Artritida – typy, příznaky a léčba

6. 5. 2024 · 7 minut čtení

Artritida je pojem označující pestrou skupinu zánětlivých postižení kloubů. Velmi často se jedná o projev autoimunitních nemocí, při kterých dochází k útoku imunitního systému vůči vlastním kloubům. Jak se artritida projevuje, čím se liší od artrózy a jaké možnosti léčby v současnosti existují, vám přiblížíme na následujících řádcích.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Artritida – typy, příznaky a léčba

Co je to artritida?

Artritida je pojem používaný pro více jak 100 onemocnění pohybového aparátu. Artritida v doslovném překladu znamená zánět kloubu, při těchto nemocech však mohou být zánětem běžně zasaženy i přilehlé struktury, jako jsou šlachy a vazy.

Artritida a zánět

K typickým projevům zánětu patří zarudnutí, otok, bolest a zvýšená teplota. Zánětlivá reakce představuje obranu těla vůči nemoci nebo zranění a je součástí procesu hojení. Pokud však zánětlivá reakce trvá dlouho nebo se často vrací, může vést až k trvalému poškození kloubu. To se projevuje bolestivými poruchami hybnosti nebo viditelnými změnami na kloubech.

Jaké jsou typy artritidy?

Revmatoidní artritida
Bechtěrevova nemoc
Psoriatická artritida
Dnavá artritida
Infekční a septické artritidy
Reaktivní artritida
Osteoartróza

Příznaky artritidy

Jednotlivé typy artritid mají různé typické projevy, které se liší lokalizací, závažností, frekvencí i délkou trvání. Pro většinu artritid je společný výskyt:

  • bolesti
  • ztuhlosti
  • otoku
  • zmenšeného rozsahu pohybu kloubu

Diagnostika a dlouhodobá léčba bolestí kloubů patří vždy do rukou ortopeda, revmatologa nebo praktického lékaře. Při opakovaných bolestech kloubů si nenechávejte své potíže pro sebe a navštivte lékaře. 

Kdy neodkládat návštěvu lékaře?
Při výskytu pokročilých bolestí, otoku, ztuhlosti či celkových projevů (horečka, zimnice) vyhledejte lékařskou pomoc bezodkladně.

Léčba a vyšetření artritidy

Diagnostika a léčba artritid mnohdy vyžaduje spolupráci revmatologa a ortopeda, případně i dalších specialistů. Vedle podrobné osobní a lékové anamnézy se ke správnému stanovení diagnózy využívá laboratorní vyšetření krve, rentgen, magnetická rezonance (MR), počítačová tomografie (CT) a punkce kloubu. Léčba artritid si klade za cíl omezit bolest a ztuhlost, zlepšit hybnost a omezit další poškození kloubů. Používají se léčiva proti bolesti a zánětu, glukokortikoidy, imunosupresiva, antibiotika a biologická léčiva. Nezastupitelné postavení při revmatických kloubních nemocích a osteoartróze má rehabilitace. Uplatňuje se také fyzikální léčba, chirurgická léčba či ergoterapie.

Co na revmatické bolesti kloubů?

  • Tablety a tobolky na bolest, stejně jako lokálně působící gely a krémy používejte při artritidách pouze na doporučení lékaře.
  • Zařaďte 30 minut pohybu alespoň třikrát do týdne do svého režimu. Pravidelná, klouby nepříliš zatěžující aktivita zmírňuje bolest, zlepšuje ohebnost a posiluje svaly. Pomáhá také odstranit přebytečná kila, která nadměrně zatěžují klouby. Vhodná je například svižnější chůze, plavání, protahování na karimatce nebo jízdy na kole či rotopedu.
  • Podávejte na postiženou oblast studené nebo teplé obklady. Studená teplota snižuje bolestivost a otok, teplá teplota zlepšuje krevní cirkulaci a uvolňuje ztuhlost. Šikovným pomocníkem je gelový termopolštářek.
  • Jemné krouživé tření kloubů může zmírnit bolestivost a zvýšit průtok krve do postižené oblasti.
  • Ulevit od bolesti mohou také vhodně aplikované kinesiotejpy, bandáže, ortézy nebo ortopedické vložky do bot.

Záněty kloubů mohou být vyvolány poruchami imunitního systému, metabolismu, infekcí či degenerativními změnami chrupavky. Myslete na pestrý a vyvážený jídelníček s dostatkem vitaminů, minerálů a antioxidantů, udržujte správnou hmotnost, nekuřte a pravidelně se hýbejte. V některých případech artritidě bohužel předejít neumíme nebo nezvládneme. V takových případech důsledně dodržujte léčbu a výše uvedené zásady. Zdraví svých kloubů a životní pohodu tím dokážete zlepšit a udržet.

 

Články k tématu Artritida – typy, příznaky a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora