Císařský řez – důvody, průběh, možné komplikace a péče po zákroku

1. 6. 2023 · 8 minut čtení

Císařským řezem u nás končí zhruba pětina porodů. Jde o operační zákrok, při němž se řezem otvírá břišní stěna, následně děložní dutina a z ní se vyjímá dítě ven. Kdy je vlastně císařský řez nezbytný, jak probíhá a jak dlouho trvá rekonvalescence? Dozvíte se v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Císařský řez – důvody, průběh, možné komplikace a péče po zákroku

Co to je císařský řez?

Císařský řez neboli sectio caesarea je chirurgický zákrok, při kterém lékař prořízne břišní stěnu a dělohu za účelem narození dítěte. Císařský řez je indikován v případech, kdy je ohroženo zdraví a život nenarozeného dítěte či matky nebo při nemožnosti porodit přirozenou cestou. V České republice se neprovádí na přání budoucí matky, musí k němu být závažný medicínský důvod. I tak u nás tímto zákrokem končí zhruba 20 % těhotenství.

Císařský řez je považován za jednu z nejstarších operací. Římský panovník Numa Pompilius vydal v 7. století před naším letopočtem nařízení, že mrtvou těhotnou ženu není možné pohřbít, aniž by z jejího těla vyjmuli plod. První dokumentovaný případ provedeného císařského řezu na živé ženě je z roku 1610, žena však brzy po zákroku zemřela. Úmrtnost v té době byla téměř 100 %. Zvrat přišel díky třem základním objevům medicíny až ve 20. letech 20. století – antiseptická práce, objev krevních skupin a následně objev penicilinu.

Související kategorie produktů:

Důvody provedení císařského řezu

Dle povahy indikací můžeme císařský řez rozdělit na primární a sekundární.

Primární neboli plánovaný císařský řez je zákrok, o kterém je rozhodnuto již během těhotenství na základě anamnézy nastávající matky a vyšetření plodu. Důvodem k jeho provedení může být nepravidelné uložení plodu či poloha koncem pánevním, situace, kdy plod v děloze trpí nedostatkem kyslíku (hypoxie plodu), nepoměr mezi hlavičkou miminka a velikostí matčiny pánve, velmi nízká porodní hmotnost dítěte, předčasné odloučení plodového lůžka, různé překážky – tumory, myomy, patologické uložení placenty (placenta praevia), první těhotenství u ženy vyššího věku, Rh inkompatibilita, vícečetné těhotenství, herpes, schizofrenie, nádorové onemocnění u matky, onemocnění matky s rychlým vývojem (preeklampsie), stav po mimoděložním těhotenství, opakovaný císařský řez, horečka za porodu nebo poruchy vypuzovacích sil. Plánovaný císařský řez se provádí před nástupem kontrakcí s úplnou předoperační přípravou a veškerým potřebným personálem.

Sekundární neboli akutní císařský řez je neplánovaný zákrok, o kterém je rozhodnuto v okamžiku, kdy nastanou porodní komplikace a plod nebo jeho matka jsou ve vážném ohrožení. Nezbývá čas na epidurální analgezii, a proto je nastolena celková anestezie.

Jak probíhá plánovaný císařský řez?

V rámci předoperační přípravy nastupuje budoucí maminka do nemocnice o den dříve nebo přímo v den naplánovaného porodu. Poté, co je lékařem poučena o průběhu zákroku a možných komplikacích, podepisuje informovaný souhlas. Následuje samotná příprava zahrnující například základní laboratorní vyšetření moči a krve, natočení EKG, bandáž dolních končetin (prevence trombózy a embolie), klystýr, vyholení ochlupení apod.

Poté přichází na řadu anestezie, na které se rodička předem domluví s anesteziologem (celková nebo svodná – epidurální, spinální). Trendem poslední doby je epidurální analgezie, kdy je žena zcela při vědomí a znecitlivělá je pouze dolní část jejího těla. Důvodem je to, že matka může vnímat příchod svého dítěte na svět. Po dezinfekci kůže a zarouškování přichází na řadu řez, který se zpravidla provádí horizontálně nad stydkou kostí a měří kolem 10 centimetrů. Samotná operace má 5 fází – otevření břišní dutiny (lapatomie), otevření dělohy (hysterotomie), vybrání plodu z dělohy, vybrání placenty a zašití ran.

Jak dlouho trvá císařský řez?

Pokud nejsou přítomny komplikace, do hodiny je zpravidla hotovo. Poté je novopečená maminka umístěna na jednotku intenzivní péče, kde stráví několik hodin či celý den a pak je převezena na oddělení šestinedělí, zde stráví 4 až 5 dní. Pokud je zdravotně v pořádku a stav miminka je také dobrý, jsou oba propuštěni domů.

Císařský řez a jizva

V prvních dnech po císařském řezu je určitá bolestivost rány zcela přirozená a její hojení může nějakou dobu trvat. Zpočátku bude jizva silná a červená, s postupem času slábne a světlá. Jizva je obvykle velice citlivá, její okolí může svědit nebo naopak může dojít ke ztrátě citlivosti.

Po císařském řezu je rána sešita vstřebatelnými stehy, jizva je velká cca 10 centimetrů.
Císařský řez se provádí horizontálně nad stydkou kostí a měří přibližně 10 centimetrů.

Péče o jizvu po císařském řezu

Již v nemocnici by měla být každá maminka poučena, jak se správně o jizvu starat. Doporučení jsou následovná: pravidelné sprchování jizvy vlažnou vodou, jemná masáž v okolí jizvy, dostatečný přístup vzduchu k jizvě, ránu na břiše při kýchání, kašli či smíchu přidržovat rukama, nosit volné a pohodlné spodní prádlo, dodržovat dostatečný pitný režim, omezit prudké pohyby a napínání břišních svalů a nezvedat těžká břemena.

Komplikace hojení

Bohužel ne vždy jde hojení podle plánu. I když děláte to nejlepší a o jizvu se vzorně staráte, může se stát, že je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Jedná se o stavy, kdy je jizva zarudlá, svědí a pálí, z rány vytéká hnisavý výtok, jizva se začíná rozestupovat a objeví se vysoká horečka.

Výhody a nevýhody císařského řezu

I když se jedná o rozsáhlou břišní operaci, nese s sebou několik málo výhod. První je odpadnutí několika nejistot – kdy jet do porodnice, jak poznáte prasklou vodu, jak bude porod probíhat apod., dále znáte dopředu datum narození miminka, nebudete cítit porodní bolesti, nedojde k poranění rodidel a nehrozí ani možné problémy s únikem moči.

Převažují však nevýhody. K největším nevýhodám patří snížená obranyschopnost novorozence. U dětí, které neprojdou porodními cestami matky, nedochází k osídlení organismu miminka přátelskými bakteriemi, což vede k horší poporodní adaptaci. Další nevýhodou jsou ztížené podmínky pro bonding (navázání vztahu mezi matkou a miminkem), opožděný nástup laktace, delší rekonvalescence, nutnost anestezie a pravděpodobnost dalšího porodu císařským řezem (více než tři císařské řezy se nedoporučují).

Císařský řez a kojení

Ukončení porodu císařským řezem je obrovským zásahem do přirozeného průběhu a procesu narození. V důsledku může dojít ke zpožděné reakci těla, a tudíž i ke zpožděné laktaci. Problematice kojení po císařském řezu se věnujeme v našem dalším samostatném článku.

Jak ležet po císařském řezu?

Po zákroku musí maminky ležet na zádech. První pokusy o kojení tedy probíhají vleže, kdy je miminko přikládáno bříškem a obličejem k matce. Následující den je vhodné začít hledat nejvhodnější polohu pro kojení jak pro maminku, tak pro miminko. Po porodu císařským řezem je zhruba od 5. dne vhodné polohování maminky na břiše. Pomáhá se tak zavinování dělohy. Důležité je si lehnout břichem a jizvou přes polštář. Trénovat je dobré alespoň 2x denně na 5 minut i déle po dobu šesti týdnů od operace. Z lůžka se vstává přes bok ihned do stoje (sesunout dolní končetiny z lůžka, tlačit loktem a dlaní do postele a zvedat se přes bok ihned do stoje) nebo se přetočí na břicho, vzepře se o dlaně a za pomoci rukou se vstane.

Sex po císařském řezu

Ať už porod proběhl přirozeně nebo byl ukončen sekcí, měla by žena dodržovat období sexuální abstinence zhruba čtyři až šest týdnů, podle toho, jak se bude sama cítit. V případě císařského řezu se doporučuje vyhnout se tlaku na břicho, např. misionářská poloha není příliš vhodná.

Otěhotnění po císařském řezu

Lékaři doporučují s dalším těhotenstvím počkat nejméně jeden rok. Podmínkou je řádně zahojená a pevná jizva na děloze, aby nehrozilo její prasknutí. První císař automaticky neznamená, že další porod bude ukončen opět císařem. Pokud pominuly komplikace, které způsobily porod císařským řezem a zdravotní stav těhotné ženy je dobrý, je možné rodit klasickou cestou.

Pokud ale proběhly dva porody operativním způsobem, vaginální porod již není doporučován z důvodu případných rizik a bezpečnosti.

Každá žena se připravuje na porod svého dítěte. Pokud nastanou komplikace, vaginální porod se může náhle změnit v císařský řez. Jestliže dojde k císařskému řezu, který nebyl plánovaný, nastávající maminka se s ním může těžce vyrovnávat, jak po stránce fyzické, tak psychické. Pocity úplného selhání, smutku a nespravedlnosti mohou vést až k depresi. Důležité je o vnitřních pocitech mluvit, nestresovat se a neobviňovat se. Máte přece v náručí svoje miminko, které budete bezmezně milovat a ono vás.

Články k tématu Císařský řez – důvody, průběh, možné komplikace a péče po zákroku

  • Kyselina listová

    Kyselina listová

    · 8 minut čtení
    V průběhu těhotenství je dostatečný přísun vitaminů důležitější než kdykoliv jindy. Jedním z klíčových je bezpochyby kyselina listová, tedy vitamin B9. Dostatek kyseliny listové je potřebný jak pro správný vývoj miminka, tak pro bezproblémový průběh těhotenství.
  • Vaginální infekce v těhotenství

    Vaginální infekce v těhotenství

    · 6 minut čtení
    Vaginální infekce jsou běžnou zdravotní komplikací u žen. V průběhu těhotenství se bohužel objevují ještě častěji, především v důsledku hormonálních změn. Těhotné ženy by při takových komplikacích měly vždy vyhledat lékaře, a to kvůli riziku předčasného porodu.
  • Bolest v krku nebo chrapot jsou tak běžné zdravotní obtíže, že se nevyhnou ani těhotným a kojícím ženám. Jak v těchto obdobích života bezpečně bolavý krk léčit a čemu se raději vyhnout, abyste se co nejdříve uzdravila, ale zároveň nevystavila své miminko žádnému riziku?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora