomalu stává standard, ale přece jen jde stále ještě o prémiovou výbavu. Rozhodně ji doporučujeme, protože vlasům přináší samé výhody.

    Fény bez ionizátoru vaše lokny snadno přesoušejí a také se při sušení potýkáte s poletujícími vlasy kvůli statické elektřině. Vysoušeče vlasů s ionizátorem vypouštějí spolu se vzduchem záporně nabité ionty (anionty). Díky jejich působení vlasy tolik nepoletují, ale hlavně si zadržují svoji (přirozenou) vlhkost, jsou lesklé, hladké a zdravější. Účinek je navíc dlouhodobý.


Věděli jste, že záporně nabité ionty prospívají nejen vlasům, ale celému našemu organismu? Proto ostatně ionizátor nabízejí například i mnohé čističky vzduchu.

  • Ergonomie a design

    Na první pohled jsou všechny fény podobné, ale samozřejmě se liší jak použitým materiálem (a povrchovou úpravou), tak velikostí a hmotností nebo tím, jak konkrétně jsou vyvážené. Pokud máte dlouhé a husté vlasy, zabere vám jejich vysoušení klidně i déle než deset minut. Proto je každých sto gramů hmotnosti znát, obzvlášť pokud jste drobnější postavy.

    Jak jsou rozmístěná ovládací tlačítka? Jsou univerzální, nebo snad jako praváci kupujete omylem fén pro leváky? Ideálně byste měli mít možnost ovládat fén i během provozu, snadno a intuitivně i jednou rukou (ale zároveň si ho nepřepínat omylem).

    Design je samozřejmě mezi objektivními parametry až na posledním místě, ale nechceme ho podceňovat. Hlavně pokud budete mít fén zavěšený viditelně, může na vzhledu záležet. Nejde přitom jen o barevná provedení – existují také vyloženě designové modely. Pokud to není na úkor ergonomie a funkcí, může být originální design vhodný právě pro vás.

  • Délka kabelu

    Naprostá většina fénů se napájí kabelově – bezdrátové modely jsou velkou výjimkou i mezi nejkompaktnějšími modely. Před nákupem se proto vyplatí ověřit délku kabelu, konkrétně jestli není nezvykle krátký. Základem je délka 1,8 m, vyšší modely mohou nabízet i komfortnější centimetry navíc, díky kterým máte při sušení vlasů více volnosti. Delší kabel se nicméně déle namotává a zabere při skladování více místa, tak ho nevyhledávejte, pokud po něm cíleně netoužíte.

  • Difuzér, koncentrátor a další nástavce

    Dobrým zvykem výrobců bývá, že k fénu přibalují užitečné nástavce. Ty slouží ke správné péči o různé druhy vlasů a k tvorbě specifických účesů.

    Difuzér je ideální na sušení kudrnatých vlasů – rovnoměrně do nich rozptyluje vzduch, díky čemuž je sušení méně namáhá. Rovné vlasy zase můžete difuzérem jemně navlnit a zvětšit jejich objem.

    Koncentrátor naopak – jak napovídá jeho název – soustřeďuje proudící vzduch do jednoho místa. Říká se mu také tvarovací nástavec a tradičně se používá tak, že na vlasy foukáte přes kartáč a tvarujete je do požadovaného účesu.

    Skvěle vybavené modely mohou mít více nástavců; například ještě speciální hřebenové nástavce, masážní nástavce či výše uvedené difuzéry a koncentrátory ve více velikostech. To se může hodit jak ve chvíli, kdy chcete vytvářet náročnější účesy, tak v případě, že fén bude sloužit více uživatelům.

Zdroje:

Články k tématu Jak vybrat fén?

  • Alopecie u žen – příznaky a léčba

    Alopecie u žen – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Vypadávání vlasů vždy bylo, je a bude strašákem mužů i žen. Stav vlasů a vlasové pokožky je téměř vždy odrazem zdravotního stavu. Podle lékařů je normální, když člověku vypadne okolo sta vlasů denně. Pokud jich je ale o dost více a my chceme předejít řídnutí vlasů, musíme nejdříve zjistit příčinu. Přečtěte si, jaké jsou nejběžnější důvody vypadávání vlasů a jaké jsou možnosti léčby.
  • Jak vybrat kulmu na vlasy?

    Jak vybrat kulmu na vlasy?

    · 9 minut čtení
    Toužíte po atraktivních vlnách, stylových kudrlinkách a prstýncích či nedbalém plážovém looku? I zcela rovné vlasy snadno natočíte pomocí kulmy. V našem článku vám poradíme s výběrem vhodného modelu – přímo na míru vašim vlasům a požadavkům na styl účesu.